Thursday, November 5, 2015

Nasi Kerabu Udang Goreng

Assalamualaikum w.b.t..'Subhanallah walhamdulillah wala ilaha illallah wallahu akbar' (Maha Suci Allah, segala puji bagi Allah dan tiada Tuhan selain Allah), layan nasi kerabu la plak..sbnarnya nasi kerabu ni bleh kata setiap bulan duk buat, kdang tu 2x sbln pun ada..cuma xsnap je..sbbnya xberapa rjin nk taip rspi panjang2, kejadian nasi kerabu versi udg ni pun sbb adik wssap gmbar dia mkn nasi kerabu udg galah tergolek, kat shah alam awal bln lepas..apa lgi kak longnya pantang klu tgk mkanan, terus dtg ilham nk buat jgk..nk cari kedai yg jual memang sah la xde! jdi jgn tanya la ye sbb dh lama jadi baja, nasi kerabu yg dh diperam berminggu2..pastu tnjuk la gmbar nasi kerabu udang versi bahrain ni kat grup adik2 tu, siap sruh bungkus! teliur la plak katanya, adoii, pastu duk gelak sakan kami adik beradik pasal nasi kerabu ni..untuk cili maz xbuat mcm air cili dedulu yg kisar cili je, guna sambal belacan sbb xguna budu..tapi rasanya tetap sedapp menjilat jari, kena cuba baru tahu ye ke dak! nasi kerabu yg sedap bila mkn tak rasa bersepah, maknanya tidak kering dan yg buat nasi kerabu ni sedap adalah sambal kelapanya dan sambal cili..jdi kelapa tu xperlu goreng sampai garing, kalau garing nanti jdi kering, goreng sekadar bagi perang sikit je, guna api besar pun takpe lgi cepat masak, asalkan dikacau selalu..maz klu buat nasi kerabu sedia pagi tu je semua, biasanya nsi krabu ni buat utk mkn pgi minggu la..start  dgn masak nasi dlu, pastu rebus ikan, goreng kelapa, sambal cili..Alhamdulillah selalunya dlm 1 jam lebih sikit dh boleh mkn, siap dengan goreng keropok skli..tpi ni buat sikit la, klu bnyk lama la kan penyediannya..nasi kerabu ni npak je mcm bnyk bahan nk sedia, tapi sebenarnya mudah sangat klu betul teknik buat tu..memula terus letak nasi, rebus ikan..sambil tu bleh goreng kelapa dh, ikan tu bila dh masak terus keluarkan masuk dlm pingan, letak dlm peti sekejap atau letak depan air-cond atau kipas bagi cepat sejuk..maaf la panjang plak cerita kli ni, Inysaa Allah semoga ketemu lgi dan mohon maaf atas kekurangan yg ada..

maz sbenarnya klu mkn nsi kerabu ni xsuka sangat ada lauk..sbbnya nasi kerabu tu dh ckup sedap, dh ada rasa ikan, ulam, lemak, pedas..semua ckup la, tapi klu keropok bleh la..ni buat mkn dgn udg celup tepung kes wassap dri adik tu la..

Nasi Kerabu Udang Goreng by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

Nasi
  • 2 cawan beras wangi 
  • 3-4 helai daun limau purut - maz tak tinggal kalau buat nasi kerabu atau nasi lemak
  • sedikit pewarna biru @ air dari bunga telang 
Cara : Cuci beras, masukkan air secukupnya, daun limau dan pewarna, masak seperti biasa hingga nasi masak, nasi jangan lembik nanti tak sedap plak bila makan.

Sambal Kelapa
  • 2 cawan kelapa parut
  • 3 batang serai - hiris nipis
  • 5-6 ulas bawang merah - potong kecil
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 sudu kecil lada hitam - tumbuk
  • garam, gula secukup rasa & sedikit aji
  • 3-4 ekor ikan kembung saiz sederhana 
Cara

1. Cuci ikan dan rebus bersama 2 keping asam gelugor, sedikit garam, gula dan nisan/gula melaka sebesar ibu jari, bila dah sejuk perisi amik isi, kemudian ramas sikit guna hujung jari biar berderai, ketepikan dulu.
2. Dalam pengisar kering, kisar semua bahan diatas dengan 2 sudu air hingga lumat, gula, garam tu agak-agak la ye (dalam 2-3 sudu besar gula, 1/2 sudu kecil garam dan sedikit aji), bila dah siap kisar rasa la dulu biar ada rasa sedikit manis dan rasa garam yang cukup, ketepikan.
3. Goreng kelapa tanpa minyak hingga sedikit perang sambil dikacau selalu.
4. Gaul bahan kisar dengan kelapa biar sebati, maz gaul dengan tangan baru sebati elok, kemudian masukkan dalam mangkuk dulu.
5. Dengan kuali goreng kelapa tadi, goreng isi ikan sekejap dalam 4-5 minit biar sedikit kering sambil dikacau selalu.
6. Masukkan kelapa tadi dan gaul bersama ikan biar sebati, masa ni gaul guna senduk la sebab panas dan rasa la ye apa yang kurang boleh tambah semasa masih panas tu.

Cili
  • 10 biji cili padi merah 
  • 1 biji cili merah - tujuannya tak nak sambal pedas sangat, kalau suka pedas guna semua cili padi
  • 3 ulas bawang merah - bakar sekejap
  • 2 ulas bawang putih - bakar sekejap
  • 1/2 inci belacan - bakar sekejap
  • 1 biji limau nipis - amik jusnya
  • garam, gula secukup rasa & sedikit aji
Cara

1. Dengan pengisar kering, kisar semua bahan kecuali limau nipis dengan 2-3 sudu air biar sedikit hancur, garam gula tu agak-agak la ye, letak dulu dalam 3 sudu besar gula, sedikit garam dan aji.
2. Masukkan jus limau, sedikit air lagi dan sebatikan, rasa biar ada sedikit rasa manis, masam yang seimbang.

Ulam
  • 1/2 biji kobis kecil
  • 1 kuntum bunga kantan
  • 1 ikan daun akacia @ kacang panjang @ daun selum
Cara : Hiris nipis semua bahan dan gaul sebati.

Udang Goreng Tepung
  • 6 ekor udang saiz XXL
  • 2 sudu besar tepung beras
  • 2 sudu besar allpurpose flour/tepung gandum
  • 1/4 sudu kecil baking powder
  • sedikit serbuk kunyit
  • sedikit serbuk pati ayam

ni daun akasia yg biasa duk guna campur dlm ulam nasi kerabu, memang sedap daun ni..ada bau petai tapi bkn daun petai kata org tu, daun akasia ni memang pemes belah krabi, phuket..dibuat ulam gitu je atau goreng dengan telur atau buat sayur pun ada..

Cara

1.Sebatikan semua bahan, masukkan sedikit air dan kacau biar aduan tu cair sikit, tapi bila golek udang tu kira adunan tu lekat la, kalau suka pekat boleh buat pekat.
2. Panaskan minyak secukupnya, goreng biar sedikit garing dikedua bahagian, angkat dan toskan,

lgi stu utk ulam maz xsukaaa guna taugeh..buat nasi rsa bersepah plak bila mkn, hnya guna kobis, bunga kantan xleh tinggal la..yg hijau sikit2 tu daun akasia beli kat asian store mcm dlm pic kat atas tu..dh biasa sangat la duk beli daun ni utk buat ulam nasi kerabu atau goreng dgn telur dadar, sedappp! bleh mkn nasi xhingat lauk lain dh..

No comments:

Post a Comment