Assalamualaikum w.b.t..'La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin'..brkesempatan utk update blog ni skli lgi, tpi tu pun dlm mood yg dipaksa2 jgk dh..mcm tu la klu dh cuti skejap tu mula la terasa malasnya nk buka dapur maya ni..mlm ni pun masih dgn cerita lauk yg dlm bln Ramadhan hritu lagik..pasangan dgn nasi lemak versi berlauk dlu...adoiii, lamanya peram deh! dapur xde ISO gini la..main ikut sedap je nk kluar yg mna dlu..ni pun masak main hentam je la labu..tkpe la asal kena dgn selera kan..buat pun skit bnor, tu je la smua...terima kasih skli lgi pada yg sdi singgah dapur yg suam-suam ni..mohon maaf atas segala kekurangan yg ada dan Insyaa Allah jumpa lgi..
Bahan-bahan
- 300g daging lembut/batang pinang - hiris nipis
- 1/2 inci halia
- 1 ulas bawang putih
- sedikit kicap manis
- sedikit sos tiram
- sedikit bijan/daun bawang
- sedikit minyak sayur
1. Toskan daging biar kering, tumbuk atau cincang halia dan bawang putih kemudian gaulkan daging dengan semua bahan kecuali 2 bahan terakhir, perap sekejap dalam 1 jam.
2. Panaskan sedikit minyak (dalam 3-4 sudu) masukkan daging, biar sekejap kemudian balikkan agar masak sekata dan masak dalam 15-20 minit sambil dikacau sekali sekala sampai daging lembut.
3. Padamkan api, tabur sedikit bijan dan daun bawang jika suka bila menghidang.
xde lauk lain pun tkpe dah klu dpt dgn nasi panas ni..kat rmah ni asal masakan warna hitam gini pasti laku la, janji kicapp..meratah pun sedappp ni..
batang pinang...ada typo di situ...
ReplyDeleteoo..a ah la kan..kihkihh..dh tukar ke batang pinang..mksih atas perhatian yg diberi, salam kenal dri kita, terima kasih jgk sudi singgah dpur kecik ni..
Delete