Assalamualaikum w.b.t.
(Astaghfirullah 3x, Allahumma antas salam wa minkas salam tabrakta ya zal jala'li wal ikram), sama2 kita amal zikir ni selepas solat fardhu, sunnah Rasulullah saw (sahih Muslim), semoga Allah swt bless us all and guide us to the right path, Ameen.
rsa mcm dh lama jgk xkluar lauk kambing, msa pergi pasar 2 minggu lepas masuk la tempat daging skli..beli kambing 2kg dan daging yg buat masak merah tu, kambing ni yg part daging saja tu dh selamat goreng kunyit hri tu jgk, sedap daging fresh masak simple2 deh! pastu masak biryani ni, sbnarnya kambing ni buat utk nasi biryani..update lauk la dlu, senang nk tulis resipi..maz buat berdasarkan pada apa yg duk mkn kat sni, memang dh biasa sangat duk mkn masakan india atau pakistan sbb kedai mkn depa ni memang bnyk! ni je pilihan yg ada klu dh xlalu nasi arab tu, mlm kelmarin pun mkn kat restoran mumbai spice..pastu mula la tukang masak ni rsa nk buat sdrik plak, masakan india dan pakistan ni gaya masaknya lebih kurang..banyk guna rempah serbuk dan bawang utk pekatkan kuah sbb xmasuk santan, tpi sedapp! harum semerbak bila buka periuk tu..InsyaaAllah jumpa lgi dan maaf atas apa yg tidak menyanangkan..
tumpang tepek kat sni je la, nk buat n3 khas pasal mkn2 xbrapa rajin la plak..niat dan keinginan tu ada, cuma sampai ke hri ni xterbuat2 lgi..ni cerita mlm kelmarin, sesambil suami nk pergi masjid singgah kat mumbai spice ni skli..pastu mula la rsa nk try buat sdrik plak mcm ayam dlm periuk tu! restoran ni dekat sangat pun dgn rumah, 5-7 minit drive je..rumah baru ni kelilingnya tempat mkn je! sni most kedai dan restoran india adalah muslim, india yg ada kebanyakannya dari Kerala dan muslim asli dan golongan pekerja ni la yg memenuhkan masjid..
tosai! rangup dan nipis, org kata memang xrindu la dgn kedai mamak kat Msia..ni suami yg oder, maz dgn abangngah mkn ayam dlm periuk dgn naan tu..afiq mcm biasa la dia nasi biryani ayam, lupa plak nk snap nasi tu..
KAMBING MASAK BIRYANI by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
Bahan perap
- 1kg kambing segar
- 3 ulas bawang putih *
- 1 inci halia *
- 1/2 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu kecil serbuk cili
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1/4 sudu kecil jintan manis (fennel)
- 1/2 cawan yogurt asli
- sedikit garam
- 1 labu bawang besar bombay, kalau kecik guna 2 - cincang
- 1 kayu manis
- 5 biji buah pelaga
- 5 kuntum bunga cengkih
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu kecil serbuk garam masala
- 1 biji tomato - cincang
- 3 biji cili padi - potong
- sedikit daun ketumbar cincang
- garam, gula dan sedikit aji jika suka
1. Cuci kambing dan toskan, tumbuk lumat bahan bertanda *.
2. Gaul kambing dengan bahan tumbuk dan semua bahan perap, biar selama 1 jam atau lebih.
3. Panaskan sedikit minyak dalam periuk tekanan, masukkan bawang besar, kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga, tumis sekejap biar bawang layu.
4. Masukkan tomato, masak biar tomato lembut, masuk serbuk garam masala, serbuk ketumbar, kambing, cili padi dan daun ketumbar, sebatikan.
5. Masak sekejap biar kambing mesra dengan bahan rempah dan keluar airnya.
6. Masukkan air (jangan banyak sangat, nanti kuah cair plak, dalam 1 cawan lebih sikit ke), masukkan garam, gula dan aji jika guna, tutup periuk tekanan seperti biasa dan masak selama 40 minit dengan api kecil.
7. Padamkan api, buka tutup periuk tekanan bila wap dah keluar.
yg best part sedut tulang tu, abangngah suka sangat..cicah dgn roti naan pon sedap! guna presure cooker ni senang, xpyah nk kacau apa..tunggu masak je, masa pun jimat..
No comments:
Post a Comment