Sunday, October 10, 2010

African Marble Kek versi Loyang Cutter

Assalamualaikum..buat kek lgiii..kli ni kek belang2 plak..kek ni kita buat hri jmaat lepas utk jamuan kat Q-dees anak bongsu kita skolah..sblum ni dah prnah buat..tpi versi sbjik..rspi bleh tgk kat SINI ye..kek ni memang lembuttt dan sdp bgi pngemar kek btter..

bgi memudahkan keje ptong memtong..kita pepandai je p buat dlm loyang ctter 12x12 inci..nk kan ptongan kek tu sma saiz..tapi keknya tetap OK..tkstur keknya masih moist wpun keknya tak tnggi sprti gna loyang atau acuan kek yg biasa..cma kita kurangkan msa membakar sbb kek agak nipis jdi cepat masak..kita bakar selama 30 min dgn suhu 150 C..ni oben kita la ye..

gmbar ni dan yg kat atas tu kek yg kita dah kerat 2..nk kasi npak skit belang2nya tu...hehe..

4 comments:

  1. Salam Maz...waduh-waduh....ni mesti penangan Fifa tak abis lagi ni.,....waka..waka eh..eh....welcome to Africa!!!

    Nak sepotong!!!

    ReplyDelete
  2. Salam Maz..cantik marble U..n lebih cantik bila diletakan dlm bekas macam tu ..nk tanya sikitlah cutter tu letak sebelum ke atau selepas dah masak.. teringin jg nk buat gitu senang dan cantik kalau letak dalam bekas ..btw thanks

    ReplyDelete
  3. salam...

    waa.. nak sikit...ehehe... mesti sedap nie.. minta izin copy resepi ye...nak tanya sikit.. gliserin tu utk ape ye?.. tq..:)

    ReplyDelete
  4. ~ Kak Watie..mceh kak..

    ~ are- u..kita dah jwb kat blog are ye..mceh..

    ~ ct..sori ct..kita xdpt nk msuk blog ct..linknya xleh nk buka..kita letak cutter tu sblum dibakar..tpi pastikan smua bilah2 ctter tu disapu dgn minyak..kita gna cooking spry..senang keje...main spry je...hehe..

    ReplyDelete