Friday, February 20, 2015

Gulai Ikan Masin Tumis Darat

Assalamualaikum w.b.t..'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'...brtemu skali lagi...masih dgn misi nk clearkan sikit folder tu...mkin bertambah2...Alhamdulillah atas segala rezeki dan nikmatNya...gulai ikan masin tumis darat...ni la pestime merasa dan buat gulai ikan masin mcm ni...ada stu hritu tetiba lak slera ni teringin nk mkn gulai ikan masin...biasanya duk msak dgn nenas tu je...tu pun jarang buat sbb maz je yg mkn klu lauk ikan masin ni...pastu gogel la cri, last2 brkenan dgn gulai ikan masin kat dpur Kak Paty ni...apa lagi terus la buat...jazakillahukhairan kak...memang sedappp sngguh...terasa rempahnya tu...brselera mkn nasi...mcm mamak stail skit gulainya ni...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

Gulai Ikan Masin Tumis Darat by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : Kak Paty
Bahan-bahan
  • 500 g ikan talang asin direndam dahulu - maz guna ikan masin lain, xthu nama
  • 2 biji keledek sederhana saiz di potong 4 - ganti dengan kentang
  • 3 biji terung hijau dibelah dua/empat - ganti dengan zucchini 
  •  1/2 biji nenas dihiris nipis - ganti dengan tomato
  •  2 tangkai kacang panjang dipotong 2' panjang - ganti dengan cili padi hijau/merah
  •  2 cawan santan pekat 
  •  1 cawan air 
  •  1 packet rempah gulai ikan masin - maz  guna 1 sudu besar rempah kari biasa   
  • 1 inci kunyit hidup - tumbuk lumat, ni maz tambah, nak bagi warna kuning sikit
  • 1/2 inci lengkuas - tumbuk lumat, tambah
  • garam secukup rasa 
 Bahan Tumis
  •  5 ulas bawang putih dihiris halus 
  •  9 biji bawang merah dihiris halus 
  •  1 sdt jintan manis 
  •  3 tangkai cili kering dipotong 2" panjang 
  •  3 tangkai daun kari 
  •  5 sdb minyak masak
 Cara

1.Masukkan air, rempah kari, bahan tumbuk, ikan talang dan keledek dalam periuk dan masak sehingga ubi agak empuk - maz masukkan ikan sekali dengan santan sebab guna ikan masin biasa, tak perlu masak lama.
2.Masukkan santan dan sedikit garam. Biar seketika sehingga santan masak. Masukkan terung, nenas dan kacang panjang. Perlahankan api dan renehkan seketika.
3.Dalam kuali lain, panaskan minyak tumiskan bahan tumis sehingga kekuningan. Angkat dan curahkan kedalam kuah yang direnehkan tadi. Sudah siap dihidangkan.

rspi asal guna ikan talang...maz buh je ikan masin yg ada dlm stok...xkenal pun ikan talang tu lgumna...memang jarang beli ikan masin ni...ni pun sayur letak ikut suka jgk...xde stok nenas dan sbgainya...klu nk respi yg best2 selongkar la dpur kak paty...memang bnyk rspinya yg bleh buat mkn nasi bertambah2...

No comments:

Post a Comment