Friday, February 19, 2010

Pasta Soto

dah lewat ptg mcm ni bru brkesempatan nk lepak kat ilham dapur hari ni...smlm pun xsempat nk update...ni menu lunch tghri smlm....buat soto...soto pasta ke pasta soto ye??..apa2 je lah kan...anak2 kita lebih gemar pasta dari nasi impit...tu yg kita rebus pasta je utk mkn dgn soto rspi Diana yg dah memang trkenal sedapnya...msa kat bahrain dlu pun dah biasa buat mkn dgn pasta...utk rspi soto kita memang setia dgn rspi Diana dari myresipi ni...mksih D..memang sedappp...mtak halal ye nk c&p lagi ke dpur bru plak ni...
tang sayur tu kita cuma celur sawi je...tapi wpun pasta...siap ada smbal kicap lagi tu!!...klu omptih tgk..msti dia marah kan...hihi...mcm biasa kita msk xbnyk..cuma 1 kping dada ayam je...sbb stok psta pun cma ada suku plstik je...jdi kita msk je lah apa yg ada...brgedil pun kita xbuat..mksih skli lagi ye D..
Sumber Resipi : Diana ( Myresipi )Bahan-bahan :(12 orang)


  • 6 bungkus lontong ADABI yang telah dimasak (kita guna pasta - penne)
  • 2 ekor ayam, dibelah empat
  • 3 - 4 liter air
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan serbuk ketumbar
  • 2 sudu teh serbuk jintan halus
  • 2 sudu teh serbuk lada putih (xletak)
  • 3 batang serai, dititik
  • lengkuas sebesar ibu jari, dititik
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 4 biji buah pelaga
  • 5 tangkai bunga cengkih
  • garam secukup rasa
  • 1 cawan minyak untuk menumis



Bahan untuk Dikisar
  • 3 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
Bahan untuk Sambal Kicap

  • 5 batang lada merah (xbuh)
  • 20 biji lada padi merah thai (kita guna cili hijau je)
  • 2 ulas bawang putih (xletak)
  • 1/2 cawan kicap lemak manis
Bahan Hiasan

  • bergedi
  • taugeh yang telah dicelur
  • daun sup, dipotong halus
  • bawang goreng
  • sambal kicap
  • ayam yang telah disiat-siat

Cara-cara

1.Panaskan minyak didalam periuk. Masukkan rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) bersama serai dan lengkusa yang telah dititik. Tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus dan lada putih, gaul hingga sebati. Masukkan santan gaul sebati dan tuangkan air dan masukkan ayam. Masak sehingga kuahnya mendidih dan ayam masak.

2.Cara membuat Sambal Kicap - Kesemua bahan itu masukkan kedalam alat pengisar dan kisar halus. Sedia untuk digunakan.

3.Cara menghidang - Potong lontong dadu besar dan letakkan daging ayam yang telah disiat bersama taugeh dan tuang kuahnya. Hiaskan dengan daun sup, bawang goreng, bergedil dan sambal kicap.

No comments:

Post a Comment