Sunday, August 22, 2010

Pengat Pisang

Assalamualaikum..slmat brhjung mngu buat smua..hemm!! mgkin ada yg dah plan nk brbuka kat luar hri ni tu kan! tpi kita klu pose2 ni xgmar sngat brbuka kat luar..rasa mcm kelam kabut gtuw..lebih slesa mkn kat umah je..tpi klu dh ada jmputan tu kna p la kan..xmanis plak kata org..pngat psang plak..kue ptg jumaat 2 hri lepas..buat pun xbnyk cma 6 bjik psang je..tu pun sbb nk hbiskan balen psang yg buat sira hri tu..tu pun xhbis jgk..

Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan

  • 6-8 biji pisang dikerat 2 - maz guna pisang nangka (boleh juga guna pisang lain yang sesuai)
  • 3 cawan santan dari 1 biji kelapa
  • nesan/gula melaka secukupnya (maz guna nesan karek/keping kelantan)
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1/4 sudu kecil kapur makan (bancuh dengan sedikit air)
  • 1 helai daun pandan

Cara-cara

1. Pisang dikupas kulit, dikerat 2 dan direndam dalam air kapur selama 5-7 minit. Toskan

2. Dalam periuk masukkan santan, nesan/gula melaka, garam, daun pandan dan pisang. Masak dengan api sederhana sehingga pisang lembut dengan dikacau sekali sekala agar santan tidak berketul. Siap...

2 comments:

  1. sedapnya pengat..ada jugak yg buat pengat pisang ni kering tak berkuahkan kak maz..kalau kami ni panggil bubur pisang..eh ye ke..hehehe

    ReplyDelete
  2. salam ramadhan maz...wah tayang toys baru..

    hb pun suker jugak makan pengat pisang ni..dah mula buat biskut raya ker?

    ReplyDelete