Wednesday, November 24, 2010

Ayam Masak Masam Manis

Assalamualaikum..ni lauk anak2 plak..asik mnu org tua je..anak2 kita msk stail gni je bru mkn..atau pun msk kicapp!! xkisah la tu ye..asalkan anak2 mkn..kita gna dada ayam..amik isi je..snang nk mkn..xpyah nk buang tulang lgi dh..rspi pun senang je..main tuang2 sos je..

Ayam Masak Masam Manis
Bahan-bahan

  • 1 keping dada ayam (maz guna ayam kecik je) - amik isi dan hiris nipis-nipis cuci dan toskan
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • 1 ulas bawang putih - diketuk
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2-3 sudu besar sos cili
  • sedikit lada benggala hijau (kapsikum) - dipotong kecil
  • 1 biji cili merah - dihiris serong
  • sedikit tepung jagung (dalam 1/2 besar) - bancuh dengan 4-5 sudu besar air
  • sedikit gula dan serbuk pati ayam (jika perlu)
  • Minyak masak secukupnya

Cara :

1. Isi ayam digaul dengan sedikit garam kunyit.

2. Panaskan minyak (dalam 1/4 cawan) dan masukkan isi ayam, kacau balikkan dan goreng sehingga masak. Angkat dan ketepikan.

3. Dengan minyak yang sama, masukkan bawang putih, kemudian masukkan semua jenis sos, kacau sekata. Masukkan bancuhan tepung jagung, lada benggala, bawang besar dan perasakan dengan sedikit gula dan serbuk pati ayam (jika perlu). Masukkan ayam, kacau balik agar sekata (jika terlalu kering, tambahkan sedikit air). Siap..

5 comments:

  1. salam maz ..... sedap nampaknyer ayam masak masam manis tu ... alah maz bukan kanak2 je yang suke menu tu .... saya yang tua ni pun gemarkan masakan cam tu .....ada lauk cam tu ada nasik dah lengkap dah .... nak jugak lah ambik resepi ni ....mintak izin yer .....

    ReplyDelete
  2. Hi Kak Maz-Ivory!!! Hehehe, I'll never forget ;)

    Wahhhh sedapnye AMM tu kak...terliur je Love tengok! :D

    ReplyDelete
  3. Akak, I have an award for U! Pls accept from my blog ya ;)

    http://love2cook-msia.blogspot.com/2010/11/my-birthday-gift-award.html

    ReplyDelete
  4. blog walking .. meriahnyer ayam nie... mau....leh x??? jom sggh blog saya..

    ReplyDelete