Monday, January 5, 2015

Pichi Pichi Lagi..Filipino Dessert

Assalamualaikum w.b.t..'La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin'..plannya nk update siang tdi...tpi xde kesempatan...lgi kuih pinoy...yg buat dlu ada kat sini...rspi sma je cuma tkar wrna...maz memang sukaaa sngat kue-kue ubi kayu ni...kena dgn tekak ni...sdppp...nk buat pun mudah sngat...kat sni memang ramai snguh pinoy...xrsa mcm duk negara arab...srnok org2 dia kje kat sni...smua keperluan mereka ada...sma mcm kat negaranya dah...mereka smpai sni msa british lagi...rmai yg dah berpuluh tahun kat sni dan ada yg kahwin dgn org tempatan...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

Pichi Pichi @ Kamoteng Kahoy by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 300g ubu kayu (timbang yg dah dikupas kulit) - dipotong kecil dan buang uratnya
  • 1/2 cawan air - untuk kisar ubi
  • 50ml santan cair
  • 100g gula
  • secubit garam
  • sedikit pewarna merah @ warna pilihan
  • kelapa parut secukupnya+garam sikit
Cara

1. Kisar ubi kayu dengan air, kisar tu jangan terlalu lumat sangat, biar ada kasar-kasar sikit macam pasir halus gituw.
2. Tuang dalam penapis biar air sejat sikit, tak perlu tekan letak gitu je sekejap.
3. Satukan semua bahan lain kecuali kelapa parut dan kacau sebati.
4. Tuang dalam bekas yang disapu dengan sedikit minyak dan kukus selama 20-25 minit (balut tutup pengukus dengan tuala/kain).
5. Keluarkan dari pengukus dan sejukkan betul-betul baru dipotong dan golek dalam kelapa parut.

kat sni ubi kayu ada jual kat mna-mana...hrga pun xmahal...ni pun gmbar lama snguh kna peram...tkpe la deh apa nk buat xsmpat nk update selalu...tpi msak hri2...Alhamdulillah atas segala rzki dan nikmatNya...

4 comments:

  1. Salam kak maz.. sedapnyer.. tun suka kuih muih yg guna ubi kayu.. tanam ubi kayu xde satu pon hidup sbb kawasan ni buat atas tapak bukit yg diletupkan, jd tanah berbatu.. last time beli ubi kayu, ubi dia dh masuk angin :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...sedapp kan Tun...ptutnya ubi kayu la senang nk idup kan...mgkin la jgk faktor tnah tu..kmaz msa kecik2 dlu ma cucuk je tepi2 rmah...time bnjir gali la...sni mudah plak nk cri ubi kayu ni...

      Delete
  2. ni macam ala2 ubi kukus jugak ek? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ubi kayu kukus yg mna en.rosdi maksudkan...tpi kuih ni pun memang kukus jgk...cuma letak warna dan golek dgn kelapa...

      Delete