Thursday, May 7, 2015

Ikan Bakar Pes Cili Ala Portugis

Assalamualaikum w.b.t..'Allahuma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni'..sekali sekala dpt lauk ikan bakar gini memang sedapppnya layan selera...bkn xnak buat selalu tapi sbb kurang mkn nasi...ni pun meratah je dgn suami...diet la kononnya klu kat rumah tu...tpi klu hari minggu tu mkn memang lupaa segala pantang larang...nak2 dgn fastfood...xleh tinggal...niat asalnya nk buat ikan bakar portugis...tpi msa kat dpur tu malas plak nk godek cri rspi...tpi sblum ni pernah la tgk rspi ikan bakar portugis tu...cuma xingat rspi betul...jdi buat je la ikut sedap hati...klu dh ikan bakar tu memang sedapp la kan..bakar kosong gitu cicah budu je pun sedappp...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala khilaf...

Ikan Bakar Pes Cili Ala Portugis by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan yg sesuai - tak tahu nama ikan tu
  • 3-4 ulas bawang merah
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1 ulas bawang putih
  • 1-2 batang seari
  • 2 biji cili merah
  • 2 sudu besar cili kisar - rebus cili kering, kisar *
  • 3 helai daun limau purut - hiris *
  • sedikit sos ikan @ garam dan gula jika suka *
  • daun pisang *
Cara

1. Cuci bersih ikan, kelar sikit dan toskan.
2. Kisar lumat semua bahan kecuali bahan bertanda *, kemudian sebatikan dengan daun limau purut , cili kisar dan perasa dengan sedikit sos ikan atau garam dan gula.
3. Lumur pada seluruh ikan termasuk didalam perut dan bahagian kelar, bungkus dengan daun pisang dan perap dalam 1 jam atau kalau nak bakar terus pun boleh.
4. Bakar seperti biasa hingga masak dikedua bahangian, maz bakar guna pemanggang ajaib je atau boleh juga bakar dalam oven (bungkus dengan aluminium foil).
5. Sedia untuk dihidang bersama air asam dan nasi putih.

Air Asam
  • 10 biji cili padi merah
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1/2 biji tomato
  • sedikit gula, garam & aji jika suka
  • 3-4 biji cili padi hijau - potong nipis *
  • sedikit asam jawa *
  • sedikit budu *
Cara : Kisar biar sedikit kasar semua bahan dengan sedikit air kecuali yang bertanda *, kemudian sebatikan dengan bahan bertanda * dan perasa secukup rasa biar ada rasa manis dan masam yang seimbang.

sedappp la layan dgn air asam budu tu...klu letak nasi bleh hbis sepinggan....lupa dh nama ikan ni...beli kat psaraya...beli pun sekor tu je...besar jgk, dkat 1/2kg...sni bnyk ikan besar...memang best la klu bab lauk2 mentah ni...Alhamdulillah atas nikmatNya...abangngah dgn afiq memang xsentuh la...tu pun rendam plak sekor ikan shery nk bakar jgk utk tghri nti...Inysaa Allah...

2 comments: