Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, November 20, 2014

Rojak Buah ala Selera Kita

Assalamualaikum w.b.t..'Allah humma innaka afuwwun karimun tuhibbul afwa fa'fuanni'..selama ni xberapa minat sangat rojak buah ni...mungkin xjumpa yg menepati citarasa...klu mkn pun xde la bersungguh mana atau fanatik sngat org kata dgn rojak buah ni...tpi setelah merasa kesedapan rojak buah Indonesia stail kat restoran selera kita kat gudaibiya...hati mula terpikat...kena sungguh dgn selera...kuah rojaknya cukup seimbang rasa...setelah beli 2x dan amati rasanya...cuba buat sndri plak...biasa la tukang masa ni...mesti nk clone jgk klu boleh apa yg dimkn tu...dri segi rupa memang dah sama...rsa pun Alhamdulillah juri kat rumah ni kata sama la mcm restoran tu...abangngah pun sukaaa...katanya sedapp yg mummy punya lgi...wpun bahannya simpe je dan nak buat pun mudah benor...tapi kena dgn selera kami...ni yg buat kli ke 2 stelah percubaan pertama berjaya...pic ni lama sangat dah peram...pastu yg buat selalu tu xsnap dah la...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Rojak Buah ala Selera Kita by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 200g thai palm sugar @ india (jaggeri) - lain dari nisan/gula melaka ye
  • segengam kecil asam jaya - bancuh dengan 2 besar sudu air
  • 1-2 inci belacan
  • 3-4 biji cili padi - tumbuk sikit
  • kacang tanah goreng yang ditumbuk/kisar sedikit halus secukupnya
  • gula secukup rasa
  • garam secukup rasa
  • sedikit kicap manis - untuk gelapkan sikit warna sos
  • buah secukupnya - epal hijau, nenas, timun jepun, keledek, manga (maz ikut macam yang  restoran tu) @ ikut citarasa
Cara

1. Potong saiz kecil palm sugar tadi, masukkan dalam pengisar kering bersama gula, sedikit garam, belacan dan kicap manis (agak-agak la ye suakatannya, kena rasa manis tu lebih sebab nak makan dengan buah). Kisar biar betul-betul lumat/berkrim gituw.

2. Kemuadian masukkan cili padi, kacang tanah dan asam jawa (sekali dengan biji, ni pun maz ikut sama macam restoran tu juga, kalau tak nak pun takpe). Kacau sebati dan perasa secukup rasa biar ada rasa manis, lemak masin yang seimbang dan sedikit masam (tambah la ye apa yang kurang, sebab buat ni tak sukat, main agak gitu je). Pes ni pekat/likat sangat.

3. Dalam mangkuk masukkan buahan yang telah dihiris, pes rojak tadi dan gaul sebati. Lepas dah digaul dengan buah, rojak akan jadi sedikit berkuah sebab jus dari buah.

rasa rojak ni lain dri rojak yg biasa duk tgk kat msia yg guna kuah rojak wrna hitam tu...memang puas hti...sedapp dan kena dgn selera...dah selalu buat sebab suami pun sukaa sangat...pes tu maz buat bnyk..simpan je dlm peti...stelah duk buat sdri ni...xpergi dh la cri rojak kat restoran tu...lesung sbelah tu hiasan je...kihkii...tpi klu nak buat musle bleh aje tumbuk...sebab palm sugar lembut...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...