Thursday, March 20, 2014

Ketam Masak Masam Manis

Assalamualaikum w.b.t...Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad saw...keluarga dan para sahabat baginda...Ya Allah berikan kami kekuatan iman untuk menjalani hidup dan kesihatan yang baik untuk kedua ibubapa kami dan berkati hidup orang-orang yang kami sayang...amiin...hri ni result spm kluar ye...smoga kita jdi guide yg baik utk anak2 wlu apa skli pun keputusan yg diterima..cpat sngguh msa brjln...insyaa Allah 100 hri je lgi nk puasa...smoga dipanjangkan usia kita semua agar dpt bersama lgi dgn ramadhan kli ini...amiin...brtemu skli lgi...ketam ni dah lama bnar kena peram...sbb update ikut suka nk buat n3 yg mna dlu...kdang2 tu yg mask kmudian dah update awal...dan yg lelama tu msih duk dlm folder lgi...tkpe la ye dpur jnis xde ISO gituw...hehee...hri ni anak2 last paper...skjap lgi blik la tu pkul 10 hbis...mnggu depan skolah cti smnggu 2nd term break...msia pun cti jgk kan semester pertama...selamat bercuti pada yg dah plan nak blik kampong atau jejln tu...semoga dipermudahkan urusan spnjang perjlanan dan sntiasa dlm rahmatNya...amiin...akhir kata semoga jumpa lagi...insyaa Allah...terima ksih skli lgi pada tetamu budiman yg sudi singgah dpur yg xsberapa ni dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

Ketam Masak Masam Manis by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 3 ekor ketam - kerat 2
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1/2 labu bawang besar *
  • 3-4 sudu besar sos cili
  • 2-3 sudu besar sos sweet chilli/sweet chilli thai/sos pencicah manis dll
  • 1-2 sudu besar sos tiram
  • sedikit serbuk pati ayam - sebagai perasa
Cara

1. Tumbuk lumat bahan yang bertanda *.

2. Dalam kuali panaskan 2 sudu besar minyak, kemudian masukkan bahan tumbuk dan masak biar sedikit layu.

3. Kemudian masukkan semua jenis sos, kacau sebati. Masukkan sedikit air (dalam 1 cawan). Masukkan ketam, perasa secukup rasa dan balik-balikkan selalu sehingga ketam masak. Kalau kurang air boleh tambah sikit lagi. Siap dan tabur sikit daun ketumbar jika suka.

mcm biasa la kat rmah ni...anak2 klu masak mcm ni atau yg jenis itam kicap tu laku lah...sedapp ajee...ketam kat sni kadang2 tu klu bli msih hidup lgi...blik rumah jenuh nk matikan ketam tu...smpai maz buh dlm besen dlu sruh berenang anak2 nk tgk...smua segar2...udang pun mcm tu...negaranya kecik je...dikeliling laut...jdi nk smpai pasar tu dekat sngat...dah bnyk kli la duk g tepi lauk tgk nelayan bawa naik ketam n stun...suka tgk ketam duk melompat2...Alhamdulillah atas nikmatNya...

4 comments:

  1. ingat-ingat saya dah lama betul tak makan ketam @ seafood. masa ke melaka, belasah sotong tak hengat, sampai sekarang masih dilanda penyakit asmara... he he he...

    ReplyDelete
  2. sedap.... ok, esok cuti. leh masak ketam... Salam perkenalan...

    ReplyDelete
  3. boleh tahan... lg2 tgh ngandung ni..
    .

    ReplyDelete