Saturday, April 24, 2010

Puding Cendol

Assalamulaikum...slmat brhri mgu buat smua...mrjinkan dri buat pdingg!! sbtulnya dah lama pndam hasrat nak buat pding cencol ni..tpi tu la bnyk bnar yg wting listnya!! tpi pgi khmis lepas trlaksana la hajat kita tu...pgi2 lgi msk buat pding ni...tpi kita buat skit je..tu je la saiznya..mgkin 1/4 dri rspi atau kurang..sbb utk lapisan bawah tu kita cma buat 300ml je...pastu bila dah buh cndol jdi lgi bnyk lapisan bwh..last skli utk lapisan atas tngal ckit tu je la...acuan dah pnuhhhh!! takpe la xbalen skit...lain kli bleh cba lagi kan! pding cndol ni rspi dri Kak Ogy Myresipi..memang sedappp..lemak brkrim..mksih kak..mtak ijin nk letak rspi kat sni ye...

anak2 kita memang xmkn dsert jnis ni atau pding yg gna agar2...jdi dpt la kita bgi pda kakak angkat...kita cma amik 2 kping je..

Sumber Resipi : Kak Ogy (Myresipi)
Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )

Bagi Lapisan Bawah

  • 300ml santan pekat
  • 180gm gula pasir
  • 500ml air
  • 10gm agar - agar powder
  • 500gm cendol
  • sedikit garam

Bagi Lapisan Atas

  • 500ml air
  • 200gm gula merah
  • 10gm agar-agar serbuk
  • 1 biji kuning telur - kita xbuh,sbb buat skit je
  • sedikit garam

Cara-cara

1.Bagi Lapisan Bawah
2.Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
3.Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
4.Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan.
Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.
5.Bagi Lapisan Atas
6.Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
7.Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
8.Kocoh kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
Tips 1: Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.

Tips 2
: Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan

6 comments:

  1. Haha.. ada kawan. Mama pun kalau bake something sweet, ma makan sikit, yang lebihnya, sedekah sana sini. Lebih seronok kalau tahu siapa yang suka apa, senang nak pass.

    ReplyDelete
  2. salam kak maz,
    bestnya puding! cantik teratur jer lapisan ngan cendol tu. nampak pure n tulus..
    kami pun sama,kak. My Hubby makan skit2 jer kuih, kek, puding. tapi, saya nak juga blaja buat. separuh saya bagi kat jiran2 yg sentiasa sudi menerima. :)

    ReplyDelete
  3. salam kak maz..terharu tengok puding yg sangat cantik mcm tuuu

    ReplyDelete
  4. salam kak maz,

    sedapnya puding cendol tu...blh masuk list nie kak..

    ReplyDelete
  5. Maz, sudah sudahlah buat makanan tu... gi buat homework bertaip pulak ye... mama bagi Maz award tau.. tapi kenalah siapkan assignment dulu eh... kalau rajinlah ye, tiada paksaan! Tenkiu in adebans!
    http://mamafami.blogspot.com/2010/04/friendship-award-tag-by-ummi.html

    ReplyDelete