Assalamualikum...dah bkpes ke kwn2 smua ye..kita lum lgi...npaknya kita menjala lagi laaa!!tapi kli ni kita mnjala khas utk seseorang...Kak Ummi meh kita mkn rti jala wrne pink plak kli ni...hihi...akhirnya brtemu jgk dgn acuan yg bleh mnghasilkan rti jala yg kemas dan cntik..xprlu la acuan mahal2..ckup hnya btol biasa je kan..another hasil jalaan dgn btol sos kita tu je...kita suke la gna btol ni..senang je nk mnjala dan cpat siap...bleh say gd byee dah la to acuan rti jalaaa..hihi..alang2 dah mnjala tu kan..kita snap la gmbar cara2 kita buat rti jala ni...sbb msa kita buat rti jala yg tu ada jgk kwn2 yg brtnya mcmana kita mnjala...jdi gmbar step by step ni khas utk kwn2...smoga dpt jdi pnduan buat kwn2 yg nk mnjala gna btol sos mcm kita tu...klu gna acuan rti jala memang xleh jala mcm ni...xkira la acuan tu buat dri apa skli pun..jalaannya lain sbb lobangnya bnyk...bgi yg blum tbuk lobang lgi btol sos tu..kna blik brtukang la ye...rspi sma mcm yg kita buat mngu lepas..gna rspi Tulip Myresipi..mksih bnyk2 ye Tulip..
kli ni brmain dgn wrne pink plak...tpi ok jgk kan...org yg nk mkn pun msti brsmngat...nk plak klu ada bdk2...bgi kita memang snang gna btol yg lobang 1 mcm ni dri gna acuan..klu rti jala rupe mcm ni bleh kenal la..hihi..msti gna btol sos mcm ni..xkisah la btol apa2 pun kan...btol kicap kee!! bleh ke mnjala gna btol kcap ehh! meh kwn2 kita tnggalkan cra mnjala pesen lama tu...kita ubah peten bru jala gna btol murah ni je..xyah susah2 nk p beli acuan antik ke...perak ke..hihi...bak kata Kak Ummi pasni tutup kdai la tokey acuan rti jala tu...hihi...ok nti jmpa lgi ye..kita nk p antor adik afiq skolah..
kli ni brmain dgn wrne pink plak...tpi ok jgk kan...org yg nk mkn pun msti brsmngat...nk plak klu ada bdk2...bgi kita memang snang gna btol yg lobang 1 mcm ni dri gna acuan..klu rti jala rupe mcm ni bleh kenal la..hihi..msti gna btol sos mcm ni..xkisah la btol apa2 pun kan...btol kicap kee!! bleh ke mnjala gna btol kcap ehh! meh kwn2 kita tnggalkan cra mnjala pesen lama tu...kita ubah peten bru jala gna btol murah ni je..xyah susah2 nk p beli acuan antik ke...perak ke..hihi...bak kata Kak Ummi pasni tutup kdai la tokey acuan rti jala tu...hihi...ok nti jmpa lgi ye..kita nk p antor adik afiq skolah..
klu yg blum ada btol tu lagi kat rmah..cpat2 p cri btol klu ye..kang hbis plak btol tu kat kdai...pahtu bleh la pakat2 mnjala..muahhh..Kak Datinel..kli ni pun nk mrkah pnuh jgk yeeee...hihi..
ni la gmbar step by step cara2 kita menjala...mula2 buat line dlu...pastu line melintang atas line asal tdi....akan dpt bntuk mcm ala2 jaring gtuw...pastu angkat dan lipat..lipat kiri dan kanan jgk..akhir skli gulong je...ni la srba ringkas cara kita mnjala..skadar yg kita mampu utk dikongsikan brsama dgn kwn2 smua...selamat menjala pda semua kwn2 ku yg minat nk tebar jala atas kuali...hihi..
Sumber Resipi : Tulip (Myresipi)
Bahan-bahan ( 4 org )
Sumber Resipi : Tulip (Myresipi)
Bahan-bahan ( 4 org )
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawang air
- 5 sb susu tepung
- 1 biji telur
- beberapa titik pewarna kuning - kita letak warna pink & hijau
- 1 st garam - kita buh 1/4 sdu kcik je
Cara-cara
1.Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati.
2.Perap dalam 1/2 jam. Sediakan kuali & acuan roti jala untuk menjala di atas kuali leper. (kita perap 10 min je, nak cpat)
3.Jala dengan api perlahan lebih kurang seminit. Boleh dimakan dengan kari ayam.
Salam Kak Maz, mmng cantiklah akak menjala....kena kesabaran tahap tinggi ni...tu yg cantik molek je roti jala akak....kalau depan mata ni sayang nak makan, cantik sangat kaler2 tu...yg pink tu bestnya...klau ank yatie suka yg hijau...nak semualah....
ReplyDeletesalam kak maz,
ReplyDeletewah..terang n jelas gambar tu kak. baru tau camni guna botol sos tu. lom sempat gi 100yen lagi. Cantik la roti jala wane pink tu. sayang nak makan..
Salam, meriahnya roti jala, sesuai kalau buat parti ni..
ReplyDeleteMaz ni betul2 pakar menjala...akak mmg minat makan roti jala tp membuat tak minat ..leceh..order ngan maz je eh..
ReplyDeletesalam kak maz..tq sebab tunjuk gambo.. baru dapat imagine mcmana kesabaran untuk menjala nih...patut la cantik kemas menawan..
ReplyDeletecantiknyaaa....cam sayang nk mkn
ReplyDeleteHamboi hamboi hamboiiiiii.... dah keluar jala merah la pulak si Maz ni. Esok lusa, ntah jala kaler apa lak yang muncul kat sini! Terima kasih bebanyak kerana bukan hanya Ummi sahaja dapat manafaat dari entry ini, tapi semua pengunjung Ilham Dapur pun dapat. Thank you...
ReplyDeletetq sbb tk lokek ilmu tunjuk cara2 menjala...cantik
ReplyDeletesusu tepung ?? alamak .... kuarge sy ta mkn susu tepung ... aci ta tuka ngn santan ? kalO bOley tuka , bape sudu kne letak sntan ??
ReplyDelete