Wednesday, May 12, 2010

Tepung Pelita

antara menu yg dah kehbisan! tetiba je tringin nak mkn kuih ni...skrang memang susah nak cri orang jual kan!! klu bln pose tu memang sah smua tmpat ada org jual! memang sdppp..nak2 mkn yg disimpan dlm peti dlu...sbjik mcm yg orang duk jual tu...rspi dri Yani Myresipi...mksih Yani..mtak ijin nak letak rspi kat sni ye...

tak smpat nak p beli daun pisang...buh je dalam cwn...

Sumber Resipi : Yani ( Myresipi )
Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas )


  • 1 cawan gula
  • 1 cawan tpung beras
  • 5 cawan air
  • 4 sudu besar tepung beras(ratakan)
  • 1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
  • 4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
  • sedikit air kapur dan garam

Cara-cara

1.Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
2.Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
3.Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
4.Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
5.Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
6.Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
7.Sejukkan

No comments:

Post a Comment