Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, September 30, 2014

Burung Puyuh Goreng Berempah

Assalamualaikum w.b.t...layan puyuh goreng berempah la plak...pelengkap nasi lemak...xde plan langsung nk masak ni...stu pgi tu dihri mnggu...xthu nk sdia apa utk bekpes...ckp dlm hati tkpe la buat nasi lemak...bkn susah pun kan...stkat buat sambal dgn masak nsi...dlm 1 jam dah bleh makan...slalunya klu buat nsi lemak ni mkn dgn tlur mata kebau...tpi pgi tu tetiba teringat puyuh ada 3 ekor lam peti...trus rendam smbil duk masak sambal tu...elok je sambal masak...tenggek kuali goreng puyuh lak...Alhamdulillah licin berniaga pagi tu...kihkihh...Insyaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

Puyuh Goreng Berempah by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 3 ekor burung puyuh - kerat 2
  • 1 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 2 batang serai - hiris
  • 1 tangkai daun kari
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)
  • 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu kecil serbuk cili
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk mengoreng
  • 1 tangkai daun kari - letak masa nak goreng

Cara

1. Kisar semua bahan diatas kecuali minyak dengan pengisar kering (jangan letak air).
 
2. Lumur pada seluruh puyuh (kalau ada masa boleh la perap dulu sekejap, maz terus goreng sebab tak cukup masa).
 
3. Panaskkan minyak secukupnya dan goreng seperti biasa bersama daun kari hingga masak dikedua bahagian dengan api sederhana. Angkat dan toskan.

xdan nk perap apa la ni..terus je goreng..puyuh goreng memang sedapp kan...bahan rempah pun main capai je apa yg terlintas dipkiran...tkpe la deh asalkan ada rupe dan raya rempahnya tu...apa lgi memang brselera la pgi tu dpt mkn nsi lemak dgn puyug ni...kat sni puyuh ni xde masalah...ada jual kat pasaraya besar...puyuh dri UAE...

Monday, September 29, 2014

Beef & Cheese Arayes - Lebanese Stuffed Bread

Assalamualaikum w.b.t...arayes atau stuffed pita bread yg diisi dengan daging kisar...seakan pizza...ni kira pizza versi arab...nak buat pun mudah sngat dan yg penting sedapp dan perut pun happy la kan...rotinya rangup diluar...yg pasti xckup dgn 3 ptong ni...yg ijau tu jeruk timun jepun...org arab memang kuat mkn jeruk2 sayur ni...maz pun suka pickle2 arab ni...ratah gituw pun sedapp...ok semoga bersama lgi dilain waktu...Inysaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan...

terjadinya buat arayes ni sbb ada g mkn kat lebanese restoran...pastu order la arayes ni skli...memula order sbjik je...xckupp...pastu order lgi sbjik...blik rumah apa lgi berdendang la kat dpur buat sdrik plak...semua bahan pun ada...cuma bli roti dia je...lgipun xguna bnyk bahan utk membuatnya...ni maz buat perpndukan pda rasa yg mkn kat restoran tu...

Beef & Cheese Arayes by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 cawan daging kisar segar @ boleh guna isi ayam
  • 1/2 labu bawang besar - dadu/cincang
  • 1 sudu besar extra virgin minyak zaitun
  • 1/2 sudu kecil arabic mix masala @ boleh ganti dengan serbuk jintan putih & ketumbar
  • 2-3 keping labenese bread (roti arab)
  • sedikit daun parsly - cincang @ boleh ganti dengan lada bengala hijau
  • sedikit garam
  • cheese keping secukupnya
  • mentega secukupnya
Cara

1. Panaskan minyak zaitun, masukkan bawang dan masak biar layu. Kemudian masukkan daging, kacau sebati. Masukkan rempah dan parsly serta perasa dengan sedikit garam.

2. Kacau sebati dan masak biar daging masak.

3. Ambil sekeping roti, gunting keliling hujungnya biar terbuka (maknanya jadi 2 keping). Kemudian ratakan inti atasnya sambil ditekan guna belakang sudu biar kemas (inti tu tak perlu letak tebal sangat ye).

4. Susun cheese secukupnya dan tutup dengan 1 lapisan roti yang digunting tadi. Buat sampai habis.

5. Guna kuali leper, (maz guna non stick) cairkan sedikit mentega. Letak roti yang telah siap diisi tadi dan masak biar perang/garing. Kemudian balik dan masak sebelah 1 lagi pulak.

6. Angkat, potong dan sedia untuk dihidang.

selalunya mkn yg turkey stail...yg tu jenis guna dough mentah mcm pizza...isi inti dan bkar dlm clay oven...tpi versi lebanese ni mudah je sbb guna khubus atau lebanese bread yg dh siap dan ada jual kat mna2...xpyah nk menguli tepung bagai...5 keping bru rm1 je...

Sunday, September 28, 2014

Mee Kari Udang

Assalamualaikum w.b.t...wpun duk ditempat yg xde mee...Alhamdulillah xde masalah untuk menikmatinya...org kata teringin je Inysaa Allah terus boleh buat...memang efektif la ada kilang kecik sbjik kat rumah...yg bestnya hasil dri air tangan sendiri...dijamin bersih dan halal...hritu mee udang...kli ni mee mee kari plak...memang sedap hingga hbis segala kuah dihirup...niatnya nk update hri jumaat...tpi sbuk kesna sni...biasa la klu wken tu kan...semoga jumpa lagi...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

ni pun dah berbulan jgk kena peram...takpe la deh...dpur sdrik...ada 2 lgi mee duk menunggu Q tu...rsanya esk mcm nak buat mee lagi utk berbuka...

Mee Kari Udang by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 500g mee kuning (maz buat sendiri)
  • 10 ekor udang saiz sederhana besar
  • 1 mangkuk besar kulit udang
  • 2 ulas bawang merah - tumbuk
  • 1 ulas bawang putih - tumbuk
  • 1 sudu besar serbuk kari ikan (maz guna serbuk kari faiza) - jadikan paste
  • 1/2 sudu besar serbuk kari daging adabi - jadikan paste
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 1 tangkai daun kari
  • santan secukupnya
  • sedikit asam keping
  • sedikit air belacan
  • minyak untuk menumis secukupnya
  • telur rebus
  • daun bawang/sup/taugeh/tauhu goreng/cili padi/bawang goreng  
Cara

1. Rebus kulit udang bersama air secukupnya hingga mendidih, biar mendidih lama sikit. Kemudian kisar hingga lumat dan tapis air rebusan. 
2. Panaskan minyak secukupnya. Masukkan bahan tumbuk dan daun kari, tumis hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis biar cili masak.
3. Masukkan serbuk kari dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan air belacan. Kemudian masukkan santan dan air rebusaan udang (suaikan nak pekat macamana, maz tak suka pekat sangat, biar cair-cair gitu). 
4. Masuk sedikit asam keping dan masak hingga mendidih dan perasa secukup rasa.
5. Kemudian masukkan udang dan masak hingga udang masak (tak perlu masak lama sebab udang cepat masak, nanti udang jadi kecut kalau masak terlalu lama) dan suai rasa sekali lagi.
6. Boleh la dihidang bersama bahan sampingan yang lain. Mee kuning maz buat sendiri, jadi tak perlu celur dah masak nak makan, sebab dah rebus masa proses membuatnya. Kalau mee yang jual tu kena celur dulu la sekejap.

rsa pun xkalah dgn mee yg dijual...dah seronok main tepung buat mee ni...memang skjap snguh la...rspi msih sma sprti yg buat hritu...ada kat sini...memang slalu sngat dah duk buat mee ni...sbnarnya setiap kli buat maz xsukat...main tuang gituw je...bkn nk kata pandai...tpi sebab buat pun skit sngat...dah bleh agak...

juri kat rumah ni pun puji sedapp...ye la kan sapa lgi klu bukan suami dan anak2 yg gemar dgn masakan kita...terasa sangat manis kuah udang tu sebab guna air rebusan...maz memang simpan kulit2 udang semua...

Thursday, September 25, 2014

Chicken & Tomato Thin Crust Pizza

Assalamualaikum w.b.t...ni pun yg slalu jgk buat utk alas perut belah mlm...bleh kata 4-5x sbln buat pizza ni...menu yg mudah dan kenyang...doh tu uli mudah2 je pastu letak je apa yg ada...asalkan stok cheese ada dlm pti...omputih kata anytime...cuma yg ni trajin skit nk buat sdri sos pizza tu...slalunya guna tomato paste yg diubah suai je...hri ni kat sni dh start puasa sunat 1 zulhijjah hingga hari Arafah nti...sni raya haji hari sabtu...selamat berpuasa dan semoga setiap amal ibadat yg dikerjakan mendapat ganjaran dri Allah swt...akhir kata mohon maaf atas segala kekurangan dan semoga jumpa lagi...Insyaa Allah...

klu dah pizza tu mesti sedapp la deh...nak plak yg buat sdri ni..bleh letak cheese lebih2...tu last call...siapa lgi klu bkn adik afiq yg punye...peminat tegar pizza ni...
 
Chicken & Tomatos Thin Crust Pizza by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
 
Sos Pizza
  • 1 tin whole peeled tomato * (ada jual kat pasaraya)
  • 1-2 ulas bawang putih *
  • 4-5 helai sweet basil (English basil) @ boleh guna yang kering *
  • 1 sudu kecil italian herb dalam botol*
  • sedikit garam & gula secukup rasa
  • 1 keping dada ayam - lumur sikit sedikit dan gula
  • mozzarella cheese secukupnya
  • tomato ceri secukupnya - hiris nipis
  • sedikit bawang besar - hiris
 
Cara
 
1. Kisar semua bahan *.
 
2. Masukkan dalam periuk dan masak biar pekat sambil dikacau sekali sekala dan perasa dengan sedikit garam dan gula secukup rasa. Sejukkan dan simpan dalam peti untuk segunaan seterusnya.
 
3. Panaskan kuali non stik, tuang sikit minyak zaitun dan masak dada ayam hingga perang/masak dikedua bahangian. Kemudian hiris nipis
 
 Pizza
  • 1 1/4 cawan tepung pizza
  • 150ml air suam
  • 1 sudu kecil yis kering
  • 1/2 sudu besar gula
  • 1 sudu besar minyak zaitun
  • 1/2 sudu kecil garam
 
Cara
 
1. Dalam mangkuk satukan yis, air dan gula, kemudian masukkan minyak zaitun dan kacau sebati.
 
2. Masukkan tepung dan garam sambil dikacau buat pusingan jam dengan garfu hingga doh bersatu (letak pada garfu).
 
3. Uli guna tangan biar jadi doh yang lembut (uli dalam 5-6 minit). Kalau rasa lembik sangat sapu je sikit tepung pada tangan masa uli tu, tapi kalau melekat sikit-sikit tu takpe.
 
4. Sapu sedikit minyak zaitun pada dasar mangkuk, masukkan doh, pusing-pusing doh biar kena minyak zaitun tadi.
 
5. Tutup dengan plastic atau tuala bersih dan rehatkan biar naik sekali ganda (untuk proses naikkan doh, maz buh dlm microwave je. 15-20 min doh dah boleh guna. Caranya on plug dan buka pintu mv skit...nanti lambu mv akan menyala dan haba panas dari lampu akan kembangkan doh...bkn on microwave ye @ ikut microwave masing-masing.
 
6. Kemudian tumbuk sikit doh keluarkan angin dan canai nipis. Letak atas loyang pizza dan sapu sos seluruhnya.
 
7. Tabur mozzarella cheese secukupnya. Susun ayam dan tomato serta bawang besar secukupnya.
 
8. Tuang sikit minyak zaitun dan bakar dengan suhu 170 C dalam oven yang telah dipanaskan dulu selama 10 minit hingga masak. Guna rak paling bawah.

ada 2 jnis lgi duk menunggu dlm folder tu...skli uli dpt la sbjik gedebak ni...nak uli banyak bukan la rajin mana...lgipun buat utk alas perut malam...xde la mkn bnyk mana kan...ckup la 2 kping sorang...

Wednesday, September 24, 2014

Cucur Udang Rangup

Assalamualaikum w.b.t...cucur udang yg boleh kata extra krispy...memang krup krap...semua dgn izinNya...baru turnnya nk keluar kat sni...dah lama duk goreng cucur ni...boleh kata 2-3x smnggu...menu sarapan yg mudah dan semua makan...memula kejadiannya tu main tuang2 je...memang tukang masak ni gitu la...asik nk keje senang je...seblum terbuat rspi ni...duk main tuang mcm2 jenis jgk...ada yg masuk air sejuk...ada yg buh air panas...yg letak soda bikarbonat pun dh buat...semuanya main ikut sedapp rasa je nk letak apa...Alhamdulillah akhirnya tertuang yg ni plak...kejadian tuang yg pastime tu cucurnya agar kembang sikit...jadi dri stu maz kurangkan baking powder...maka dri stu la terhasilnya cucur rangup yg sedapp ni...pastu trus melekat dgn rspi ni...kemudian baru buat dgn cara sukat plak...tu pun kena tuang dulu tepung dlm mangkuk yg selalu duk guna...mcm buat yg sebelumnya...pastu baru sukat...bkn apa...sebab dh biasa duk main agak...dah jdi ok la plak dgn cara sukatan org lama ni...maz memang guna 1 mangkuk je utk bancuh apa2 tepung...kira mcm mangkuk antik la deh...Inysaa Allah bila tuang tu boleh agak banyak mna...ok semoga jumpa lagi...Inysaa Allah dan mohon maaf andai ada kekurangan dimana-mana...

Cucur Udang Rangup by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 1/4 cawan allpurpose flour
  • 1/2 cawan isi udang yang dikerat @ lebih
  • 1 cawan lobak merah yang diparut kasar - masa sukat tu tekan sikit
  • 1 cawan daun bawang yang dihiris - tekan juga biar padat
  • 1/4 sudu kecil baking powder
  • 200ml air sejuk jika terus goreng
  • 2 sudu besar minyak panas - masuk masa nak goreng
  • sedikit garam @ serbuk pati ayam
  • sedikit pewarna kuning - jika perlu (maz memang kena letak sebab minyak kat sini semuanya minyak sayur, cerah sangat, kalau tak letak nanti cucur pucat)
Cara

1. Dalam magkuk besar, satukan semua bahan kecuali air.
2. Masukkan air, pewarna dan gaul sebati (air tu boleh masuk sikit-sikit dulu) dan gaul dengan sudu biar sekata, mcm bancuhan cekodok gitu. Sukatan air kat atas tu memang cukup untuk bancuhan ni, tapi bergantung pada jenis tepung juga, ni dari pengalaman maz sendiri.
3. Panaskan minyak secukupnya, bila minyak dah panas amik 2 sudu makan dan masukkan dalam bancuhan tadi. Kacau sebati dan sedia untuk digoreng.
4. Ambil 1 sudu bancuhan tadi, kirai-kirai sikit dengan garfu dan masukkan dalam kuali sambil dikirai/tarik biar sedikit berderai dan nipis.
5. Bila dan perang, balikkan dan goreng hingga masak. Angkat dan toskan. Sedia untuk dihidang dengan sos pilihan.
Nota : setakat ni maz buat untuk sarapan pagi, jadi maz dah siap bancuh malamnya dan simpan dalam peti. Esok pagi cuma goreng je. Kalau lepas bancuh nak terus goreng pun boleh juga, tetap rangup.

ni pun snap yg buat kli keberapa dh...sebabnya buat utk bekpes...suami nk g kje..anak nak sekolah...semua kena cepat...memang xdan nk posing bagai...lgipun nati sejuk plak...ni dpt snap tu sbb goreng utk anak msa skolah tgh cti dlu...jdi bleh la nk posing skit...pnas2 sngat memang anak xbleh mkan pun...

Tuesday, September 23, 2014

Creamy Chocolate Sensation

Assalamualaikum w.b.t...kek yg ckup melekat dihati kami anak beranak...amat memenuhi citarasa dan setakat ni no 1 dalam carta kek yg pernah buat...selebihnya biar gambar lah yg brcerita...dkat stngah thun peram kek ni...bkn apa xnak update yg sama je kan...ni yg buat sekli dgn kek memula update dulu...ada kat sini...sebab sedapp sngat dan semua suka...maz buat 3x berturut dlm minggu yg sama...ni yg buat second time...yg buat kli ke 3 xsnap dh la...npaknya nk kena cri buah dlu...nk buat plak la...klu abangngah tgk ni sure tnya ada ke dak kek ni dlm peti tu...pagi ni main tepung buat tortilla bread lagi...snak ptg nti...tghri ni xsure lgi nk mask apa tu...ada stok ayam dgn udang dlm peti tu...semoga jumpa lgi...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Creamy Chocolate Sensation by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-Bahan

Kek Coklat
  • 90g gula pasir halus
  • 40g serbuk koko
  • 120ml susu cair
  • 120ml mentega cair - maz guna unsalted butter
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 80g allpurpose flour
  • 1 biji telur gred A
  • 1/3 cawan coklat chip - gaul dengan 1/2 sudu besar tepung (pls don’t skip this ingredient)
  • 1/2 sudu kecil soda baikarbonat
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil essen vanilla
  • 1/2 sudu kecil garam - jika guna mentega biasa (bergaram) tak perlu
Cara
1. Panaskan oven suhu 150C dan sediakan air panas mendidih serta satu loyang besar untuk steambath.
2. Dalam mangkuk yang sesuai satukan mentega cair , gula halus, susu cair, serbuk koko dan susu pekat. Kacau sebati dengan wishk atau senduk kayu.
3. Dalam mangkuk kecil pukul sekejap telur dengan wishk atau garfu.
4. Masukkan telur dan vanilla dalam campuran koko dan kacau sebati.
5. Satukan tepung, garam, soda bikarbonat dan baking powder.
6. Ayak campuran tepung tadi dalam bancuhan koko dan kacau sebati. Masukkan coklat chip dan kacau balik.
6. Tuang dalam bekas kaca yang tahan panas (bekas tu biar tinggi sikit, nati kek naik dan nak letak lapisan cream lagi) dan tutup dengan aluminium foil. Bakar cara waterbath/steambath (bekas kek dalam loyang air panas) selama 1 jam 20 minit atau bergantung pada jenis oven masing-masing (cucuk kek dengan lidi, kalau kek tak lekat kat lidi, kek masak).
7. Bila kek dah masak, keluarkan dari oven dan terus tuang toping coklat tadi atas kek sepenuhnya. Biarkan sekejap dalam 10 minit agar kek sejuk sikit.
8. Lepas tu boleh la dituang lapisan cheese tadi perlahan-lahan. Tutup kek dengan aluminium foil/plastik dan simpan dalam peti dulu selama 2-3 jam. Kemudian boleh la dihias dengan sedikit coklat masakan yang disagat dan sedikit buah strawberi atau rasberi/kiwi/manga/. Selamat mencuba...
Nota : Sebelum putar whip cream tu, maz masukkan dulu 15-20 minit mangkuk dan mata mixer dalam freezer agar whip cream senang nak putar, sebab kalau tak cukup sejuk susah nak kental, takut nanti cream akan rosak jika terlebih putar.
2. Insyaa Allah jika betul cara buat akan hasilkan kek yang amat moist. Jadi kena arif dengan perangai oven masing-masing. Kalau oven tu jenis panas, kena kurangkan suhunya dan tahu masa yang sesuai. Loyang untuk air panas juga akan mempengaruhi kek yang dihasilkan. Kalau loyang air panas tu kecil, maknanya air panas sikit, jadi kek tak dapat melalui proses steambath dengan sempurna. Pastikan air tenggelam separuh bekas kek - (maz cadangkan buat malam dan simpan dalam peti dulu, esok baru makan, lebih sensasi lagi rasanya).

teksture keknya yg ckup moist...ditambah plak dgn coklat chip menyerlahkan lgi keenakkan rasanya...dilapis coklat toping dan creamy cream pasti xckup dgn 1 ptong...rasanya ckup menawan...

Lapisan Cheese
Bahan-bahan
  • 100ml whipping cream UHT
  • 1/2 sudu kecil lemon jus
  • 100g cream cheese
  • 2 sudu besar susu segar
  • 1/4 cawan gula halus
  • secubit garam
Cara
1. Putar whip cream dengan lemon jus biar kembang sikit/ringan. Ketepikan
2. Satukan cream cheese, gula, garam, susu segar dan putar sebati (dalam 1 minit).
3. Masukkan no 1 dalam no 2 dan kaup balik sebati. Simpan dalam peti dulu sementara tunggu kek masak (bancuhan ni teksturnya ringan macam ais krim yang nak cair sikit gitu).

Toping Coklat
Bahan-bahan
  • 85g coklat masakan - patahkan
  • 1/2 sudu besar mentega - maz guna unsalted butter
  • 60ml whipping cream 

Cara : Dalam bekas sesuai yang kering dan bersih, suamkan whip cream sekejap secara double boiler dengan api perlahan. Kemudian masukkan coklat masakan dan kacau selalu. Masukkan mentega, sebatikan dan coklat cair sepenuhnya. Angkat dan ketepikan.

maz memang suka mkn dgn buahan klu dessert mcm ni...bleh aje klu xnak letak buah...npak je mcm bnyk step...tpi xde la susah mna...

Monday, September 22, 2014

Kari Udang Bersama Kacang Buncis

Assalamualaikum w.b.t...biasanya udang klu buat masak berkuah ni klu xgulai kuning, buat tomyam la...masak lain dri biasa skit nti ada yg xmkn...ni la pestime rsanya ada kari udang kat dapur ni...hritu npak Kak Ummi letak kat fb...tetiba dtg keinginan nk buat jgk...kebetulan hritu tgh feningg xthu nk mask apa...jdi terus cuba udang kari ni...npaknya kena dgn gaya kami anak beranak...sedapp la tu deh...berbulan2 kena peram kari udang akak ni...takpe la dah dpt markah kat wassap...pas masak tu terus snap sent kat wasap...ok la nk msuk dpur dah ni...mohon maaf andai ada kekurangan dimana2 dan semoga jumpa lagi...Insyaa Allah...
 
Kari Udang Bersama Kacang Buncis by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi: Kak Ummi
Bahan-bahan
 
  • 15 ekor udang basah
  • 10 batang kacang buncis - hiris serong
  • 1 1/2 cawan santan pekat* ] campur sekali
  • 1 paket rempah daging * ] - maz guna rempah kari ikan faiza
  • 1 1/2 cawan santan cair
  • 3 ulas bawang merah - hiris nipis
  • 2 ulas bawang putih - hiris nipis
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 sudu besar cili kisar (optional)
  • 2 biji cili merah -belah 4 - takde stok
  • 1 biji tomato - belah 6 - maz tambah
  • 1 tangkai daun kari - tambah
  • sedikit belacan - tambah
  • sedikit gula - tambah
  • garam
Cara

1. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan santan pekat dan rempah kari (maz tumis cili kisar dulu, kemudian baru masukkan rempah kari. Bila dah pecah minyak masukkan air belacan sikit. Kemudian baru masukkan santan).

2. Masukkan cili kisar dan kacau-kacau selalu hingga naik minyak. Masukkan serbuk ketumbar. Masukkan udang, kacau sekejap dan masukkan santan cair. Bila hampir mendidih, masukkan kacang buncis serta garam. (maz tunggu kuah mendidih dulu baru masukkan sayur bersama udang, agar udang tak masak lama).

3.  Masak sekejap saja dengan api perlahan saja biar naik kemerahan dan letak cili merah. Angkat.
 
ada plak ikan masin...sah mkn nasi xhingat segala diet dehh...

Sunday, September 21, 2014

Chicken Pasta with Sun Dried Tomatoes

Assalamualaikum w.b.t...kat rumah ni asalkan pasta mesti dpt sambutan...suka dan selalu buat pasta ni sebab teramat mudah dan cepat nak sedia...biasanya masak sebagai alas perut belah malas sebab xde nasi...kli ni tukar selera plak guna paste dri sun dried tomato dan daun basil...ternyata amat sedapp dan kena dgn selera...bau sos dari paste tu membangkitkan selera...mcm mkn pasta kat italian restoran...dah 2x kali buat pasta guna paste mcm ni...biasa la deh ni pun kena peram dulu berminggu2...ada 2 jnis lgi pasta dlm folder tu...huhuu...semoga jumpa lagi...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Chicken Pasta with Sun Dried Tomatoes by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 300g pasta
  • 1 keping dada ayam - hiris nipis
  • 1/3 cawan whipping cream @ secukupnya
  • 1 sudu besar serbuk sup cendawan
  • 1-2 sudu besar sun dried tomato paste (resipi dibawah)
Cara
1. Didihkan air dan rebus pasta seperti biasa hingga lembut dengan sedikit garam dan minyak zaitun. Tos dan simpan sikit air rebusannya.
2. Panaskan kuali, masukkan isi ayam bersama sedikit air rebusan pasta. kacau balik biar ayam masak.
3. Masukkan pasta, kacau sebati. Kemudian masukkan semua bahan lain dan sedikit air rebusan pasta dan perasa secukup rasa.
4. Kacau biar sebati. Sedia untuk dihidang dan tabur sedikit parmesan cheese.

Sun Dried Paste
  • 8-10 keping tomato kering dalam minyak zaitun
  • 1 ulas bawang putih
  • 4-5 helai sweet basil leaf (english basil) @ boleh guna yang kering dalam botol
  • sedikit extra virgin minyak zaitun
Cara

1. Kisar semua bahan bersama sedikit extra virgin minyak zaitun hingga lumat. Simpan dalam peti untuk kegunaan seterusnya.
Nota: boleh aje buat sendiri tomato kering tu, hiris nipis buah tomato dan jemur hingga kering. Kemudian kisar bersama bahan diatas.

bleh aje gna apa jenis pasta atau spagethi...kalu nak basah lagi boleh lebihkan sosnya...tdi pun buat pasta jgk utk diner...

Saturday, September 20, 2014

Cek Mek Molek versi Keledek Kukus

Assalamualaikum w.b.t...kuih yg agak unik sngat namanya..semua org thu kuih ni deh...kelate memang trkenal dgn kuih yg nama pelik nih...wpun namanya agak luar biasa...tpi rasanya tetap menjdi pujaan...yg pasti pas sbjik2 masuk molot...nak buat pun mudah sngat2...cuma yg ni maz guna keldek kukus sbb keledek kat sni jenis lembik...klu rebus memang xbleh buat kue...ok selamat berhujung minggu dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...semoga jumpa lagi...Insyaa Allah...
Kuih Cek Mek Molek by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 500g keledek
  • 1/4 cawan tepung beras
  • tepung gandum secukupnya
  • gula secukupnya
  • minyak untuk mengoreng
Cara

1. Didihkan air dalam pengukus, kerat keledek dan kukus hingga masak (kalau ubi keledek yang jenis tak lembik tu boleh rebus macam biasa).
2. Bila dah masak, sejukkan dulu, kemudian kupas kulit dan tumbuk lumat sampai habis.
3. Gaul bersama sedikit garam, tepung beras dan tepung gandum secukupnya hingga jadi doh yang lembut.
4. Ambil segembal doh dan leperkan, kemudian letak gula ditengah dan tutup kemas. Gentel biar jadi bentuk bujur. Buat sampai habis.
5. Panaskan minyak secukupnya dan goreng hingga masak dengan api sederhana sambil dibalik-balikkan. Angkat dan toskan.

memang selalu jgk la duk buat cek mek molek ni...tukang masak ni gituw la...suka ulang buat benda yg sama smpai 2-3x...dlm puasa hritu pun acap kli jgk la berbuka dgn kuih ni...abangngah dgn babanya suka sngat...siap suruh letak gula lebih...

Friday, September 19, 2014

Beef Taco

Assalamualaikum w.b.t...brtemu sekli lgi dipagi jumaat tenang...Alhamdulillah...beef taco hasil dri homemade tortilla bread tu...makanan yg mudah nak sedia dan berkhasiat...bleh dipelbagaikan nk buat taco apa...ni maz guna daging...grill sekejap dan isi je dalam tortilla bersama sayur, cheese dan sos yg digemari...pasti xckup dgn 1...xcri restoran mexican dh...ok semoga jumpa lagi Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

Beef Taco by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 keping daging steak @ isi ayam - lumur dengan sedikit taco spice @ garam dan serbuk lada hitam
  • 1 biji tomato - dadu
  • 1 biji bawang besar purple - dadu
  • 1 biji avocado - hiris nipis/dadu
  • sedikit jus lemon/limau nipis
  • lettuce secukupnya
  • daun ketumbar (cilantro) - jika suka
  • cheese keping secukupnya
  • tortilla bread
  • sos cili/mayonis - jika suka
Cara

1. Lumur daging dengan sedikit rempah taco @ kalau nak mudah guna serbuk perencah maggie kari tu + sikit paprika & serbuk cumin (jintan putih).
2. Panaskan kuali dan tuang sedikit minyak zaitun dan grill daging hingga masak dikedua bahagian. Angkat dan hiris nipis dan perah sikit jus lemon.
3. Amik sekeping tortilla bread dan susun daging. Letak dan masukkan dalam microwave sekejap sekadar nak cairkan cheese @ boleh makan macam tu je atau boleh juga guna sandwish maker sekejap. Kemudian masukkan bahan sampingan yang lain. Sedai untuk dinikmati...

mcm biasa umat kat rumah ni semua peminat tegar mexican food ni...tu yg slalu buat...thun ni xprgi chillis lgik...sayurnya chop onion dan tomato kena ada...pastu sos tu terpulang la...maz xletak pun sbb dah ckup rasa...ada 1 lgi duk menunggu dlm folder tu shrimp taco...biasa la peram dulu deh...

Thursday, September 18, 2014

Tortilla Bread

Assalamualaikum w.b.t...tortilla bread makanan utama org mexico dan south amerika...klu india plak capati...msia kita roti canai la deh...ada 2-3 jenis jgk tortilla bread ni...ada yg guna corn meal, wheat flour dan seumpamanya...ni maz guna allpurpose flour je sbb kat sni gndum ni kira yg terbaik kualitinya...tortilla ni nk buat pun mudah dan cepat sngat...pastu bila dh ada tortilla ni bleh jdi mcm2 menu plak...ni maz guna utk buat taco...alas perut belah malam...taco pun bleh letak apa aje stok yg ada...asalkan kena dgn slera...akhir kata semoga jumpa lagi...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Tortilla Bread by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 2 cawan allpurpose flour
  • 1/3 cawan unsalted butter - suhu bilik
  • 1/4 sudu kecil baking powder
  • 1/4 sudu kecil garam - jika guna mentega bergaram, tak perlu letak
  • air secukupnya

Cara

1. Satukan semua bahan kecuali air. Gaul guna hujung jari biar jadi berketul macam serbuk roti.
2. Kemudian masukkan air sikit-sikit dan uli biar sebati jadi doh seketul yang lembut (tak perlu uli macam nak buat donat tu ye sebab lepas tu nak canai pulak).
3. Amik doh tadi dan taburkan sikit tepung atas permukaan tempat nak canai tu dan canai betul-betul nipis biar jadi bentuk bulat (maz tekap je nak jadi bulat tu atau boleh aje guna pizza cutter potong buat bulat lepas canai. Kalau rasa terlembik, tabor je tepung masa nak canai tu.
4. Panaskan kuali non-stick biar betul-betul panas dan letakkan doh yang dicanai tadi, kemudian spray air sikit pada permukaan roti dan tekan-tekan dengan senduk. Kemudian balikkan dan masak biar ada sedikit perang.
5. Angkat dan simpan dalam tuala bersih atau bekas tahan panas agar roti tidak keras/kering. Buat sampai habis.
6. Boleh la diguna untuk buat taco, enchiladas dan sebagainya.

amat berbaloi buat sdrik ni...kat sni roti ni mahal...6 keping dan dkat 3 dinar...klu duit msia dekat rm30...puas hati dpt mkn yg msih pnas ni...msa duk menyepi dedulu dh biasa buat jgk guna rspi simple ni...

Tuesday, September 16, 2014

Sweet Chili Clam

Assalamualaikum w.b.t...clam ni memang sedap dimasak apa skli pun kan...masak lemak putih pun boleh...kuning pun sedapp...buat pasta pun lagi senang dan masak simple mcm ni pun sedapp hingga menjilat jari...klu kat restoran makanan lauk tu menu gini memang biasa deh...msa bli clam ni xde plan pun lgi nk masak apa...tpi msa duk cuci tu idea tu dtg tetiba je...mgkin sbb banyak duk tgk cooking show...jdi dri stu la dtgnya ilham rspi sweet chili clam ala thai ni...memang sedapp...msia cuti la hri ni kan...akhir kata semoga jumpa lagi...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan...
 
Sweet Chili Clam by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
 
  • 1kg clam
  • 1 ulas bawang putih *
  • 2 ulas bawang merah *
  • 1 inci halia *
  • 1/2 biji buah tomato - dadu
  • 1 batang serai - ketuk
  • 4 helai daun limau purut
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1/2 sudu besar pes tomyam - maz guna yang dari thailand dalam botol tutup biru
  • 1/2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu kecil sos lada hitam - maz guna brand puteri, bawa dari msia
  • 2 sudu besar minyak sayur
  • sedikit daun ketumbar - cincang
 
Cara
 
1. Mayang bahan bertanda *.
 
2. Satukan semua bahan sos, cili kisar dan jadikan pes (tak perlu masukkan air)
 
3. Panaskan minyak dan masukkan bahan mayang bersama serai. Masak hingga naik bau. Kemudian masukkan tomato. Masak sekejap.
 
4. Masukkan clam, daun limau purut dan bahan pes. Kacau sebati kemudian tutup kuali sekejap (2-3 minit).
 
5. Kemudian masukkan sedikit air dan secubit gula jika perlu. Kacau balik biar sebati dan tutup balik biar seketika lagi atau hingga clam masak/terbuka cengkerangnya (garam tak perlu sebab dah ada sos tiram).
 
6. Padamkan api dan tabur sedikit daun ketumbar jika suka.
 
abangngah dgn babanya suka sngat...lepas mask yg ni...esknya bli clam lgi dan buat plak...dh 3x buat clam bercili ni...memang kena dgn nasi putih...xpyah lauk lain dh...yg penting clam tu kena yg msih segar...klu kat msia bleh guna lala...sni lala xde...

Monday, September 15, 2014

Bun Coklat

Assalamualaikum w.b.t...cepat sngguh msa berjln deh...tnggal berapa bln je lgi nk hbis plak dh thun ni...rsa mcm bru je lgi smpai sni...Alhamdulillah atas segala rahmat dan nikmatNya...ni pun lama dh kena peram...buat msa mood meroti tngah tinggi dlu...rsanya pas buat roti-paun tu esoknya trus buat roti ni plak...rspi pun sma je gna rspi roti paun tu...cuma tmbah coklat emulco skit...biasa la dpur ni...duk main pusing rspi sama je...huhuu...lama dh jgk stop meroti pun...tiup skit Mama...kena cri semangat dlu...semoga jumpa lagi dilain masa...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

Bun Coklat by http://ilhamdapur.blogspot.com
Sumber : Mamafami
Ingredients - maz buat 1/2 resipi
 
  • 500g high protein flour - maz guna tepung gandum
  • 50g milk powder
  • 250ml chilled water
  • 11g instant dried yeast (I used Mauripan)
  • 120g castor sugar
  • 100g margarine - maz used unsalted butter & add 1/2 tsp salt
  • 1/2 teaspoon chocolate emulco

Method
 
1. Gease all the baking tins thoroughly. I used vegetable shortening. Keep aside.
2. Place all ingredents except margarine in a mixing bowl.
3. Fasten the dough hook onto the mixer and start kneading.
4. Once the ingrediets have just combined, add in the margarine. Knead till a soft and shiny dough is formed.
5. Remove from the bowl and rest the dough for about 10 minutes.
6. Divide the dough into a 27g balls. Shape it nicely and arrange in the prepared tins.
7. Cover the tins and leave the dough to rise till almost double the size.
8. Mix a bit of milk powder with a bit of water and brush lightly on top of the dough.
9. Bake in a preheated oven at 160 C for 15 to 20 minutes. Oven temperature and baking time may vary, depending on your oven.
10. Once baked, remove from the oven and onto a wire rack to cool.

tengok roti ni tetiba la plak rsa nk main tepung...sdpp cicah nga kopi O...kenangan paling lucu dan xdpt dilupakan msa buat roti paun tu...kluar dri oven tu trus ngap cicah nga kopi...bekpes terus la dan snap gmbar skli msa duk cicah kopi tu...pastu hntar kat grup wassap kami...Kak Ummi ckp...oiii maz...siap hntar gmbar duk cicah nga kopi bagai lgi...ni dah melampau!!..adoii sakit perut masa tu...bkn apa excited sngat...

Friday, September 12, 2014

Tom Yam Koong @ Prawns Soup

Assalamualaikum w.b.t...tomyam ni pasangan brussel sprout hritu...menu kedai tomyam...memang kena dgn selera...terasa mcm mkn kat kedai tomyam msia plak...sbnarnya tenggiri masin tu maz memang bwa dri msia pun...beli yg dlm botol tu...klu buat tomyam rspinya sama je...mesti masuk santan sikit...memang sedapp...pastu daun ketumbar mesti ada...klu xde xbleh buat tomyam...xckup syarat gituw...ok selamat berhujung minggu dan mohon maaf atas segala kekurangan...semoga jumpa lagi...Insyaa Allah...

Tom Yam Koong @ Prawns Soup by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 12 ekor udang saiz sederhana besar - belah belakang dan buang urat
  • 2 batang serai - ketuk *
  • 2 inci lengkuas - hiris nipis/ketuk *
  • 2 sudu besar pes tomyam - maz guna pes thai yang dalam botol tutup biru *
  • 1/3 cawan santan
  • 5-6 helai daun limau purut
  • 1 biji limau nipis - amik jus
  • 1 biji tomato - belah
  • 1 labu bawang besar - belah 8
  • 2-3 biji cili padi - ketuk
  • daun ketumbar secukupnya
  • garam dan gula secukup rasa
Cara

1. Dalam periuk masak bahan bertanda * bersama 2-3 cawan air (agak-agak la ye biar sesuai dengan bahan rempah dan santan). Kemudian masukkan santan dan masak hingga mendidih sambil dikacau sekali sekala.
2. Masuk semua bahan lain dan udang kecuali daun ketumbar. Perasa secukup rasa biar ada rasa masam sikit dan udang masak dalam 4-5 minit.
3. Padamkan api dan tabur daun ketumbar.

tomyam ni menu yg cepat dimasak sedap dimkn...1 lauk ni je pun dh ckup kan...dah berkuah...sayur pun ada...memang kena dgn nsi panas2...wpun msuk santan...tpi xterasa pun santannya...kena agak2 la ye jgn pekat mcm masak lemak plak...org kata buat syarat je...

Thursday, September 11, 2014

Creme Brulee - Menawan Rasa

Assalamualaikum w.b.t...bertemu skli lgi pgi ni...suasana pun tenang dan nyaman sngat kat luar tu...kenderaan pun xbnyk lgi atas jln...mungkin masih terlalu awal kut...laut biru yg luas sejuk mata memandang...Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah...pagi ni update dessert plak...cream brulee ni buat utk berbuka masa puasa 6 hritu lgi...biasa lah peram2 dulu tu deh...rasa kastard dri gabungan whip cream dan telur memang cukup enak...dilapis plak dgn karamel keras berkaca pastinya tak ckup dgn 1 bekas ni...terserlah keenakkannya yg ckup menawan rasa...sblum ni pun dah buat dlu...ada kat sini...msa menyepi pun ada buat jgk kat msia dlu...kli ni pun maz ejus rspi yg dulu jgk...akhir kata semoga jumpa lgi...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan...
 
cuma utk buat dessert mewah French ni kena ada alat khas utk burnkan gula atasnya tu...kat sni blow torch ada jual kat mna2...gas utk refill pun ada jual skli...maaf la gambar ni blur skit...

Crème Brulee by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 1 biji telur (A)
  • 1 biji kuning telur (A)
  • 1/4 cawan gula halus
  • 1 cawan whip cream
  • 1 sudu kecil essen vanilla
  • 1/2 sudu kecil jus lemon
  • secubit garam

Cara

1. Sediakan air panas dan loyang untuk steam bath dan panaskan oven 160 C.
 
2. Panaskan sekejap whip cream dalam microwave atau api perlahan. Sekadar suam gitu je.
 
3. Satukan semua bahan lain dan kacau sebati dengan wisk. Masukkan whip cream tadi dan kacau sebati.
 
4. Tuang dalam ramekin atau bekas yang sesuai dan bakar secara steam bath selama 20-25 minit.
 
5. Bila dan masak sejukkan dulu. Jika nak hidang tabur gula secukupnya atas pudding tadi dan buat karamel guna blow torch dan boleh la hias ikut citarasa.
 
memang xckup sbb buat skit bnor...stok whip ada skotak kcik je...nk suruh buat lgi la tu deh...maz memang suka mkn dgn buahan klu dessert gini...

Wednesday, September 10, 2014

Street Food Chicken Fry

Assalamualaikum w.b.t...apa kbar semua...semoga sentiasa dlm rahmat dan hidayahNya...lagi menu ayam goreng...lauk yg semua mkn...asalkan bkn ikan...ayam ni pun duk dlm draf awal bln 4 hritu lgi...tengok program andy bites street food...jdi dri stu la terjdinya ayam goreng india stail yg rangup dan sedap ni...ayam ni ala2 chicken 65 la jgk...bhn pun lebih kurang je...kat sni pun ada jual lauk ayam mcm ni...nmanya chicken chili fry...semoga ketemu lgi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

 ni setelah diperap dan ready utk digoreng...

Street Food Chicken Fry by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1/2kg ayam - potong saiz sederhana kecil
  • 1/2 sudu kecil serbuk cili
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)
  • 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 2 sudu besar yogurt asli
  • 3-4 pokok daun ketumbar *
  • 1 tangkai daun kari *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1 inci halia *
  • 1-2 sudu besar allpurpose flour
  • garam secukup rasa
  • pewarna merah secukupnya
  • minyak untuk menggoreng
Cara

1. Cuci bersih ayam dan toskan.
2. Tumbuk lumbat bahan bertanda *. Kemudian sebatikan dengan semua bahan lain kecuali tepung.
3. Gaul dengan ayam dan perap selama 1-2 jam atau lagi lama lagi sedap, ayam sebati dengan bahan rempah. Masukkan juga daun kari 1 tangkai lagi masa perap ni.
4. Panaskan minyak secukupnya, masukkan tepung dan sebatikan dan goreng seperti biasa dengan api sederhana hingga masak. Angkat dan toskan.

memang kena dgn nasi panas2 tu...letak nma ayam tepi jln tu sbb program andy tu nama street food...maz memang suka tgk show mcm tu...bleh cri dan dpt ilham skli...skrang ni suka tgk eat street plak yg tnjuk mknan yg dijual dgn truck2 di US dan negara eropah yg lain...mknan mereka simple2 je...cepat nk sedia...memang bleh buat lapar la klu tgk...org sngup Q...

Tuesday, September 9, 2014

Aloha Chicken Pizza

Assalamualaikum w.b.t...pizza antara yg memang kerap sngat kat rumah ni...boleh kata tiap2 minggu buat...sbb senang sngat deh...uli mudah2 je pastu letak je apa yg ada...skli buat sbjik gedebak ni je...tu yg srnok menguli...xrsa penat...1 cwn tpung je...stok cheese memang biasanya xputus dlm peti...klu xutk pizza utk nachos atau pasta...sbbnya mlm xde nasi...jdi duk masak yg mudah2 gini je la utk mlmnya...tu pun ada 2 lgi pic pizza duk menunggu dlm folder tu...yg versi nipis hritu ada kat sini...tghri ni plannya nk main tepung buat mee...ok semoga jumpa lagi...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Aloha Chicken Pizza by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 1 cawan tepung pizza
  • 120ml air suam
  • 1 sudu kecil yis kering
  • 1/2 sudu besar gula
  • 1 sudu besar extra virgin minyak zaitun
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 keping dada ayam - lumur sedikit garam, gula & grill atas kuali tanpa minyak sekejap
  • sedikit bawang besar & crab stick
  • sos pizza sesukupnya

Cara
  
1. Dalam mangkuk yang sesuai satukan air, yis dan gula dan biar seketika. Kemudian masukkan olive oil.
 
2. Masukkan tepung dan garam, kacau guna garfu buat bulatan jam hingga doh melekat kat garfu.
 
3. Uli dengan tangan sambil tambah tepung sikit-sikit ditangan jika perlu dan uli hingga jadi doh yang masih lembut.
 
4. Sapu sikit minyak zaitun pada doh dan mangkuk, kemudian tutup mangkuk dengan plastik/tuala bersih dan rehatkan doh biar naik sekali ganda (utk proses naikkan doh, maz buh dlm microwave je 15 min doh dah boleh guna. Caranya on suis je dan buka pintu mv skit...nti lambu mv akan menyala dan haba panas dari lampu akan kembangkan doh...bkn on microwave ye @ ikut microwave masing-masing.
 
5. Bila dah naik, keluarkan dan tumbuk sikit doh. Canai nipis dan letak atas dulang/loyang pizza yang telah disapu dengan sedikit minyak zaitun.
 
6. Sapu sos pizza seluruh doh, taburkan mozzarella cheese menutupi sos tadi dan susun bahan atasnya secukupnya.
 
7. Akhir sekali tabur sedikit oregano dan minyak zaitun. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 170 C  diselama 12-15 minit atau sehingga masak @ bergantung pada oven masing-masing.
 
Nota : Untuk sos pizza maz guna tomato paste je (kat sini tomato pes pekat sangat2, tak masam dan ada sedikit rasa manis, memang sedap. Sesuai untuk sos pizza dan pasta. Cuma tambah sedikit garam, gula, dry oregano, bawang putih dan sikit olive oil. Kemudian sebatikan je.

wpun slalu buat tpi xslalu snap picnya...bkn apa smua dh menunggu nk mkn...kang sejuk plak duk posing bagai...nma tu amik nma pizza domino yg anak2 suka sngat...tkpe la deh...

Monday, September 8, 2014

Chili - Resipi II

Assalamualaikum w.b.t...lgi dgn gambar2 lama nk clearkan folder tu...rsanya chili ni pun ada la dh 4-5 bulan peram...memang kerap sngat duk buat chili ni utk mkn dgn nachos alas perut ganti nsi mlm...yg versi letak atas nachos ada kat sini dan sini pun ada...yg ni buat cicah nga tortilla bread...biasa la tukang masak ni suka sngat klu yg jenis cepat dimasak sedapp dimkn tu...semua suka...memang peminat mexican food...akhir kata Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

ni sebelum dihias dgn cheese...mkn gini pun boleh...klu letak cheese tu lgi lemak berkrim la kan...

Chili Resipi II by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 200g daging kisar segar
  • 1 labu bawang besar purple - cincang
  • 1 ulas bawang putih - cincang
  • 1 biji tomato - dadu kecil
  • 2 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)*
  • 1 sudu kecil serbuk cili *
  • 1 sudu kecil paprika *
  • 2 helai daun bay*
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 3 sudu besar tomato pes (bukan tomato puri ye)
  • 1/4 cawan kacang merah tin (kidney bean) - hancur/tumbuk sikit
  • 1/2 litter stok daging/air (maz buat sendiri resipi kat sini)) 
  • 1 kiub pati daging 
  • gula secukup rasa
  • 4 sudu besar extra virgin minyak zaitun
  • monterey jack cheese secukupnya @ cheedar
  • sedikit sour cream - jika ada
  • tortilla bread secukupnya - maz masuk dalam oven sekejap
Cara
1. Panaskan minyak, masukkan bawang dan masak sekadar bawang layu. Kemudian masukkan daging Kacau sekali sekala agar masak sekata.
2. Masukkan semua bahan yang bertanda * dan masak hingga daging mesra dengan rempah dalam 4-5 minit.
3. Kemudian masukkan tomato, kacau sebati. Masukkan tomato pes dan sebatikan. Masukkan stok daging dan semua bahan lain. Masak dengan api sederhana hingga daging lembut, perasakan secukup rasa dengan sedikit gula dan kacau sekali sekali hingga hamper kering.
4.Bila dan sedikit kering boleh lah dimatikan api.
5. Boleh lah dihidangkan dengan tortilla chip/bread atau boleh letak atas pasta, pastu letak cheese dan masuk oven sekejap atau makan dengan fries dan sebagainya ikut citarasa. 

maz memang suka sngat tgk cooking show...npak mudah dan simple2 je cara masakan mereka...klu  masak utk family gathering pun stkat buat salad...pastu menu utamanya pun ringkas je...klu kita ada org nk dtg xsah klu xperah kelapa...potong ayam dan mcm2 la kena masak...mau dkat stngah hri duk kat dpur kan...

Sunday, September 7, 2014

Kuey Teow Goreng

Assalamualaikum w.b.t...kembali meneruskan misi menghabiskan gambar2 lama...kuew teow ni pun lama snguh dh kejadiannya...takpe la update jgk la wpun dh lama pun deh...sbb usaha buat kuew teow sdrik tu yg mahal sbnarnya...kihkih...kat rumah ni memang dpt sambutan klu kuew teow ni...semua sukaa...rspi utk homemade kuew teow tu sma je mcm yg buat dlu ni...rspi amik kat blog Mamasya...jazakillahukhairan atas rspi yg dikongsi...Insyaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Char Kuey Teow by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 250g kuey teow - maz buat sendiri
  • 10-12 ekor udang ekor
  • 1 biji telur - kacau dengan garfu
  • 1 ulas bawang putih - ketuk
  • 2-3 sudu besar cili kisar/cili boh
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1/2 sudu besar kicap manis
  • 2-3 sudu besar sayur - untuk menumis
  • taugeh dan daun kuchai secukupnya
  • sedikit garam dan gula jika perlu
  • air secukupnya
Cara

1. Panaskan minyak, masukkan bawang putih dan biar sekejap. Masukkan cili kisar dan tumis dengan api besar selama sekejap, kemudian kecilkan api dan masukkan udang.
2. Masukkan semua jenis sos, kicap dan bahan perasa. Kacau sebati dan masukkan air secukupnya.
3. Kemudian masukkan kuew teow dan kacau sebati, masukkan taugeh, kucai dan telur, biar sekejap. Kemudian kacau perlahan-lahan untuk sebatikan telur. Padamkan api

dah bnyk kli duk buat kuew teow dan mee kuning ni...cuma xberapa rjin nk update...lgipun tngan pnuh dgn tepung kan...xdan dah nk pegang kamera...jdi snap yg dh mask je la...kat asian store ada jual kuew teow ni...tpi jenis besar dan dri Thailand...xberani nk beli...lgipun baik buat sdri la kan dh thu caranya...skjap je pun...xde susah mna...

Saturday, September 6, 2014

Eggless Chocolate Cheese Cake

Assalamualaikum w.b.t...kembali dgn gambar lama plak... kek ni rsanya dh dkat stngah thun duk dlm folder...buat kek ni dlu sblum red velvet cheese cake ni...lapisan cheese pun sama je mcm kek red velvet tu...tkpe la deh wpun bru nk update...abangngah dgn babanya memang peminat cheese cake ni...sedapp katanya...akhir kata selamat berhujung minggu dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...semoga jumpa lgi...Insyaa Allah...

Eggless Chocolate Cheese Cake by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (loyang bulat 7/8 inci)

Lapisan Kek Coklat
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh baking soda
  • 6 sudu besar serbuk koko
  • 3/4 cawan gula halus
  • 1/2 cawan minyak sayur
  • 1/4 cawan air kopi panas( campurkan 1 sudu serbuk kopi dlm 1/4 cawan air panas)
  • 1/4 cawan susu
  • 1/4 cawan yogurt
  • 1 sudu teh esen vanilla

Lapisan Cheese
  • 200g cream cheese - suhu bilik
  • 100ml whip cream
  • 1/4 cawan gula halus
  • 50ml susu segar
  • 1 sudu besar halal gelatin (larutkan dlm 2 sudu besar air mendidih) - maz masuk dlm microwave 5 saat.
  • 1 sudu kecil lemon jus
  • sedikit coklat emulco
 
Cara

1.Panaskan oven 170 C.
2.Sediakan loyang lose/spring foam utk cheesecake yang telah dilapik dengan kertas minyak dan sapu butter keliling loyang.
3.Di dalam sebuah bekas besar, campurkan rata semua bahan kering.
4.Kemudian masukkan semua bahan cecair satu demi satu.
5.Putar semuanya dengan kelajuan sederhana selama 2-3 minit sehingga semua bahan sekata.
6.Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 25-30 minit.
7.Sementara tunggu kek masak sediakan lapisan cheesenya.

Lapisan Cheese
 
1. Putar whip cream dengan lemon jus hingga sedikit kental. Ketepikan
2. Putar cream cheese dengan gula, kemudian masukkan susu segar.
3. Masukkan gelatin yang telah dilarut sepenuhnya dan kacau sebati (guna spatula je). Kemudian masukkan whip cream tadi dan sebatikan.
4. Bahagi kepada 2 bahagian dan satu warnakan dengan sedikit coklat emulco. Masa ni kalau kek belum masak, simpan dulu dalam peti.
5. Bila kek dah masak, terus keluarkan dari oven dan terbalikkan kek dan masukkan semula dalam loyang dengan cara terbalikkan kek agar yang bawah kek duk atas (supaya bila tuang cheese nati lapisan jadi sama rata).
6. Tuang lapisan putih dan ratakan, kemudian tuang lapisan coklat sikit-sikit dengan perlahan-lahan dan ratakan. Tutup muka loyang (maz guna pingan je) dan simpan dalam peti selama 4-5 jam. Boleh la dihias ikut citarasa.

Nota : Sebelum putar whip cream tu, maz masukkan dulu 15-20 minit mangkuk dan mata mixer dalam freezer agar whip cream senang nak putar, sebab kalau tak cukup sejuk susah nak kental, takut nanti cream akan rosak jika terlebih putar.
 
kat rumah ni klu kek yg mcm ni memang laku la...kena kek yg mkn nga sudu gituw...gandingan kek coklat moist sebagai base dan cream cheese pastinya tidak mengecewakan...terasa nk buat plak la...lama dah jgk xbuat kek...lapisan kek coklat tu maz pernah maz buat dulu utk cup cake ni...rspi asalnya dri ijan blogresipi...lamanya xdengar khbar ijan...xthu samada masih di finland atau dh blik msia...mungkin Mikael pun dh dpt adik...cuba nk buka blognya pun dah tutup...jazakillahukhairan atas repi yg dikongsi...

Friday, September 5, 2014

Pulut Panggang Lagi

Assalamualaikum w.b.t...syukur Alhamdulillah atas segala rahmat an nikmatNya...bertemu lgi dipagi dipagi jumaat yg barakah...hri ni bnyk jgk aktvti...skjap lgi nk kluar cri barang sekolah anak...isnin ni sesi persekolah baru akan bermula...sibuk blik dah la...xleh nk relak sngat doh...pulut panggang ni buat minggu lepas jgk...dah 4-5x buat slepas kejadian hri tu...ada kat sini...semua suka...hnya adik afiq je yg msih xreti nk mkn kuih2 ni...rspi sma je mcm yg buat hri tu...ok la nk kena undur diri dlu...semoga jumpa lagi...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan...
Pulut Panggang by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (resipi anggaran)
  • 1 1/4 cawan beras pulut - rendam 10 minit
  • 1/3 cawan santan + sedikit garam
  • 1 helai daun pandan
  • daun pisang yang dilayu secukupnya

 Cara

1. Sediakan pengukus dengan air mendidih.
2. Ratakan pulut dalam pengukus dan masukkan daun pandan. Kukus selama 10-15 minit sambil dibalik sekali sekala.
3. Keluarkan pulut kukus tadi, masukkan dalam bekas dan gaul dengan santan (masa ni pulut akan nampak basah dan lembik sikit, takpe sebab nak kukus lagi sekali).
4. Kemudian masukkan semula pulut tadi dalam pengukus dan kukus lagi selama 8-10 minit.
5. Bila pulut dan masak, ratakan segengam pulut atas daun pisang, letakan inti secukupnya dan bungkus biar kemas, kelip hujung dengan stapler. Buat sampai habis.
6. Bakar sekejap sambil dibalik-balik atas dapur gas dengan api kecil atau pemanggang yang sesuai - maz bakar atas stove eletrik.
Inti
  • 2 cawan kelapa parut
  • 3-4 ulas bawang merah*
  • 2-3 batang serai - hiris nipis*
  • 1 senduk kecil cili kisar
  • 1 cawan udang geragau
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 2 ekor ikan rebus - buang tulang dan hancurkan sikit isinya
  • gula dan garam secukup rasa

 Cara

1. Kisar semua bahan yang bertanda * bersama sedikit air sehingga lumat.
2. Dalam kuali masukkan bahan kisar, bahan-bahan lain serta sedikit air lagi, kecuali ikan rebus dan perasa. Kacau sebati dan masak dengan api perlahan seketika.
3. Kemudian masukkan isi ikan, bahan perasa dan kacau balik sekali sekala. Masak sehingga kering. Siap dan sejukkan dulu.

maz memang buat skit je...rspi tu dpt la 10-11 bijik...ckup la mkn anak beranak...daun pisang terhad...tu pun gna yg frozen...tpi lgi senang yg frozen ni...xpyah nk layu dah...memang puas hati... sedapp yg buat sdrik ni deh...pulut maz kukus...bkn tanak...ptg smlm pun buat lgi pulut pnggang ni..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...