Friday, May 6, 2016

Nasi Lemak Sotong King Ala Kedai

 Assalamualaikum w.b.t
 ''Rabbana aatina min ladunka rahmatan wa hayyi' lana min amrina rashada' (Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu, dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan agama kami (Al-Kahfi - ayat 10) sunnah Rasulullah saw baca surah Al-Kahfi pada malam atau hari jumaat, setidaknya 10 ayat pertama, sama2 kita amalkan..semoga Allah swt bless and give us mercy, Ameen.
bertemu skli lagi, kita layan nasi lomak sotong king mcm yg pemes kat Msia nun la plak..memang berlemak dh la pon smjak karam diet sminggu ni..dgn donatnya, nasi lomak la, diet Atkins ptutnya sotong ni jgn amik la..tpi sbb minggu xberdiet, tu yg langgar segala pantangnya..nasi masih buat nasi lemak daun limau purut, maz memang suka baunya..wangi semerbak, cuma sambal je xmsuk bilis goreng sbb nk buat mcm yg org jual tu la kononnya..memang layan nasi lemak hbis la wken lepas, mkn ketat2 molot..adoiii! maz guna beras basmathi sbb xnk berkanji sangat, skrang ni beli beras ponni plak, alasannya bleh la mkn nasi skit sbb beras ponni ni berkhsiat dan kurang kanji kan! selamat berhujung minggu, Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas kekurangan yg ada..

sotong pun memang besar..maz goreng 2 ekor je, dpt sepinggan besar penuh..xdan nk snap yg dh potong, customer dh duk menunggu..kang posing lebih2 sjuk xsdp nk mkn plak deh..

NASI LEMAK SOTONG KING ALA KEDAI by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

Nasi
  • 2 cawan beras basmathi
  • 1/2 cawan santan
  • 3-4 helai daun limau purut
  • 1 helai daun pandan
  • 1 inci halia - hiris
  • 2 sudu besar minyak sayur
  • 1/2 sudu kecil garam
  • sedikit pes pandan/pewarna hijau - bancuh dengan air sikit
Cara

1. Cuci beras macam biasa (beras ni kalau nak rendam sekejap dulu pon boleh, maz terus masak je), masukkan semua bahan lain bersama dan air secukupnya (maz isi dalam 3cm air atas paras beras atau ikut sukatan beras masing-masing), sebatikan.
2. Masak seperti biasa hingga mendidih, kacau sikit agar sekata, bila nasi dah nak keirng, tuang pewarna hijau kat 1 bahagian kecil, sebatikan dan biar nasi masak sepenuhnya (ni cara maz la, kalau nak masak nasi lemak pandan asing pun boleh).
3. Boleh la dihidang bersama sotong goreng tepung, telur mata kerbau dan bahan sampingan yang lain.

Sambal 
  • 1 labu bawang besar, kalau kecik guna 2 *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci halia *
  • 1/2 cawan cili kisar
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 keping asam gelugur
  • sedikit air belacan
  • sedikit nisan/gula melaka
  • garam, gula secukup rasa dan sedikit aji jika suka
Cara

1. Dengan pengisar kering, kisar lumat bahan bertanda *.
2. Dalam kuali, panaskan minyak untuk menumis secukupnya, tumis bahan kisar sekejap biar wangi dan bawang masak sikit.
3. Masukkan cili kisar, masak hingga pecah minyak sambil dikacau sekali sekala, masukkan air belacan, asam keping, sedikit air dan semua bahan lain, perasa secukup rasa dan masak biar lama sikit biar sambal pekat dan masak sempurna, sejukkan.

Sotong
  • 2 ekor sotong saiz besar
  • 2 biji telur + garam sikit - kocok dengan garfu
  • 1 cawan tepung serbaguna @ tepung gandum - masukkan dalam plastik bersih
  • lidi sate
Cara

1. Belah sotong guna gunting dibahagian tengah perutnya, jangan cabut kepalanya, keluarkan gigi dan cuci dalam perutnya, toskan biar kering.
2. Panaskan minyak untuk menggoreng secukupnya (kuali biar cukup besar sebab nak goreng sekali dengan lidi), celup sotong dalam telur, masukkan dalam tepung dan goncang biar bersalut tepung, kemudian ulang sekali lagi proses ni, maknanya lepas dah salut tepung, masukkan dalam telur semula dan masuk dalam palstik tepung sekali lagi, tujuannya agar kerat tebal.
3. Cucuk kat lidi, goreng biar perang sikit dikedua bahagian, angkat dan toskan.

pastu buat nasi lemak pandan skit, nk ikut jgk mcm yg org jual..cuma maz masak dlm 1 periuk je, bila nasi dah nak kering..masukkan pes pandan atau pewarna hijau kat 1 bahagian, pastu sebatikan..jdi dlm 1 periuk ada 2 jenis la, senang keje..lgi pun buat sejemput je pon nasi lemak ijau tu..

No comments:

Post a Comment