Monday, November 29, 2010

Nasi Ayam Ipoh

    Assalamualaikum..mnu tghri smlm..anak2 kita suke sngat la klu msk nsi ayam ni..sblum ni dh prnah buat..ada kat SINI..cma kli ni kita gna akar gingseng utk reneh sup tu..knon2nya nk rsa supnya tu sma mcm sup nasi ayam bukit bintangg!! hehee..tpi memang jdi la..sup buh gnseng ni ada bau2 mcm akar kyu atau herba skit..brmgkuk2 suami kita hirup supnya tu..cdppp..rspi dri Quinie..mksih ye Q..dh jdi pbret fmily..

    wpun bhn2nya npak bnyk dn cara2 nk buat npak pnjang..tpi sbnarnya sonang aje..

    Nasi Ayam Ipoh
    Bahan-bahan ( sekeluarga )

    *BAHAN NASI*

    • 4 1/2 mug air rebusan ayam
    • 4 mug beras
    • 2 inci halia*
    • 3 biji bawang putih*
    • 3 helai batang daun bawang (ambik bhgn bawah dia...yg ada buah dia tu sekali)
    • 1 sudu besar minyak bijan
    • 2 sudu besar sos tiram
    • 2 helai daun pandan
    • 4 sudu mentega

    *BAHAN AYAM*

    • 1 ekor ayam
    • 3 biji bawang putih*
    • 1 inci halia*
    • 3 sudu besar kicap lemak manis
    • 2 sudu besar sos tiram dan 1 sudu besar cuka
    • 1 sudu besar madu ( kalau tak dek pun tak pe)

    *BAHAN SUP*

    • air secukupnya
    • 4 bawang putih diketuk
    • 3 inci halia di hiris
    • 3 helai batang bawang
    • 1 biji sengkuang dipotong dadu - xletak, sni xde
    • 1 sudu besar serbuk lada sulah - tak letak

    *BAHAN CILI*

    • 10/15 biji cili burung
    • 6 biji cili merah
    • sedikit halia (ambik dari rebusan)
    • 5/6 biji bawang putih
    • 1 biji limau kasturi/nipis
    • sedikit air dari air rebusan ayam
    • garam n gula secukupnya

    *BAHAN KICAP* - maz cuma bancuh sos tiram + kicap manis dengan sedikit air rebusan ayam, anak2 tak boleh mkn pedas

    • 5 biji cili burung
    • sedikit halia (ambik dari rebusan)
    • 4/5 biji bawang putih
    • kicap secukupnya
    • air rebusan ayam secukupnya
    • tepung jagung di campur dgn air secukupnya (utk pekatkan)

    *BAHAN HIASAN*

    • tomato, salad, daun sup dan bawang, timun

    Cara-cara:-

    Mula2 buat air rebusan ayam...(bahan2 dalam sup) masukkan semua bahan...kecuali sengkuang dan serbuk lada sulah. tutup periuk dan masak hingga didih.Selepas air mendidih, masukkan ayam. biar ia masak selama 20 minit. selepas 20 minit, angkat ayam tadi dan toskan.

    Method Untuk Nasi

    Mula2 masukkan majerin dalam periuk elektrik, biar ia mencair, kemudian masukkan bahan* yg telah di blend. biar naik bau. kemudian masukkan batang bawang dan daun pandan. bila dah layu sikit masukkan sos tiram dan minyak bijan. kacau2 sekejap,kemudian masukkan beras, sedikit garam dan air rebusan ayam. biarkan hingga nasik masak.

    Method Untuk Ayam

    Ayam yg telah di toskan tadi di masukkan kedalam satu magkok besar. masukkan bahan* yg telah di blend dan semua bahan2 lain...kacau2 rata dan biarkan 1/2 jam. selepas ayam diperap, boleh lah digoring atau di bakar dalam oven. kalau nak goring jgn goring terlalu lama...agak2 kaler dia dah bertukar kehitaman boleh diangkat terus.

    Method Untuk Sup

    Baki air rebusan tadi didihkan kembali bersama sengkuang dan serbuk lada sulah. kalau air rebusan dah berkurangan boleh lah di campur dengan air biasa. masak hingga didih. perasakan sup. (maz cuma perasakan dengan serbuk pati ayam TUMIX.)

    Selepas semua dah masak, boleh la di makan...cara penyediaan...timun, tomato dipotong nipis2. daun sup dan bawang di potong halus dan di masukkan kedalam sup tadi.

    8 comments:

    1. kak maz...sedapnya nasi ayam...lama dah tak buat.....

      ReplyDelete
    2. Salam Maz..

      Kat sana kul brape yer..?
      Tuan umah msih tdo..kita masuk gak umah dia selongkar bawah saji..

      Hai.. Mcm ada aura la plak! Barghu smalam dok sembang ngan member kata tghingin sgt kak sue nak mkn nasi ayam Ipoh! Dulu slalu gak pekena masa anak belajar kat Ipoh... Laa ni kena kutip resepi maz n wat sdiri la nmpaknyer... ;p

      ReplyDelete
    3. sedpanya kak mas.... mahu order satu...hehe

      ReplyDelete
    4. amboi dari Ipoh sampai ke Dubai! mesti sedap sangat nih..nnt la nak try ikut stail maz pulak.

      ReplyDelete
    5. Can I join U sekali kak! What an inviting platter U have there!!! :D

      ReplyDelete
    6. Salam Maz,

      Selalu juga datang sini tp tak pernah tinggalkan jejak. Thanks for sharing a lot of recipes on your blog.

      Tgk arini ada pulak nasi ayam Ipoh.. mcm best jer tgk gambar tu. Lg pun anak mmg suka mkn nasi ayam. Cuma nak tanya.. sengkuang yg letak dlm kuah sup tu sengkuang yg kita buat rojak tu ye? Thanks a lot..

      ReplyDelete
    7. ~ honey..
      lupa nk edit..kita pun xletak..sni memang xde sngkuang tu..rsanya sngkuag yg org wak mkn nga rojak tu kan..yg rangup2 tu..kita buat sblum ni pun xletak..mksih ye honey sdi sngah dpur kcik kita ni..bebdk memang suka nsi2 ayam ni kan..light gtuw..honey ada blog ke..mana link ye..nti tlong tngalkan link ye..leh kita msuk umah honey plak..

      ReplyDelete
    8. akak pun suka buat nasi ayam ikut resepi ni..sedap dan berbau wangi.

      oh akak tgk kamu rajin gak masak ek kat sini.mcm senang ajer dapat bahan nak memasak.

      terima kasih sudi vote yer

      ReplyDelete