Thursday, June 17, 2010

Marble Cheese Brownies

Assalamualaikum...trasa mcm lama bnor tak bersiaran...smoga kwn2 smua sihat hendaknya..tapi memang sibuk snguh kesna kemari..mcm2 yg nak disurvey..nak dibeli...hehe...tu blum Kak Ummi nga Kak Jun join lgi kan Mama..muahhh...ok la kek ni kita buat hari jumaat minggu lepas lgi...shri sblum kita nk brtolak p kuantan...kek ni memang sedappp...moist sngat coklat keknya tu...rspi dri Kak Rinn @ Rinnchan FP....mksih Kak Rinn..mitak izin nk letak rspi kat sni plak ye kak...yg kita pnye ni memang xkemas langsung marblenya...krim cheese pun cma ada skit je..yg lebih buat pistachio ciskek..tu yg jdi nipis...klu nak tgk MARBLE yang kemas dan cantik sila ke FP Kak Rinn...kat stu Kak Rinn ada tnjukkan step by step nk buat marblenya...mksih bnyk2 pada yg sudi singah dpur kita ni wpun tuan umah sibuk skit spnjnag cuti skolah ni..insyaallah nti kita buat knjungan bls..


Sumber Resipi : Kak Rinn @ Rinnchan FP
Bahan-bahan Brownies :
  • 250g butter
  • 1 cwn serbuk koko
  • 3 biji telur gred B
  • 1 1/2 cwn gula castor
  • 1/2 cwn susu cair
  • 1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp soda bikarbonate
  • 1 tsp esen vanilla

Cara-cara:

1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.

Bahan-bahan lapisan cheese:

  • 250g cream cheese - kita cuma guna 200g, sbb xde
  • 1 cwn gula castor - kita buh kurang sikit dari 3/4 cwn
  • 1 biji telur gred B

Cara-cara:

1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

4 comments:

  1. adoi...mengences n meleleh air liur... nk try? yg aritu pn tk buat2 lg..

    ReplyDelete
  2. ~mamajelek..
    salam kenal buat mama ye..mksih mama sudi singah dpur kecik kita ni...ma mana link mama ye..kita xleh nk cari...nti jgn lupe ye bgi link mama..bleh kita buat knjungan bls ke blog mama plak..mksih skli lgi mama...tapi ma..kek tu memang sdeppp..moist gtuw...takpe ma msuk list dlu..nti bila dah smpai seru msti buat jgk tu..hehe..

    ReplyDelete
  3. Ooo..Maz apasal x bawak brownies ni masa jumpa akak eiii...hehee, x aciiii...alaa terliur la pulak..huuuuu...sampai hati mu..ni mesti Mama makan kasi habis nih! hehehe

    ReplyDelete
  4. maz...sodap tuu..leen pun dah lama ngidam nak wat...lama dah peram resipi kak rinn ni..

    ReplyDelete