Assalamualaikum w.b.t..'Subhanallah walhamdulillah wala ilaha illallah wallahu akhbar'..tepek puyuh ni la skejap...beli 2 minggu lepas msa prgi bli barang dapur...sebenarnya nk amik ayam...tpi dicapainya puyuh ni...sepaket ada 6 ekor...bleh la 2x goreng...senang keje dan sedap meratah goreng je...afiq pun dah pandai mkn puyuh ni...asalnya nk goreng kunyit biasa je...pastu tgk daun kari kat tepi sink tu dh mula nk hitam...sayang plak klu trbuang gtu je...dlm hati duk ckp sorang...buat goreng dgn puyuh ni la...tu yg kupas bawang sbgai bahan tambahannya...sedappp plakk rupenya...terima kasih sekli lagi pada yg sudi singgah dpur kecik ni...semoga ada yg dpt dimanafaat bersama...mohon maaf atas segala khilaf dan Inysaa Allah semoga bersama lgi...
Bahan-bahan
- 3 ekor burung puyuh - kerat 4
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1-2 inci kunyit hidup
- 2 tangkai daun kari
- garam secukup rasa @ serbuk pati ayam
- minyak untuk menggoreng secukupnya
1. Cuci bersih puyuh dan toskan.
2. Tumbuk lumat semua bahan kecuali 2 bahan terakhir.
3. Gaul puyuh dengan bahan tumbuk, garam secukup rasa dan daun kari.
4. Panaskan minyak secukupnya, kalau nak perap dulu sekejap pun boleh sebelum goreng.
5. Goreng seperti biasa bersama dengan daun kari, boleh la dihidang bersama nasi putih.
xde lauk lain pun takpe dh...tuang kicap pun jdi dh ni kan...meratah pun sedappp...
feberet sy ni puyuh...
ReplyDelete