Assalamualaikum w.b.t.
'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'
mcm biasalah klu hri minggu tu memang agak kebizian skit dgn aktvti luar..smbil jln2 ambil angin, beli barang dapur dgn ke situ sni..ok lah ni pon xbleh nk menulis pnjang tgh bake cc nk bgi kat kwn, Insha Allah esk akn kluar brunch dgn dia kat Manama..ketam ni masak apa pon sedap kan, ckup dgn 1 lauk gini je pon bleh bertambah nasi tu..Insha Allah semoga bersama lgi dan mohon maaf atas segala yg tidak sempurna..
Ketam Masak Lemak Cili Padi Dengan Nenas by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 3 ekor ketam - kerat 2
- 2 1/2 cawan santan
- 3-4 ulas bawang merah *
- 1 ulas bawang putih *
- 1/2 inci lengkuas *
- 1/2 inci kunyit hidup *
- 4 biji cili padi merah hijau * - boleh tambah jika suka pedas
- 2 keping nenas
- garam, gula secukup rasa dan aji jika suka
1. Tumbuk atau kisar lumat bahan bertanda *.
2. Dalam periuk masukkan santan, bahan kisar dan nenas, masak hingga mendidih sambil dikacau selalu.
3. Masukkan ketam, masak sambil dikacau balik agar ketam masak sekata dan perasa secukup rasa.
Assalamualaikum...brpa lama diperlukan utk msk ketam ni
ReplyDelete