Wednesday, August 18, 2010

Homemade Sardin in Spicy Sos

Assalamualaikum..tetiba je trasa nk buat sardin sdri..slalunya main bli yg dlm tin je..yg kita post ni srdin yg dah kli kdua buat..buat srdin dua hri brturut2..mula2 buat 3 ekor ikan je..bgi kat adik ipar kita 3 ktoi..xsmpat pun nak snap gmbar..pastu smlm buat lgi..sbb adik bongsu kita suke srdin pdas2 mcm ni..lauk utknya buat shur..yg bru buat ni dpt la kita bgi kat jiran skit..pastu antara ke jln bistari skit..sapa lgi klu bkn Mamafami kucayang ..nk antor ke kuantan jauh bnor..hehe..rspi dri brother Cik Mat Gebu..msa kat bahrain dlu dah prnah buat gna rspi ni..memang sedappp..sedap lgi dri sardin dlm tin tu..betullll!! ni ckp ikhlas tau..nak2 plak kita buh cili kisar skit..tu yg jdi srdin sos pedas...mksih ye Cik Mat..mntak izin nk letak rspi kat sni plak ye..smoga Cik Mat diberi ketbhan dlm brhdapan dgn kes SAJI yg xjujur tu..memang bnyk rspi2 hebat sumbangan Cik Mat..

cma klu nk buat srdin ni kna ada periuk tekanan @ prsesure cooker la kan..bru jdi mcm srdin dlm tin tu..lembut smpai ketulang...kita presure cooker ni ada 2 bjikk!! brong msa kat bahrain dlu..tu pun sruh hb bli lgi 1..nk yg saiz pling bsar plak..yg bleh muat 15 ltr..bkn apa snang klu nk msk kaki2 lembu tu..hahaha..sbnarnya tamakk..yg duk gna krang ni saiz kecik dan sedan..ada n3 kat bwah tu crte psal prsure cker..

Sumber Resipi : Cik Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Bahan-bahan

  • 700 g ikan tuna
  • 1/2 cawan tomato puree
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 25 g bawang putih*
  • 80 g bawang merah*
  • 20 g halia*(dikisar halus)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 2 1/2 cawan air
  • 3-4 sudu besar cili kisar (cili kering direbus dulu dan dikisar) - ni maz tambah sendri, resipi asal xletak

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Ikan tuna dibersihkan, potong sederhana besar, buang kepalanya. Perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Cuci bersih dan toskan.


2. Dalam periuk tekanan, panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga harum, masukkan tomato puree dan masak hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.

3. Bila mendidih, masukkan ikan tadi, kacau rata dan tutup periuk tekanan. Pasangkan injapnya dan bila periuk mengeluarkan wap dan bunyi "berdesir", kecilkan api dan biar masak perlahan selama 1 jam (ikut cara guna pada periuk tekanan masing2)...

4. Cukup waktu, bawa periuk tadi dalam sinki dan alirkan air paip atasnya sehingga wap dalam periuk habis, buka tudungnya dan periksa keadaan ikan, selalunya pada masa ini ikan masih kekal dalam bentuk asal, tapi tulang2nya menjadi lembut seperti sardine dalam tin.

5. Boleh lah dimasak mengikut kreativiti masing2. Nak buat sandwich pun boleh, nak cicah dengan roti pun boleh..atau goreng macam kita masak sardine biasa.

4 comments:

  1. salam kak maz,
    Hu.. jelesnya orang ada pressure cooker. macam2 bole buat,kan? memang nak satu. sardin buat sendiri sure lagi fresh dan yg penting terjamin kebersihannya. penah saya beli satu jenama tu, masih ada insang. huhu. skrg ni asyik beli cap ayam jer, serik dah beli cap lain.

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Maz..Ermm rajinnyer wat sardin sendiri..Mmg betoi kan kebersihan lbh trjamin n dah xwas2 dah..Ct sllu beli jer..Hubby suka mkn sardin,tapi Ct lak xmkn sardin..So watkan utk dia jerla..

    ReplyDelete
  3. ~ nur..kmaz pun pc tu bli msa kat bahrain dlu..nti nur p cri 1 ye..snang nk msk dging2 ni..cpat je lembut..memang untung sngat2 buat sdrin ni nur..sdp plak tu..yg pnting sah2 halal n brsih..memang klu brand2 yg bru ni..nk mkn pun xlalu..hanyir smacam kan..

    ~zaliedana..
    wsalam Ct..kmaz pun tetiba je trngat nk buat sdri..slalunya pun main bli cap aym jgk..hehe..tpi buat ssdri ni memang sdppp..jimat plak tu..tu yg pnting..hehe..ooo..Ct xske srdin ye..

    ReplyDelete
  4. maz, kak rose pun penah buat homeade sadin CMG ni. memang sedap dan boleh dipelbagaikan.. nak masak apa kan...

    ReplyDelete