Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Friday, October 31, 2014

Double Chocolate Brownies

Assalamualaikum w.b.t...Allahumma innaka ‘afuwwun karim, tuhibbull afwa fa’fu ‘anni...semoga Allah ampunakan dosa kita...Alhamdulillah bertemu skli lagi dipagi jumaat yg barakah...hri mingu kat sni dan mngu ni wkennya pnjang lgi...cuti 4 hari mengikut calendar org shiah...nak tak nak kerajaan sunil kena ikut...sebab shiah majority penduduk kat sni...dan lama sangat peram cik brownis ni...hampir terupa dh rspi amik kat mana...sibaik masa duk belek2 tu jumpa balik...resipi asal dri allrecipes best brownies...cuma maz ubah sikit tambah coklat chips dan walnut...entah la tekak ni rasa mcm xbest plak klu brownies tu jenis plain...nk biar time mkn tu ada terkunyah kekacang atau coklat chip...baru sedapp...terima masih pada yg sudi cuci mata kat dapur yg tak seberapa ni...ini la seadanya dan mohon maaf andai ada kekurangan dimana-mana...semoga ketemu lagi...Inyaa Allah...

Double Chocolate Brownies by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan       
  •                 
  •                 
  •                 
  •                 
  •                 
 
 
brownies ni xmuak sangat mcm kek biasa kan...bleh la mkan 2-3 keping tu...cepat dan simple je...bleh buat klu ada tetamu last minut tu...

Thursday, October 30, 2014

Miang Kham @ Thai Leaf Wraps

Assalamualaikum w.b.t...miang kham atau leaf wraps sjenis appetizer thai...rsanya ada yg dah biasa dgn miang kham ni...mgkin jgk ada yg tak thu psalnya...klu org kelatan pasti dah biasa dgn daun kadok ni...nak2 belah ratau panjang...maz dgn suami memang sukaa sngat...klu blik kmpung...mesti borong yg dah siap paket jual dlm pasar rantau panjang...tak sangka kat sni ada jual daun kadokk...msa kat msia selama ni xpernah npak lgi org jual daun kadok ni kat pasar mlm atau pasar tani ..udang kering thai...thai palm sugar (nisan putih) pun ada jual kat sni...apa lgii gumbira laaa hati ni dpt mkn menda ni...skli prgi asian store tu beli 2 paket terus daun kadok ni...mlmnya kunyah2 depan tv...dah 4-5x buat miang kham ni smjak npak daun kadok tu...cara nk buat sos manis tu maz agak2 rsa sos yg duk mkn selama ni...memang sama rsanya...Alhamdulillah semua dgn izinNya...
Miang Kham @ Thai Leaf Wraps by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

Sos Manis
  • 120g thai palm sugar (nisan putih - seperti dalam gambar)
nisan putih (thai palm sugar)
  • 2 keping hirisan halia
  • 1 sudu kecil udang kering thai (seperti dalam gambar, yang warna oren)
  • sedikit air (dalam 1/2 cawan)
  • sos ikan (nampla) secukup rasa
Cara

1. Tumbuk lumat halia dan udang kering.

2. Dalam periuk satukan semua bahan kecuali sos ikan. Masak dengan api sederhana sambil dikacau sekali sekala hingga mendidih lama sikit.

3. Masukkan sos ikan secukup rasa. Masak lagi biar mendidih atau renih biar lama sikit. Padamkan api (sos akan menjadi pekat bila dah sejuk sikit, air tu agak-agak la ye, jangan banyak sangat, maz tak sukat pun sebenarnya, sos ni pekat mcm susu pekat gituw dan rasanya memang manis sebab nak seimbang dengan rasa bahan lain).

Bahan Lain
  • daun kadok secukupnya
  • limau nipis
  • halia muda
  • cili padi merah/hijau
  • kacang tanah yang digoreng
  • bawang merah
  • udang kering thai
  • kelapa goring - hiris halus kelapa dan goreng hingga perang tanpa minyak (bukan kelapa parut ye)
Cara : Ambil sehelai daun kadok, letak sikit setiap semua bahan, masukkan sos manis secukupnya. Bungkus sikit dan terus kunyah-kunyah. Sedappp.

sbnarnya datuk belah Ma (ibu) maz memang asal dri Thailand..skrang ni pun ramai lgi saudara mara yg duk belah golok...zaman budak2 dlu time raya selalu la prgi sana...jln rumah2 tok saudara...pastu maz suka sjenis kuih thai yg dijual tepi jln...buat fresh tau..xdan tngan org brniaga tu...lama sngat dh xmkn...miang kham ni rsanya agak unik...sedapp la...lepas mkn 1..nk 1 lgi...nak lagi...xleh stopp...berhenti bila daun tu dah hbiss...klu org india sireh la kan...selain daun kadok ni ada juga leaf wrap yg lain...yg guna daun salad tu...tpi intinya guna dging atau ayam dan masak bercili skit...

Wednesday, October 29, 2014

Koci Pandan Inti Kacang Merah

Assalamualaikum w.b.t...bertemu sekali lagi...apa kbar semua...semoga dipermudahkan urusan harian kita hri ni...koci pandan...ada org buat ke ye...semuanya dtg sepintas lalu...dlm duk pkir2 nk buat kuih apa tu...tetiba dtg ilham koci pandan ni...nk buat koci pulut hitam...sni xde jual la plak tepung pulut hitam tu...pastu teringat kacang merah dlm peti...dalam hati dah lama niat nk buat kuih ulat bulu kelate tu...yg salut dgn kelapa parut dan inti kacang merah...tpi msih blum terbuat lgi...last2 idea tu maz guna utk buat koci ni...pastu kat kelate ada jgk kuih warna warni bentuk buahan mcm mangis...buah chupu yg guna tepung pulut dan inti kacang merah atau kcang hijau tu...klu org klantan mesti tahu kuih ni...koci ni lebih kurang je dgn kuih tu...cuma ni balut daun pisang...maka jdi la koci pandan deh...Alhamdulillah semua dgn izinNya...tak sangka suami dan abangngah suka la plak...suami ckp bleh buat lgi...abangngah habis 4 bjik...dia memang suka kuih2 tradisional ni...afiq je yg xreti makan kuih2 ni...semoga ketemu lgi...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Koci Pandan by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung pulut
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • sedikit garam
  • air secukupnya + sedikit pes pandan @ pewarna hijau
  • inti kacang merah secukupnya - bulatkan
  • daun pisang yang dilayu secukupnya & sapu sedikit minyak sayur
Cara

1. Didihkan air dalam pengukus.
2. Dalam bekas satukan tepung dan sedikit garam. Masukkan air sikit-sikit sambil digaul biar jadi doh yang lembut.
3. Ambil sejemput, leperkan atas tapak tangan, letak inti dan tutup biar kemas.
4. Letak atas daun pisang dan bungkus (biar hujung daun yang bertemu tu dibelah bawah, maknanya bahagian atas semua tutup atau bungkus ikut cara masing-masing).
5. Kukus selama hingga masak (dalam 12-15 minit).
 
buat pun skit je...dlm 10 bjik...xsangka dpt sambuatan...nak buat pun mudah sngat...kacang merah bleh beli yg dah siap...cuma terlebih warna sikit...duk jauh dah npak ijauu dok...dlm pic ni npak besar la plak kuihnya...sbnarnya bungkus kecik je...maz memang sukaa kacang merah...sambil duk gentel tu pun bleh ngap inti je...kihkihh..

Tuesday, October 28, 2014

Baked Chicken Pasta

Assalamualaikum w.b.t...bertemu lagi...amik masa skjap sambil duk masak...tengah goreng kacang tanah...ayam masak kicap dah siap...lauk anak...bleh kata tiap2 minggu kena ada lauk itam gituw...pastu greng ikan greng dan syur skit...jdi la tu utk tghri ni...pasta versi bakar plak...lama benar dh xupdate baked pasta...klu belum ada idea utk menu ptg atau mkn malam nti...bleh la try...rumah ni klu pasta2 tu selalu masak...versi ni pun dh 2x buat...anak sukaa...sedapp la tu...ada 1 lgi duk Q dalam folder tu...memang sedapp...lemak berkrimm...dgn cheese yg meleleh...bahan pun simple je...Alhamdulillah semua dgn izinNya...terima kasih pada yg sudi singgah dapur yg tak seberapa ni...mohon maaf atas segala kekurangan dan semoga jumpa lagi...Insyaa Allah...

Baked Chicken Pasta by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

Sos
  • 1 keping dada ayam - lumur sikit dengan sedikit garam
  • 3-4 biji tomato masak - belah 8
  • 1/2 batang lobak merah saiz kecil * - hiris
  • 1 labu bawang besar bombay * - belah 8
  • 2 helai daun bay *
  • 2-3 sudu besar tomato pes
  • 2-3 sudu besar sos tomato/cili (jika nak ada rasa pedas sikit)
  • 1 sudu kecil dry basil
  • 1 kiub pati ayam
  • sedikit minyak zaitun
  • sedikit gula
  • air secukupnya
Cara

1. Dalam periuk, panaskkan 2 sudu besar minyak zaitun. Masukkan dada ayam dan masak 3-4 minit dikedua bahagian. Angkat dan ketepikan, kemudian hiris nipis.
2. Dengan periuk yang sama, panaskan 2 sudu besar lagi minyak zaitun, masukkan semua bahan bertanda *. Masak sambil dikacau sekali sekali hingga sedikit perang. Kemudian masukkan tomato pes dan kacau sebati.
3. Masukkan buah tomato, sebatikan dan masak biar keluar jusnya. Kemudian masukkan air (agak-agak la ye, kira padan dengan bahan lain) dan kiub pati ayam. Masak dengan api sederhana hingga mendidih lama dan sayur lembut/sedikit hancur. Masukkan daun basil dan sos tomato/cili, kacau sebati. Padamkan api.
4. Kemudian masukkan dalam pengisar dan kisar lumat. Tuang semula dalam periuk dan panaskkan balik sekejap je dengan api perlahan. Kalau pekat sangat boleh tambah air sikit lagi. Masukkan sedikit gula dan perasa secukupnya. Kalau kurang boleh tambah serbuk pati sedikit lagi. Padamkan api.

ni tomato pes yg maz guna...utk sos pizza atau resipi pasta yg lain klu pes tomato tu...yg ni la...nasi tomato/nasi arab dan semua rspi lain klu masuk pes tomato tu...yang ni la jgk...(update sebab ada yg bertanya pasal pes tomato ni)

Cheese
  • 1 cawan cheedar cheese
  • 1-2 sudu besar mentega tanpa garam
  • 1/2 cawan susu segar @ secukupnya
Cara : Panaskan mentega, kemudian masukkan susu segar. Masukkan cheese dan masak dengan api perlahan sambil dikacau hingga cheese cair/bertali (kalau nampak pekat sangat tambah susu segar sikit lagi). Ketepikan

Pasta rebus secukupnya - apa-apa jenis

Cara

1. Dalam bekas masukkan pasta, isi ayam dan sos tadi secukupnya, kacau sebati dan biar sos lebih (berkuah).

2. Kemudian tuang dalam bekas tahan panas/casserole. Tuang dan ratakan pula cheese secukupnya. Tabur sedikit cheese parut (buat syarat) atas lapisan cheese tadi.

3. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan selama 10-12 minit atau hingga perang.

4. Keluarkan dari oven dan sedia untuk dinikmati.

Nota ilhamdapur : nanti tambah lah ye apa yang kurang, maz buat tak sukat, agak-agak gitu je. Pastikan sos lebih dari pasta masa nak bakar tu, agar bila masak pasta tak kering. Sos tu boleh buat awal, cheese tu sekejap saja nak masaknya (dalam 5-7 minit je), jadi sambil tunggu pasta rebus tu boleh la buat cheese sos. Cheese tu kalau tak habis guna, simpan dalam peti, nanti panaskan balik je. Sos dan cheese ni boleh guna untuk buat lasagne dan untuk resipi bake yang lain (baked potatos, potato gratin dan sebagainya).

sedapp mkn masa cheese tengah panas tu...smjak duk masak sdrik menu mcm ni...dah lama xmkn pasta2 ni kat luar...nak buat pun xde susah mana... bnyk dpt idea dri cooking show...memang suka tgk...sambil masak pun on tv tgk org masak dan kita pun masak jgk...sambil2 cri ilham...klu movie2 ni xminat...

Lidah Masak Merah

Assalamualaikum w.b.t..masih lgi dlm misi nak clear folder tu...dah lama plan nk masak lidah ni...tpi kat pasar jual yg belum diproses...jdi tu yg tak beli...tpi hritu...dah berbulan jgk la ni msa prgi pasaraya ada npak yg dah siap diproses...terus la beli 1 paket...ok la sikit je sbb dah siap cuci semua...balik cuma rebus...tpi maz salai juga sekejap...nak ada bau bakar sikit gitu...memang sedapp meratah...lidah ni buat sup pun sedapp...bakar cicah dgn air asam pun bleh...Insyaa Allah semoga jumpa lagi...dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

Lidah Masak Merah by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 keping lidah lembu yang dah siap diproses (buang kulit)
  • 2 ulas bwang butih - ketuk
  • 1 labu bawang besar - hiris
  • 1 batang lobak merah
  • 2 biji zucchihi
  • 3 biji cili hijau
  • 1 biji tomato
  • 2-3 sudu besar cili kisar
  • 1-2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit minyak sayur untuk menumis
Cara

1. Salai atau bakar sekejap lidah yang telah diproses tadi (maz letak atas stove letrik je, panggang sekejap), rumah ni takde api.
2. Didihkan air dalam periuk tekanan (pressure cooker), masukkan lidah dan 2-3 titik pewarna merah. Rebus seperti biasa hingga lembut dengan api perlahan selama 40-50 minit. Bila dah masak hiris nipis-nipis.
3. Dalam kuali panaskan minyak secukupnya, masukkan lidah yang dihiris tadi dan masak biar sedikit garing sambil dikacau selalu. Angkat dan ketepikan.
4. Dengan kuali yang sama, tambah minyak sedikit lagi, masukkan bawang putih dan tumis sekejap. Masukkan cili kisar dan tumis dengan api besar sekejap.
4. Masukkan sos cili dan sos tiram serta sedikit air, kacau sebati. Masukkan lidah dan semua bahan sayur. Perasa secukup rasa, kacau sebati dan masak seketika lagi biar semua sebati dengan bahan sos.

memang kena sngat layan dgn nasi panas tu...klu jumpa plak kat pasaraya mesti beli lgik...kat sni organ2 memang senang dpt...hati lembu ke kamben ke...jantung pun smua ada...lidah kamben pun bnykk...

Monday, October 27, 2014

Grilled Squid

Assalamualaikum w.b.t...bersua sekli lgi...kje bnyk jgk tu yg duk menunggu...ni pun bru lepas kluar kain dri mesin...bertimbun tu nk kena lipat plak...tkpe la update stun ni skjap...kesian sngat dah lama kena kitar jgk ni...ilham dri eat street show...resipi pun mudah je...mexican stail...buat utk alas perut mlm...memang sedapp klu panas2 tu deh...semoga jumpa lagi...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Grill Squid by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 ekor sotong saiz besar @ ikut suka - kerat
  • 1 labu bawang besar
  • 1 biji buah avocado
  • 1 biji lada bengala/kapsikum
  • sedikit serbuk jintan putih (cumin)
  • sedikit paprika
  • sedikit garam
  • sedikit minyak zaitun
Cara

1. Gaul sotong dengan rempah dan garam secukup rasa.
2. Panaskan 1-2 sudu besar minyak zaitun dalam kuali leper (bukan non stick). Masukkan sotong dan bawang besar serta lada benggala (kapsikum). Guna api sederhana besar dan kacau balik selalu biar masak sekata. Masak sekejap saja.
3. Boleh la dihidang bersama buah avocado, sedikit daun ketumbar dan sour cream.

plannya beli stun tu nak buat kari...bkn senang nak dpt stu besar gini...tpi suami kata nk meratah je...jdi nk senang keje...tu yg panggang...mudah dan cepat...

Mee Rebus Udang

Assalamualaikum w.b.t...semenjak duk buat mee kuning sdrik ni...dah suka la plak mkn masakan mee ni...tpi nk yg jenis berkuah gini la...tu pun plannya pgi ni nk main tepung lgi...tpi npaknya mood xberapa nk rajin...badan pun rasa berat je...kihkihh...tukar menu masak nasi je la...mee rebus udang plak...ni pun dah berbulan jgk la kena peram...tkpe la deh...Inysaa Allah semoga jumpa lagi...mood pun tak berapa nk ada pgi ni...terima kasih pada yg sudi singgah dapur yang xseberapa ni...mohon maaf atas segala kekurangan...

Mee Rebus Udang by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 500g mee kuning - maz buat sendiri, jadi tak perlu celur sebab dah lalui proses rebus, kalau mee beli celur sekejap
  • 12 ekor udang segar saiz sederhana besar
  • 3 ulas bawang merah - tumbuk lumat
  • 1 sudu besar udang kering - tumbuk lumat
  • 1 inci lengkuas - ketuk
  • 1 sudu besar serbuk kari udang/ikan/ketam - maz guna faiza
  • 2-3 sudu besar cili kisar
  • 1-2 keping asam keping
  • 2-3 ketul keledek rebus
  • 1 mangkuk besar kulit udang
  • sedikit minyak untuk menumis
  • telur rebus, tauhu goreng, bawang goreng, daun sup/bawang, cili merah @ taugeh jika ada
Cara

1. Dalam periuk rebus kulit udang dengan air secukupnya (dalam 1 1/2 litter). Biar mendidih lama sikit dengan api perlahan.
 
2. Asingkan air rebusan, kisar kulit udang bersama dengan sedikit air biasa. Kemudian tapis amik airnya dan guna untuk kisar keledek.
 
3. Panaskan 1-2 sudu besar minyak, tumis bawang dan udang kering hingga wangi. Masukkan cili kisar, tumis lagi. Masukkan serbuk kari dan lengkuas. Kemudian masuk air rebusan udang.
 
4. Masukkan asam keping dan masak biar mendidih sekejap. Masukkan keledek kisar dan perasa secukup rasa. Kemudian masukkan udang segar.
 
5. Masak biar mendidih lama sikit dengan api perlahan dan kuah sedikit pekat dan suaikan rasa apa yang kurang, maz suka rasa manis tu lebih sikit.
 
6. Kemudian boleh la dihidang bersama mee dan bahan sampingan yang lain.

memang sukaa sangat mee rebus ni...suami pun sama...licin sampai kuah kami hirupp...sedapp guna stok air udang...memang terasa kuah udangnya...

Saturday, October 25, 2014

Bawang Goreng

Assalamualaikum w.b.t...klu bleh pagi tadi pun niatnya nk cuba update jgk...nk cepat2 kurangkan gambar2 lama tu...tpi klu wken tu gak biasa la deh...dah 2 hri bekpes kat luar...lunch dah memang sah la klu hri minggu tu...seronok dah skrang mkn2 kat luar ni...dh bnyk discover tempat2 dan makanan yg bleh diterima selera...tosei ada...roti canai tu dah memang selalu sangat...area rumah ni pun bnyk kedai mkn...senang sngguh klu malas masak tu...mlm ni update bawang goreng plak...pestime buat sndrik bawang goreng mcm ni...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

Bawang Goreng by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : fieda_hafeez (myresipi)
Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 10 biji bwg besar di potong nipis2
  • 1 sudu teh garam halus
Cara : Gaul sebati semua bahan dan goreng hingga warna keperangan *pastikan minyak betul-betul panas dan guna api perlahan je masa goreng tu.
Nota ilhamdapur : Cuci dulu bawang sebelum dihiris agar bawang kering untuk digoreng. Jangan cuci bawang yang dah dihiris dan guna bawang besar bombay (purple), jangan guna bawang kuning kerana jenis banyak air.
 
guna bawang besar bombay...buat ni pun utk buh dalam sambal tempe ikan bilis...ada kat sini...

Friday, October 24, 2014

Fried Fish Balls

Assalamualaikum w.b.t...sebenarnya keropok lekor...cuma buat versi bolat...nak buh nama keropok lekor bulat...xprnah dengar lgi org panggil mcm tu...jdi tu yg bgi nama omputih...bila kejadiannya pun xhingat dah ni...rsanya ada dah 3-4 bulan...takpe la peram dlu pun kan...rspi dri myresipi...jazakillahukhairan atas rspi yg dikongsi...jujurnya maz buat ni tak sukat...main tuang gituw je...adoiii peel jenis nak keje cepat jee...Alhamdulillah jadi elok...takut jgk memula masa goreng tu...tkut jadi bomm...meletup!! sebab memang xsukat apa...cuma amik panduan apa bahan yg diguna je...tpi klu nk buat ikut rspi la ye...bahaya kerepok lekor ni...tkut meletup masa goreng klu salah percaturannya...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Fried Fish Balls by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : jiya (myresipi) - resepi asal keropok lekor
Bahan-bahan
  • 1kg ikan selayang/ kembung
  • 5-10 ulas bawang putih
  • 1kg tepung ubi/kanji
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • Garam secukup rasa
  • Perasa
  • Air
Cara

1. Asingkan isi ikan dari tulang.
2. Kemudian blender isi ikan bersama bawang putih dan sedikit air. Terpulang samada nak blender kasar atau halus kemudian tuang kedalam bekas.
3. Masukkan sedikit garam, perasa, serbuk penaik dan tepung. Gaul sehingga tidak lekat pada tangan. Kalo lekat, tambah tepung kanji lagi. Adunan jangan terlalu keras dan jangan terlalu lembik. SedangĂ‚² ler asal boleh uli...
4. Sapukan tangan dengan sedikit minyak. Ambil sedikit adunan dan hempaskan ke atas meja bersih agar adunan mampat dan lembut (kalo ada yang nak release tension bleh la sambilĂ‚²... Hehehehe).
5. Barulah uli bentuk memanjang. Kalo ada mesin adunan yang sesuai tak perlu la hempas yer.
6. Dalam periuk, didihkan air bersama sedikit minyak agar keropok lekor tidak lekat antara satu sama lain. Kemudian masukkan keropok lekor tadi. Keropok lekor akan terapung di permukaan air apabila dah masak.
7. Bila dah timbul angkat dan tos. Sejukkan dan potong ikut citarasa memasing. Goreng dan siap untuk dihidangkan

pendek kata xrisau la klu teringin nk mkn tu kan...tnya je pakcik gugel smua ada...rangup diluar lembut kat dalam...sedapp kunyah depan tv...

Bun Pandan

Assalamualaikum w.b.t...jumpa sekali lgi dipagi jumaat yg barakah...Alhamdulillah diberi kesempatan utk menikmati hari jumaat ni sekali lagi...semoga sentisa dlm rahmat dan hidayahNya...kalau masa xkenal dunia blogger ni dulu...rasa heran sngat mcmana org buat roti ni kan...sebabnya thu beli kat kedai je...rupenya mudah sngat buat roti ni ye...tpi setakat bun mcm ni je la yg mampu buat...yg canggih2 sikit bercinta la plak nk try...xberapa rajin mana jgk sbnarnya...tpi bila tgk ramai kwn2 duk buat kat FB tu...dtg jgk la keinginan tu...rspi masih dri dpur Mamafami...tekstur rotinya memang lembutt...gebu menawan kalbu...perfect respi...hnya gna yis je...xguna bahan pelembut2 lain...rspi asal dinner rolls...tpi maz buat versi pandan...tkut expire kastad pandan yg beli dah lama...cuma bancuh je...tu yg guna buat bun pandan ni...jazakillahukhairan Mama atas resipi yg dikongsi...Inysaa Allah semoga jumlagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

Bahan-bahan :
  • 4 cawan all-purpose flour
  • 1/3 cawan gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 11g yis kering - mauripan dll
  • 1 1/4 cawan air
  • 1 telur
  • 1/3 cawan mentega lembut (suhu bilik) atau shortening
  • 2-3 titik essen pandan @ pewarna hijau
  • Kastard pandan segera - dalam paket
Cara

1. Masukkan semua bahan basah kecuali mentega dalam bread maker (BM), kemudian baru masukkan bahan kering dan masukkan yis akhir sekali.

2. Tekan butang bread maker seperti biasa dan biar pusing sekejap sekadar nak sebatikan, kemudian terus masukkan mentega dan biar bread maker uli seperti biasa (dalam 1 1/2 jam) atau ikut fungsi BM masing-masing.

3. Kemudian keluarkan doh, tumbuk sikit dan potong kepada saiz kecl dan bulat kecil macam saiz bola golf.

4. Susun dalam loyan yang telah disapu dengan sedikit mentega dan rehat sekejap lagi (dalam 10-15 minit) agar doh kembang sekali lagi.

5. Sapu dengan susu segar permukaan roti dan masukkan dalam oven yang telah dipanaskan dulu 10 minit dengan suhu 200C sehingga permukaan roti sedikit perang.

6. Keluarkan dari oven dan terus paipkan pandan kastard tadi.

memang sedapp kan klu dpt layan roti panas dgn secawan kopi sambil tgk tv atau baca suratkbar...bleh aje buat sarapan atau minum ptg keluarga...kastard pandan tu maz paip masa roti baru keluar dari oven...

Thursday, October 23, 2014

Somtam @ Papaya Salad...Tak Pernah Jemu..

Assalamualaikum w.b.t...bertemu sekali lgi...ada masa ni update la kan...pic pun bnyk sungguh dlm folder tu...somtam atau salad org thai ni memang maz dgn suami suka sngatt...mkn tiap2 hri pun tkpe...wken hritu g lulu...npak ada betik hijau terus beli sbjik...boleh 4x buat...buat 2x shri...nk hbiskan cepat betik tu tkut masak plak...tgk yg ni terasa nk mkn plakk...berair dh lidahh ni...ishhh...kena cri betik plak la ni...selamat berhujung minggu pada semua yg wkennya esk...Insyaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Somtam @ Papaya Salad by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 mangkuk betik muda yang disagat panjang
  • 1 biji limau nipis
  • 1 biji tomato - hiris nipis
  • 2 biji cili padi
  • 2 ulas bawang putih
  • sedikit kacang tanah yang digoreng
  • sedikit udang kering Thai (warna oren tu)
  • sedikit kangkung @ kacang panjang
  • nisan putih secukupnya(nisan somtam, gambar ada kat sini) @ gula pun boleh
  • kicap ikan secukup rasa (fish sauce) & sedikit serbuk perasa jika suka
Cara

1. Dalam lesung masukkan nisan somtam, gesek-gesek biar hancur/lembut. Kemudian masukkan cili padi dan bawang putih. Tumbuk sikit sekadar nak pecahkan bawang dan cili.
2. Masukkan tomato, gesek biar sebati. Masukkan kicap ikan dan jus limau. Sebatikan dan rasa apa yang kurang, biar ada rasa manis, masin yang seimbang dan sedikit masam.
3. Dalam mangkuk satukan betik, udang kering, kacang tanah dan sos tadi. Gaul sebati.
4. Sedia untuk dihidang bersama kangkung atau kacang panjang.

kat sni betik muda xde masalah...harga pun xmahal sangat...klu mkn kat kedai spngan 2.5 dinar...bleh beli betik 3 bijik...buat sdrik ni dpt mkn puas2...abangngah dgn afiq pun dh pandai mkn...tpi xbleh buat pedas la...sedapp mkn berebut2 tu...

Cucur Badak versi Bulat & Keledek Kukus Lagi..

Assalamualaikum w.b.t...rasanya ramai jgk yg gemar dgn kuih ni deh...boleh kata kerap sngat duk buat cucur badak ni...klu beli keledek tu mesti buat cucur badak ni stok utk bekpes...pastu buat cek mek molek skit klu rasa nk goreng terus...masih lgi guna keledek kukus...rspi lebih kurang je mcm yg duk buat sblum ni...buat kuih2 gini mana ada sukat kan...semua main agak-agak gituw je...cuma bila guna keledek kukus ni tepung xguna bnyk sngat...kuih pun sedapp lebih terasa keledek tu...ni pun dh dekat sbln kena peram...minggu ni wken panjang skit...3 hri cuti start esk...dh ada bnyk plan menanti tu...mcm selalu la klu hri minggu tu memang xmsak...nk rehatkan badan la jgk kan...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Cucur Badak Keledek Kukus by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1/2 kg keledek - cuci bersih dan kerat
  •  tepung gandum secukupnya
  • 1/4 cawan tepung beras
Cara

1. Didihkan air dalam pengukus, kemudian dirikan keledek (maksudnya letak bahagian isi keledek yang dikerat tu atas pengukus, baru cepat keledek empuk/lembut) dan kukus hingga lembut.

2. Bila dan masak, angkat dan sejukkan, kupas buang kulitnya. Kemudian tumbuk lumat.

3. Satukan tepung beras dengan tepung dulu sikit, kemudian gaul dengan keledek. Tambahkan  tepung sikit-sikit lagi dan uli biar jadi doh boleh dibentuk.

4. Ambil doh sebesar bola ping pong, leperkan dan isi inti. Bentuk bulat dan tutup kemas. buat sampai habis.

5. Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana dan goreng hingga perang sambil dibalik selalu. Boleh juga disejuk beku kalau tak habis goreng.

Inti
  • 2 cawan kelapa parut
  • 3-4 ulas bawang merah*
  • 2-3 batang serai - hiris nipis*
  • 3-4 sudu besar cili kisar
  • 1 cawan udang geragau
  • gula dan garam secukup rasa
Cara

1. Kisar semua bahan yang bertanda * bersama sedikit air sehingga lumat.
2. Dalam kuali masukkan bahan kisar, bahan-bahan lain serta sedikit air lagi. Kacau sebati dan masak dengan api perlahan sambil dikacau sekali sekala. Masukkan juga gula dan garam secukup rasa.
3. Masak sehingga kering dengan api perlahan. Sejukkan dulu dan kalau tak habis boleh difrozen.

bleh hbis la 5 bjik tu...buat pun kecik2 je...ada kopi O plak secawan memang bleh mulakan hari dgn brtenaga la kan...

Wednesday, October 22, 2014

Mushroom Bolognese

Assalamualaikum w.b.t...bertemu sekali lagi...makin banyk gambar2 dalam folder tu...rsanya klu update hari2 pun amik masa 2 bulan baru habis tu...huhuu...pasta atau menu italian mcm ni memang kerap sngat la...cepat dan simple je...bleh letak apa aje stok yg ada...dan yg penting semua sukaa...nak2 adik afiq...minat sungguh dgn pasta atau spaghetti...xkisah la bolognese mcm ni atau carnobara versi putih tu...sukaa sngat tgk dia mkn...2 pingan tu mesti laa...ada 3-4 jenis lagi tu duk tnggu Q...versi baked pun dah ada 2 tu...Alhamdulillah rezekiNya...Insyaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf andai ada kekurangan dimana-mana,..

Mushroom Bolognese by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1/2 paket spaghetti
  • 1 cawan daging kisar segar
  • 1 1/2 cawan cendawan butang putih yang dihiris nipis
  • 1 labu bawang besar - dadu
  • 1 ulas bawang putih - cincang
  • 1/2 cawan tomato pes (bukan tomato puri ye)
  • 1 biji tomato - dadu
  • 1 kiub pati daging
  • 1/2 sudu kecil jintan manis (fennel) - tumbuk sikit
  • 2-3 sudu besar extra virgin minyak zaitun
  • sedikit Italian herbs
  • sedikit gula
Cara

1. Didihkan air, masukkan sedikit garam dan minyak zaitun/minyak sayur. Kemudian masukkan spaghetti dan rebus hingga lembut. Angkat dan toskan, gaul dengan sedikit minyak zaitun.
 
2. Dalam kuali, panaskan 2-3 sudu besar minyak zaitun, masukkan bawang besar, bawang putih dan masak sekejap. Masukkan daging dan masak biar daging keluarkan airnya.
 
3. Masukkan tomato dan kacau sebati. Kemudian tomato pes dan air secukupnya.
 
4. Masukkan kiub pati daging, jintan manis, italian herbs dan cendawan. Perasa secukup rasa dan masak hingga daging lembut dan sedikit kering.
 
5. Boleh la dihidang bersama spaghetti dan sedikit parmesan cheese.

klu beli pasta memang borong...jenis yg dah siap ikat 3-4 paket 1 bundle tu...kadang2 tu bekal sekolah pun maz buat pasta...tpi buat mcm stail sni punye...fried noodle...sedapp...dah ada dlm folder tu...tnggu Q dlu...klu buat bolognese ni mesti masuk sikit jintan manis (fennel)...memang membangkitkan selera...lain rasanya...lgi sedapp...kena try la ye klu nk thu...

Ikan Terubuk Bakar & Air Asam

Assalamualaikum w.b.t...rasanya ramai yg gemar ikan terubuk ni kan...xkisah la yg bakar atau terubuk masin...memang berselera la mkn nsi...ishhh...teringat ikan terubuk masin la plak...sedapp kan perah limau...pastu hiris bawang dgn cili...sni xde la yg masin tu...terubuk ni pasangan dgn sayur lemak labu tu...memang kena la kan...tu yg mkn nasi xhingat segala diet...terbabass habis...rsanya pestime dpt beli ikan terubuk kat sni...bukan senang nk tgk ikan ni ada jual kat pasar...bila npak hritu...terus beli 2 ekor...bakar je...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Ikan Terubuk Bakar & Air Asam by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan terubuk - jangan buang sisik
  • sedikit mentega
Cara : Lumur mentega pada seluruh ikan, biar masuk dicelah sisiknya. Kemudian letak atas redai yang dilapik dengan dulang dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180 C. Selepas 10 minit bakar, balikkan ikan dan bakar hingga masak dalam 10 minit lagi.

Air Asam
  • 8-10 biji cili api hijau/merah - hiris
  • 1/2 labu bawang besar - hiris nipis
  • 1 biji tomato - dadu
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • sedikit kicap manis
  • sedikit daun ketumbar - cincang
  • sedikit garam, gula & serbuk perasa jika suka
Cara : Satukan semua bahan dan perasa secukup rasa.

pastu prgi  plak psar nk cri lgi...plan nk buat terubuk masin la...dahh xde laa...xthu bila la plak dpt jumpa terubuk ni...ni bakar dlm oven je...rumah ni memang xde api pun...dpur stove letrik...huhuu...xbestnya masak guna dpur letrik ni...susah nk kontrol api...lambatt...

Tuesday, October 21, 2014

Sayur Lemak Labu Campur Bayam & Udang

Assalamualaikum w.b.t...selain menu ikan...sayur2 ni pun jarang jgk update kat sini...bkn xmasak...cuma xberapa rjin nk snap...memang sedapp sngat gandingan labu manis dengan bayam ni...ada plak sambal belacan kan...pasangannya ikan terubuk bakar dgn air asam...utk anak buat ayam tumis cili...memang berselera sungguh la...mkn nasi xhingat apa dh...sedapp snguh dpt layan selera kampong skli sekala ni...tghri ni xde plan lgi nk masak apa...rsanya mcm nk buat pasta je...Inysaa Allah semoga jumpa lgi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Masak Lemak Labu Campur Bayam & Udang by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 mangkuk kecil labu
  • 2-3 ulas bawang merah - tumbuk lumat
  • 3 cawan santan
  • 1 ikat bayam hijau *
  • 10 ekor udang *
  • 1/2 labu bawang besar - hiris *
  • 2 biji padi merah/hijau - kerat *
  • garam gula secukup rasa *
Cara

1. Dalam periuk masukkan santan, bawang dan labu. Masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu hingga mendidih dan labu lembut.
 
2. Kemudian masukkan semua bahan bertanda * dan perasa secukup rasa. Masak seketika lagi biar udang masak dan bayam sedikit lembut - tak perlu masak lama. Padamkan api dan alihkan periuk, jangan biar periuk ditungku panas tadi, nanti sayur akan jadi terlebih masak.

klu dpt mkn tepi sawah lagi la bestnyaaa...dlu time budak2 biasa la duk mkn tepi sawah tu...srnok sngat...generasi sekarang ni xdpt dh merasa pengalaman tu kan...

Monday, October 20, 2014

Swedish Meatballs ala IKEA...Kegemaran Anak-Anak

Assalamualaikum w.b.t...sebut saja meatballs pasti teringat ikea...klu nak mkn western pada harga yg amat berpatutan ikea la tempatnya kan...memang sedapp ikea punya...msa kat msia dlu...klu nak pergi sana...maz akan prgi wdays...sbb dh thu klu prgi wken sure masalah nk cri parking dan tempat duduk...kat sni xde ikea...tu yg kena buat sdrik...bleh kata dh berbelas kali la smjak smpai ni duk buat meatball ni...semua suka...sedappp sangat kata abangngah dgn adik afiq...klu lama xbuat mesti ada yg mintak...meatballs ni pun dah berbulan la jgk kena peram...rspi sama je setiap kli buat guna rspi yg update dulu...ada kat sini...klu anak tgk ni sure mtak sruh buat lgi...tkpe beef stock dah ada tu...wken ni bleh buat plak kut...semoga jumpa lagi dilain waktu...Inysaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan...

baru keluar dari oven...cuma yg buat kli ni masak dulu sekejap meatballs tu sebelum masuk dalam oven...dan hasilnya meatball lebih cantik...xpecah masa dibakar...seronok sngat tgk anak mkn yg buat sdrik ni...siap ckp nk berapa bji seorang...minat sungguh dgn meatballs...Alhamdulillah kat sni stok daging segar kisar ni xde masalah...kat psar daging pun ada...memang fresh snguh la...

Swedish Meatballs by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1/2kg daging kisar segar - bukan yg sejuk beku dlm plastik bulat tu
  • 1/4 cawan serbuk roti - maz buat sendiri, buh roti keping dlm oven pastu kisar @ guna toaster
  • 1/4 susu segar
  • 1/2 peket serbuk sup cendawan (mushroom soup paket) - vono, maggie dll - boleh tambah@kurang
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil serbuk buah pala (nugmeg)
  • 1 sudu kecil serbuka lada hitam
  • 2-3 sudu besar mentega
  • 1 labu bawang besar - didadu
Cara
1. Panaskan mentega, kemudian masukkan bawang dan goreng seketika hingga bawang sedikit lembut (2-3 minit). Padamkan api.
2. Dalam mangkuk besar, masukkan bawang goreng, susu segar dan semua bahan lain kecuali daging, kacau sebati. Kemudian masukkan daging kisar dan gaul sebati (maz guna tangan).
3. Rehatkan dalam peti selama 2 jam atau lebih, kemudian boleh la bulatkan dan susun dalam loyang yang telah disapu dengan mentega.
4. Panaskan 2-3 sudu besar minyak sayur @ mentega dalam kuali leper, masukkan bebola tadi dan masak biar sedikit garing/berkerak kelilingnya. Angkat dan ketepikan (tambah minyak jika perlu untuk masak yang seterusnya), buat sampai habis. (kalau tak nak masak dulu pun boleh, terus masuk dalam oven)
4. Kemudian masukkan dalam dulang tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan selama 18-20 minit dengan suhu 170 C.
Sos (gravy) - boleh buat awal
  • 2 sudu besar mentega tanpa garam (unsalted butter) @ mentega biasa pun ok
  • 1/2 - 1 sudu besar allpurpose flour @ tepung gandum
  • 1 cawan stok daging (maz buat sendiri, resepi ada kat sini) @ air + sedikit kiub pati daging
  • 1/4 cawan whipping cream
  • 1 sudu besar serbuk sup cendawan vono,maggie dll)
  • 1 sudu kecil sos tiram - boleh kurang@tambah
  • secubit gula
  • 3-4 titik kicap manis - utk gelapkan warna sos @ pewarna coklat
Cara
1. Cairkan mentega, kemudian masukkan tepung dan kacau cepat-cepat agar tidak berketul, guna api kecil, kemudian masukkan stok daging dan serbuk cendawan, kacau sebati (maz tapis dulu sebelum masukkan bahan-bahan yang seterusnya)
2. Kemudian masukkan semua bahan yang lain dan kacau sebati. Perasa secukup rasa agar ada rasa seperti sos ikea, suaikan apa yang kurang (sebenarnya maz buat tak sukat, main tuang dan agak-agak gituw je). Padamkan api. Kalau pekat sangat boleh la tambah stok daging atau susu segar/whipping cream sikit.
3. Sejukkan dan sedia untuk dinikmati bersama bebola daging yang dah siap tadi, lingonberi jam dan kentang goreng atau kentang putar.
Nota :- utk sos, beef stock adalah bahan utama utk dapatkan rasa gravy ala2 ikea, tu yg buat sndiri air stok daging, khas utk gravy meatball dan sukatan gravy tu bkn utk 1/2kg daging, maz masak sikit2 je, jdi kalu nak hidang utk 1/2kg daging tu kena 3-4x gandakan resepi. Maaf la respi tu sukatan xberapa tepat, kena ejus sikit kat mana-mana, sebab maz buat tak sukat, tuang-tuang gituw je, bukannya nak ckp diri ni teror, tpi jenis nak kerja senang dan cepat..update.

hilang la rindu dgn ikea punye tu...wpun xsama 100%...tpi amat puas hati...dri segi rsa hampir sangat dah...lingonberry jam kena ada la kan...baru jdi swedish meatballs...memang beli dri ikea...bwa khas dri msia...blik hritu pun beli lgi 3 botol...tkut ptus stok...

Sunday, October 19, 2014

Beef Stock..Homemade

Assalamualaikum w.b.t...banyk kli dah jgk buat beef stok ni...biasanya buat utk gravy meatball...kat sni nk dpt stok tulang2 lembu ni xde masalah...memang byk kat pasar...ni pun dpt free je dri peniaga yg memang dah biasa duk beli daging dengan dia...yg buat dulu ada kat sini...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

ready utk masuk oven...pastu baru masak atas api selama 2 jam...kli ni maz masuk je smua sekali terus dan masuk oven...

Beef Stock by http://ilhamdapur.blogspot.com/
Bahan-bahan
  • 1kg tulang lembu
  • 2 sudu besar tomato pes (bukan tomato puri ye)
  • 2 labu bawang besar - belah 6
  • 1 batang calery - dikerat
  • 1 batang lobak merah - dipotong
  • 1 pokok daun bawang - dikerat
  • 4 ulas bawang putih - diketuk sekali dengan kulit
  • 4 helai daun bay
  • 1 biji tomato - belah 4
  • 2 litter air @ secukupnya
  • garam secukupnya
Cara
 
1. Panaskan oven suhu 200 C. Susun tulang dalam loyang dan letak semua bahan-bahan lain bersama.
 
2.Masukkan dalam oven dan masak selama 35-40 minit.
 
3. Keluarkan dari oven dan pindahkan semua ke dalam periuk, tuang sedikit air dalam loyang dan kikis semua dasar loyang yang berwarna keperangan dan masukkan sekali dalam periuk tulang tadi. 
 
4. Masukkan air (dalam 2 liter) dan reneh dengan api sederhana selama 2 jam dan perasa dengan sedikit garam. Bila dah siap keluarkan semua bahan dan tapis dalam bekas yang sesuai.
 
5.  Biar sejuk dulu kemudian keluarkan lemak yang mendap dipermukaan.
 
6. Boleh la disimpan dalam peti selama 4-5 hari dalam botol atau bekas kedap udara dan dalam sejuk beku selama 3-4 bulan. Bila nak guna, keluarkan dulu awal2 awal supaya beef stock ni cair dulu

gravy meatball yg buat guna beef stock ni rsanya seakan sos meatball ikea punye...memang sedapp...meatball pun bleh kali dah berbelas kali maz buat sdrik...stok ni sekali buat tahan utk 2-3 bulan...

Saturday, October 18, 2014

Chocolate Chip Cookies...Kejadian Dengan Kesilapan

Assalamualaikum w.b.t...biskut coklat chips...ckut yg pastinya jdi kegemaran kanak2 dan xjemu klu mkn selalu pun...ckut ni pun buat 3 bulan lepas lgi...tpi tu la ada sedikit kesilapan...tersilap letak baking powder instead of baking soda...ckutnya xjdi chew la...jdi terlebih rangup...sibaik buat 1/2 rspi je...slalu pun apa2 memang buat small portion je...tpi tetap licin jgk la...rspi dri food.com...selamat berhujung minggu buat semua...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...
 
Chocolate Chip Cookies by http://ilhamdapur.blogspot.com
Recipe : food.com
Ingredients
Directions
    1. Preheat oven to 350 degrees.
    2. Cream sugars and butter.
    3. Add vanilla and eggs and mix well.
    4. Combine dry ingredients together and gradually add to creamed mixture.
    5. Stir in chips and nuts.
    6. Roll into 1 1/4" balls and place on non-stick cookie sheets, about 2" apart.
    7. Bake for 10 to 12 minutes.
    ada bnyk rspi bskut coklat chip ni kan...pilih je nk buat yg mna...yg ni tgk bahan pun simple je dan nk buat pun xbnyk kje...pastu reviews pun semua ckp sedap...tu yg try...last2 tersilap la plak...kecuaian sdrik la deh...

    Friday, October 17, 2014

    Gulai Darat Udang

    Assalamualaikum w.b.t...plannya nak update pgi tdi udang ni...tpi begitu la klu hri minggu tu deh...ada je aktvti yg menanti...udang ni pun dh berbulan2 kena peram...ni la antara gaya lauk yg boleh kata selalu dimasak kat rumah ni...jenis kuah warna kuning...klu ketam pun mask mcm ni jgk...nak buat canggih2 mcm org lain...nati ada yg pandang je...ok semoga ketemu lagi...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan...

    Gulai Darat Udang by http://ilhamdapur.blogspot.com
    Bahan-bahan

    • 10 ekor udang saiz sederhana besar @ apa saiz
    • 2-3 ulas bawang merah *
    • 1 inci lengkuas *
    • 1 inci kunyit hidup @ boleh guna kunyit serbuk *
    • 1/2 biji cili merah @ boleh guna cili padi merah kalau suka pedas *
    • 2 cawan santan
    • 1/2 sudu kecil serbuk kari ikan
    • 1 keping asam keping
    • 1 biji cili hijau - kerat 2
    • 1 biji zucchini @ timun/terung
    • garam dan gula secukup rasa
    Cara

    1. Tumbuk lumat bahan bertanda *.
     
    2. Dalam periuk satukan bahan tumbuk, serbuk kari, santan, zucchini dan asam keping. Masak hingga mendidih dan sayur lembut dengan api sederhana sambil dikacau selalu.
     
    3. Kemudian masukkan cili hijau, udang dan perasa secukup rasa. Masak biar udang masak sambil dikacau (tak perlu masak lama sebab udang cepat masak).

    tkpe la deh asik duk masak yg sama je pun kan...asalkan suami dan anak2 suka...tpi memang sedapp kan...ada plak sambal belacan dgn ulam skit...memang jadii...

    Thursday, October 16, 2014

    Cheesy Fried Bananas...Godaan Mamafami

    Assalamualaikum w.b.t...memula nk mtak maaf sngat2...xthu la apa yg trjdi dgn blog ni smjak klmarin...bru tdi maz notice ada mcm2 gambar hantu raya yg duk promot kat sni...maz ni memang xreti sngat2 bab benda mcm ni...xthu nk tekan mna...mcmana gmbar2 hantu yg brbaju...xtrbaju tu muncul kat sni pun xthu...huhuu...klu ada yg dah trlihat gmbar2 yg xsepatutnya tu...maz mohon maaf sekali lgi...ok la berbalik pda gmbar ni plak...bleh kata terhangat dipasaran skarang ni...goreng pisang bercheese...maz pun xpernah mkn lgi sblum ni greng pisang mcm ni...tpi ramai kwn2 kat FB duk brcerita tentang greng pisang ni...ada yg sngup Q pnjang semata2 nk beli greng pisang cheese ni...jdi bila tgk yg Mamafami punye sbjik mcm Kak Zai tnjuk yg dia beli...ibarat rezki la...terus terpikat dgn goreng pisang Mama...tu yg terus buat...kira panas2 lgi la ni...maz memang suka greng pisang...memang sedapp la...aiman dgn babanya pun suka...bleh buat lgi pas ni...jazakillahukhairan Mama dan Azhafizah atas resipi yg dikongsi...semoga jumpa lagi...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan...

    Cheesy Fried Bananas by http://ilhamdapur.blogspot.com
    Sumber Resipi : Mamafami

    Ingredients
     
    A dozen of frying bananas - remove the skin and halved
    Cheddar Cheese - I used Beqa brand
     
    Batter : (maz buat 1/2 resipi)
    • 1 cup rice flour
    • 1/2 cup plain flour
    • 1/2 tablespoon baking powder
    • 1/4 teaspoon turmeric powder
    • salt to taste
    • 1/2 cup fresh milk
    • 1 medium sized egg
    • 1 tablespoon melted margarine
    Coating sauce :
    • 1 tablespoon margarine - maz guna lebih
    • 1 tablespoon condensed milk - guna lebih
     
    Method :
     
    To prepare the batter.
    1. Sift rice flour, plain flour and baking powder into a bowl. Add in the turmeric and salt.
    2. In a small bowl, crack the egg and add the cooled melted margarine.
    3. Pour into the flour and stir. At the same time, pour in the milk as well, a little at a time till you get the right consistency. It must not be too thick or too watery.
    4. Heat oil in a wok. Dip the bananas into the batter and fry till golden brown. Set aside.
     
    To prepare the coating sauce :
    1. Melt margarine in a small pot. Remove from heat. (maz panas dalam microwave 6-8 saat)
    2. Add in the condensed milk and a bit of grated cheese. Stir to mix.
    3. Coat each piece of fried bananas with the sauce and arrange on your serving plate.
    4. Grate some cheddar cheese on top. You can also sprinkle some chocolate vermicelli or grated cooking chocolate.
    5. Enjoy.

    goreng pisang ni memang bleh mkn slalu kan...klu kat msia dlu pun blik amik anak skloah slalu la beli yg adik tu jual...biasanya klu mkn greng pisang xrangup tak sedapp kan...tpi versi susu pekat dgn cheese ni sedapp la plak...bleh dibuat sebagai dessert yg menawan...

    Wednesday, October 15, 2014

    Chicken Mandhi ala Lebanese Restoran

    Assalamualaikum w.b.t...nasi mandhi...antara nasi yg popular dikalangan masyarakat tempatan kat sni selain dri nasi2 arab yg lain...nasi mandhi kat sni jgk ada mcm2 stail...semuanya berbeza setiap restoran atau kedai dari segi rasa dan rupa mengikut gaya penyedian dan rempah yg digunakan...klu makan kat lebanese restoran...nasi mandhinya very light...klu kat restoran arab pun ada bnyk versi jgk...klu jamu selera kat turkish restoran nasi mandhinya gaya lain plak...jdi terpulang la pada kita nk buat yg mcmana...asalkan kena dgn selera...tidak semestinya hanya 1 versi saja...sma jgk la kan mcm dgn nasi kerabu kita...ada org guna taugeh sebagai ulam...ada yg guna kubis dan sebagainya...sambal kelapa pun tidak sama...ada yg letak budu...ada jgk yg hnya masin dengan air cili je...tapi tetap nasi kerabu deh...semuanya terpulang pada kita...kli ni cuba tiru nsi mandhi yg mkn kat lebanese rostoran plak...nasi ni pun dh sbln lebih dlm folder...ada 1 lgi tu menunggu...nasi biryani cairo stail...ada skli mkn kat cairo restoran...jdi maz cuba buat biryani versi restoran tu jgk...akhir kata mohon maaf atas segala kekurangan dan semoga jumpa lagi...Insyaa Allah...

    Bahan-bahan

    Ayam
    • 1kg ayam - cuci bersih & kerat 4
    • 1 labu bawang besar - kerat 8
    • 1 biji dry lime
    • 1 ulas bawang putih - ketuk
    • sedikit garam dan 1-2 cubit serbuk kunyit
    Cara

    1. Masukkan semua bahan periuk, masukkan air secukupnya (agak-agak la ye) dan masak biar mendidih lama sikit dengan api sederhana.

    2. Bila dan masak, keluarkan ayam dan simpan air rebusan.

    3. Masukkan ayam dalam oven dan bakar sekejap biar perang atau boleh guna kuali je (panaskan 3-4 sudu besar minyak sayur, letak ayam. Biar sedikit garing/perang dikedua bahagian.

    Nasi
    • 2 cawan beras basmathi - rendam 20 minit & toskan
    • 1/2 labu bawang besar - kerat 6 *
    • 9 biji buah pelage *
    • 2 batang kulit kayu manis *
    • 7 kuntum bunga cengkih *
    • 1 biji tomato - kerat 8
    • 1/2 sudu kecil rempah mix Arabic
    • 1 kiub pati ayam @ garam secukup rasa
    • 5-6 sudu besar minyak sayur
    • sedikit pewarna oren (warna kuning+setitik warna merah)
    • 2 sudu besar minyak sayur - masuk bila nasi dah kering
    Cara

    1. Panaskan minyak (maz terus guna periuk nasi letrik), masukkan bahan bertanda *. Tumis hingga wangi. Kemudian masukkan tomato, tumis lagi. Masuk mix arabic,tumis sekejap.

    2. Masukkan separuh dari air rebusan ayam dan air secukupnya (agak la ye, suaikan dengan beras masing-masing, pastikan sukatan air secukupnya, jangan lebih nanti nasi tidak berderai elok, maz letak dalam anggaran 1 cm air atas beras).

    3. Masukkan kiub pati @ garam dan biar air mendidih. Kemudian masukkan beras, kacau sebati dan rasa jika perlu tambah garam, biar rasa masin lebih sikit agar bila masak nasi berasa. Tutup periuk seperti biasa.

    4. Bila nasi dah kering, tuang 2 sudu besar minyak sayur dan titiskan 3-4 tompok pewarna oren (jangan kacau). Tutup periuk dan biar nasi masak sepenuhnya.

    5. Bila nasi dah masak, biarkan dulu dalam 5 minit. Kemudian baru gemburkan nasi guna garfu.

    Air Tomato
    • 2 biji tomato
    • 1 biji cili hijau
    • 1/2 labu bawang besar
    • sedikit garam
    Cara : Kisar semua bahan dengan sedikit air.

    ni la nasi mandhi yg lebanese restoran punya yg maz cuba masak ni...arayes haritu pun maz cuba buat mcm yg mkn kat sni la jgk...abai je la ye tangan montel anak bongsu tu...nasi tu order utk dia la...mesti kena mkn nasi...maz dgn suami suka mkn yg cicah2 tu...mix mezza layan dgn flat bread...
    klu mkn kat luar maz akan amati dan rasa betul2 mknan tu sebab nk thu apa bahan yg digunakan...snang nk buat jgk...kihkih...wpun xsama 100%...tpi boleh la utk mkn kluarga tu kan...juri kat rumah ni pun kata sama mcm yg restoran hritu...
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...