Friday, October 15, 2010

Chiffon Cheesecake

Assalamualaikum..kmbli nga kek cpon plak..smjak kblakngan ni sbuk skit dgn anak2 nk exam..jdi tu yg slow skit dpur kita ni..ditmbah plak dgn mcm2 aktvti smpingan dan mood mls tu ada jgk skit2..lagi lerrr mkin mnjdi..hehe..mcm biasa kita klu buat kek ni slalunya sbb nk bgi pda sapa2..klu nak buat utk mkn sdri tu memang jarang sngat2..sbbnya kek2 ni xmndpat smbutan kat umah kita..xde pminat sngat..kli ni try cpon buh cheese plak..kek ni kita buat pgi smlm sbb nk bgi pda makcik kita..mcm biasa la kan klu cpon tu keknya memang laaaaa teramat lembutnya..cdp plak tu dgn rsa lemak2 cheese..rspi dri buku FANTASTIC CHEESECAKE by ALEX GOH..mceh ye Mama..rspi kat bwah ni kita dah alih bhsa...

buat2 xnpak je la ye kulit kek kita yg mngelupas tu..xckup pkai botox ni kut..kihkih..

teksture kek yg memang gebuuu..moist dan lembut sngat2..nyum..nyum..

Chifon Cheesecake
Bahan-bahan

A
  • 60g susu segar
  • 40g krim cheese
  • 25g butter

B

  • 65g tepung gandum

C

  • 4 biji kuning telur gred A

D

  • 4 biji putih telur gred A
  • 100g gula
  • 1/8 sudu kecil garam
  • 1/8 sudu kecil krim tartar
Cara-cara :

1. Masak bahan A sehingga sebati (double boiler).

2. Angkat kemudian masukkan B dan kacau sebati.

3. Masukkan pula C dan kacau sebati.

4. Pukul putih telur dari bahan D hingga berbuih. Kemudian masukkan bahan-bahan yang selebihnya dan putar lagi sehingga kembang (bertanduk).

5. Masukkan putih telur dalam adunan cheese tadi (langkah no. 3) secara kaup balik dengan spatula sehingga sebati.

6. Jangan digris loyang dan bakar dengan suhu 175 C selama 35-40 minit atau bergantung pada oven masing-masing . (maz bakar dengan suhu 150 C selama 35 minit)

4 comments:

  1. wow bestnyer cpon ni....nakmintak sepotong malu pulak..xper2....masuk list,next time blh buat...

    ReplyDelete
  2. best nye.. mintak izin resepi nye ye... tp tak tau bile nak mencuba...ahaks...

    ReplyDelete
  3. nak tanya: C. 4 biji telur.....whole egg? atau pakai merah saja sbb biasa kek chiffon pakai merah dia kan?

    ReplyDelete