Wednesday, July 14, 2010

Nasi Lemak Harum Limau Purut

Assalamualaikum...meh mkn nsi lemak plak pgi ni...nsi lemak ni ckup membngkitkan slera..harum snguh dgn bau daun limau purutnya tu...entah la tetiba trjin nk buat nsi lemak sdri..sbtulnya smnjak blik ni bru 2x kita buat nsi lemak ni...bkn apa sbb kita sdri pun xgemar sngat nsi lemak...stkat mkn stngah snduk gtuw je lah...bnyk jgk tu kan stengah snduk!! hehe..anak2 plak klu yg bersambal2 ni memang xmkn la jwnbya...jdi klu tringin sngat tu kita beli je..klu buat nsi lemak slain dri letak daun pndan kita jgk letak daun limau purut..nsi tu wangi smerbak dgn adanya daun limau..ditmbah plak lauk2 smpingan yg lain lgi cdppp!..kli ni kita buat mkn nga ayam butter berempah selain dri smbal bilis yg wajib ada kan...

Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan
  • 2 cawan beras - kita guna beras wangi
  • 2 cawan santan cair @ ikut sukatan air beras masing-masing
  • 1 sudu besar butter
  • 4-5 helai daun limau purut
  • 1 helai daun pandan - disimpul
  • 1 inci halia - dipotong nipis
  • sedikit garam - tujuannya agar nasi tu rasa lemak sedap

Cara-cara

1.Cuci beras dan toskan.


2.Panaskan periuk (kita guna rice cooker). Masukkan butter dan masak sehingga butter cair.

3.Masukkan daun pandan, kacau sekejap. Kemudian masukkan santan, beras, daun limau purut, halia dan sedikit garam. Kacau sebati dan masak seperti biasa. Bila nasi dah masak, kacau balikkan sekata. Aroma daun limau purut cukup membangkitkan nasi lemak ni..Siappp..


4.Boleh la dihidangkan dengan sambal bilis, telur rebus atau lauk pilihan mengikut selera...

2 comments:

  1. sedapnya nasi lemak tu....nak sarapan kat sini boleh tak kak maz...

    ReplyDelete
  2. Nasi lemak wanginyeeee!!! Love mesti buat NL once a week...hehehe ;)

    Tapi perut love nih tak suka daun limau purut la kak...sll sakit lepas makan anything contains that leaf. :(

    ReplyDelete