Sunday, November 2, 2014

Nasi Lemak Puyuh Goreng Berempah

Assalamualaikum w.b.t...bertemu skli lagi sebelah mlm plak...meneruskan usaha updated gambar2 lama lgik...nasi lemak ni buat skli dgn burung puyuh goreng berempah haritu lgi...ada kat sini...tkpe la baru nk tepek pun kan...dapur xde ISO gitu la...ikut suke je nk keluar yg mna dlu...kihikihh...klu buat nasi lemak maz suka letak daun limau purut...harum semerbak baunya...lgi berselera la...sblum ni pun dah ada letak rspi nasi lemak daun limau purut ni...memang kerap sngat2 duk buat nsi lemak ni...ye la nk beli xde org jual deh...jdi kena la buat sdrik...tpi xde susah mana pun kan...skjap sngat...cuma buat sambal je...pastu mask nasi...xsmpai 1 jam dah bleh mkn...Inysaa Allah semoga jumpa lagi...mohon maaf atas segala kekurangan...

Nasi Lemak Burung Puyuh Berempah by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

Nasi
  • 2 cawan beras wangi
  • 2 inci halia - hiris
  • 2-3 helai daun limau purut
  • 1 helai daun pandan
  • 1/3 cawan santan
  • 3-4 sudu besar minyak sayur
  • garam secukup rasa
Cara : Cuci beras seperti biasa, masukkan semua bahan dalam periuk dan air secukupnya. Kacau sebati, masak seperti biasa. Bila dah masak gemburkan nasi sikit.

Sambal
  • 1/3 cawan ikan bilis tanpa kepala- belah
  • 1/2 labu bawang besar - tumbuk
  • 1 ulas bawang putih - tumbuk
  • 1/2 cawan cili kisar
  • 1 asam keping
  • 1 labu bawang besar - hiris nipis
  • 1 sudu besar air belacan
  • sedikit nisan
  • gula dan garam secukup rasa
  • minyak secukupnya
Cara

1. Panaskan sedikit minyak, goreng ikan bilis dulu. Angkat dan ketepikan.
2. Dengan kuali yang sama, tambah minyak secukupnya, masukkan bawang tumbuk dan tumis biar wangi.
3. Masukkan cili kisar, masak hingga pecah minyak. Masukkan air belacan, masak seketika.
4. Masukkan asam keping, bawang hiris dan nisan. Kacau sebati, masukkan sedikit air dan masak sambil dikacau sekali sekali biar cili masak. Masukkan ikan bilis.
5. Masukkan air sikit lagi dan perasa secukup rasa. Masak biar ikan bilis lembut dan sambal sedikit pekat.
6. Boleh la dihidang bersama nasi lemak, telur rebus/mata kerbau dan burung puyuh berempah...resipi ada kat sini serta timun.

aiman dgn afiq pun dah pandai mkn nasi lemak...suka sngat dgn nasi lemak mummy buat katanya...sebab sambal xpedas mna...babanya lagi la...xyah lauk pun takpe...bagi sambal pun dah ckupp...maz memang buat manis skit klu sambal nasi lemak...

4 comments:

  1. Assalam maz..org dok Bahrain selalu makan puyuh, kite dok mesia ni tengok gmbar jer la...Cam susah tul nk cari puyuh kat mesia ni..mana jual ntah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...selalunya kita dlu beli kat mydian...ada jual...kat pasar tani xde lina...sni puyuh dri UAE...6 ekor 2 dinar...

      Delete
  2. Saya selalu buat nasi lemak letak halia je.. lepas ni nak try letak daun limau purut pulak. mesti best bau harum nasi tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nti bleh try letak daun limau purut plak siti...memang harumm nasi tu...kita suka klu daun2 limau ni...lgi brselera...salam kenal dri kita...mksih sdi singah dpur kcik ni...semoga ada yg dpt dimanafaat bersama...

      Delete