Wednesday, May 18, 2016

Singgang Kembung Dengan Kangkung

Assalamualaikum w.b.t 
'SubhaanAllahi wabihamdihi subhaanAllah hil'azim' (Maha Suci Allah dengan segala puji bagiNya, Maha Suci Allah yang Maha Agung), 2 kalimah yg ringan dilidah, berat ditimbangan Al Mizan (Bukhari & Muslim), sama2 kita amal baca selalu sebagai zikir harian..semoga Allah SWT make us among those who remember Him much, Ameen.
mood xberapa nk rajin mna hri ni, gmbar berderet2 dlm folder tu, malasnya nk taip rspi..huhuu! ok la layan menu ringkas ni je la dlu, lauk pebret dri kecik lgi bonda duk masak sokmo..'ikan singe' org klantan panggil, menu mudah yg sedap..lauk ni bahaya la! bleh buat mkn nasi hbis sblah periuk..time nk mkn tu picit je lada tu biar pedas, pastu klu ada plak budu tempyok dan ulam, walaa! sedapp sungguh..kebtulan ikan kembung pun besar jgk, maz kerat 3..tu pun ckup dh mkn berdua dgn suami, ank2 xmkn klu lauk ikn gini..sni mudah jgk dpt ikan kembung besar klu tgh musimnya, tpi klu bkn musimnya memang xde la kat pasar tu..singgang ni pun dh 3 minggu kejdiannya, gitu la dapur ni..bnyk yg kena peram dlu, Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas segala khilaf..

SINGGANG KEMBUNG DENGAN KANGKUNG by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan kembung
  • 4-5 tangkai kangkung
  • 1/2 inci lengkuas - ketuk
  • 1 ulas bawang putih - ketuk 
  • 2 biji cili hijau solok/cili padi
  • 3-4 biji tomato ceri - option
  • 1 keping asam gelugur
  • nisan kelantan sebesar hujung jari 
  • garam, gula dan sedikit aji
Cara

1. Cuci ikan bersih-bersih dan toskan, maz guna kembung agak besar juga, tu yang kerat 3.
2. Dalam periuk, masukkan air secukupnya (dalam 2cawan ke) bersama lengkuas, bawang putih, asam keping, nisan dan cili,  masak hingga mendidih, kemudian masukkan ikan dan perasa secukup rasa.
3. Masukkan kangkung dan masak sekadar layu je, masukkan tomato dan padamkan api.

saja letak kangkung skli..idea dri masakan pinoy 'sinigang' yg lebih kurang je mcm masak singgang ni, bleh jgk letak labu air, timun dan sebagainya..senang jgk gini kan, dh ada sayur skli dgn lauk..tpi maz suka singgang lgi sbb bau fresh lengkuas dan bawang putih, klu pinoy stail hnya masuk bawang besar dgn jus asam jawa je..masakan pinoy ni jarang sangat yg guna rempah atau serai dan seumpamanya wpun msak ikan, mcm hambar je rsanya kan..xilang bau ikan tu, klu masak sayur je ok la stkat msuk bawang deh..kat wet kitchen pasaraya pon ada jual masakan pinoy ni, halal la..setengah org arab pun dh reti mkn, memang bnyk la barang philippine kat sni..

2 comments:

  1. Salam Maz..lauk camgini la yg buat kitya nambah2 nasikkn...mkn dgn nasi panas.Dapnyaaa!!!

    ReplyDelete
  2. Mak saya kata kalau lihat masakan begini.... segarnya! Sebab suka hirup kuahnya...slurrpppp!

    ReplyDelete