Thursday, September 2, 2010

Biskut Suji Brunei

Assalamualaikum..smbung n3 ckut yg lum hbis lgi pblish..ni prjek ckut dihri mrdeka..tgk kat dpur Maklang trus je buat jgk..hri tu sji salju..yg ni suji jauh plak!! kita suke ckut2 yg ada mnyk2 sapi ni..cdpkan..kli ni kita dah p cri tpung sujinya..yg ni bru leh pngil bskut sji btul..yg buat ari tu xbuh tpung sji..hehe..tpi tetap sdp weiii..cair dimolut gtuw..yg ni pun xde kurang sdpnya..tmbah ada plak nstum kluarga sbgai bedaknya tu..1 rspi ni klu buat bolat2 mcm ni leh dpt bnyk jgk..lenguh jgk ler tngan nk gntel tu..hehe..rspi asal dri Harlina Rnet..mksih skli lgi Maklang dan tuan pnye rspi sbb sdi kongsi rspi2 hebat ni..mtak ijin nk c&p rspi kesni plak ye..

utk bedaknya tu kita masih lgi gna coffemate..sbb anak2 lebih ske cffemate dri salut dgn susu tpung..katanya cffemate lgi sdp la mumy..xkisah la ye apa2 pun..jnji sdppp..

Sumber Resipi : Harlina Mahdar RNet /Maklang
Bahan-bahan
  • 200gm minyak sapi (gheeblend) - maz guna jenama windmill
  • 100gm Shortening
  • 180gm gula kaster
  • 100gm cornflakes - kisar halus
  • 1 biji kuning telur
  • 80gm tepung jagung
  • 80gm tepung suji
  • tepung gandum secukupnya - tak de sukatan - sampai jadi doh je

Bahan sadur:

  • susu tepung + Nestum Kisar + (gula aising)
    *(mklang guna susu Everyday jadi tak perlu campur dengan icing sugar sbb dah sedia manis) - maz guna coffemate + sedikit gula ising

Cara:

1. Satukan minyak sapi, shortening dan gula. gaul hingga lembut

2. Masuk kuning telur. pukul lagi. masuk bahan2 lain.

3. Akhir sekali masuk tepung jagung sedikit demi sedikit. uli hingga menjadi doh.

4. Terap dan bakar. (maz buat bulat-bulat je dan bakar dgn suhu 150 C selama 18-20 min)

5. Dah sejuk salut dengan susu tepung + nestum kisar + (**gula aising) agak2 kalau dah manis tak yah letak gula

4 comments:

  1. Salam kak Maz,
    Femes betul sekut suji brunei ni. Balut ngan coffeemate pun sedap ya kak? agak2 masuk mulut saya, cair tak? hihihi. Er.. tergugat iman jap. Membayangkan jer. pose.. pose... :D

    ReplyDelete
  2. Salam Maz..kita punya version biskut brunei tak der suji...more like biskut butter..senang gilerss nak wat..kita yg byk makan sendiri kalo wat biskut brunei @ butter..Yg mas wat ni ada suji lak..apapun tetap nampak...SODAPPPP ahh

    ReplyDelete
  3. salam kak maz..
    slalu dgr biskut suji je..ni 1st time dgr suji brunei.mintak cikit,hehehhehheh.....

    ReplyDelete
  4. sini susah nak cari jenama minyak sapi lain..yang ada lak tu tak halal dah..

    PENARIKAN SIJIL PENGESAHAN HALAL SYARIKAT QBI PACKAGING SDN BHD

    ReplyDelete