Wednesday, September 1, 2010

Tart Nenas - Biskut Seterusnya..

Assalamualaikum..strusnya ckut yg mnjdi pujaan ramai..ni yg kita buat 2 adunan hri jumaat yg lepas..ckut2 rya yg kita publish tu yg dh siap 2-3 hri bru nk kluar kat sni..biasa la kan..asik bz je..hehe..tpi stelah dibhgi2kan xckup lgi weii..kna mngulung lgi npaknya..nk buat 2 adunan tmbhan lgi ptg ni..tart ni teramat la lembut dan sdpnya..sblum ni dah buat 3-4x..kita memang stia dgn rspi ni rasanya..yg memula buat bleh tgk kat SINI..kat SINI pun ada jgk..mksih skli lgi Baya..rspi kita letak skli lgi lah ye..

kita letak dlm pper cup ni sbb ckutnya teramat lah lembut..syang tkut nti bila goyang2 bkas tu ada plak yg sumbing2 nti..hehe..tart kita ni jgk akan prgi jauh smpai ke trngganu nu..rmah Chef yg pemes kat kerteh tu..hehe..

Sumebr Resipi : Baya ( resipi.net )
Bahan-bahan
  • 1 cawan butter ( 226 gram) at room temp) bukan butter cair atau lembik.
  • 1 biji kuning telor.
  • 1 suduteh asen vanilla.
  • 20 gram gula. - maz buh 40g, manisnya elok2 je
  • 40 gram tepung jagung,
  • 50 gram tepung kastard.
  • 20 gram susu tepung (boleh tukar ke coffemate powder pun ok)
  • 240 gram tepung gandum - maz guna tepung red rose sebanyak 200g
  • 1 biji kuning telor + beberapa titik pewarna kuning telor untuk sapuan.
  • jem nenas secukupnya - gentel bulat-bulat (ni maz tambah sendiri sbb resipi asal tak tulis)

Cara cara

1. Sebatikan telor, butter, gula dan asen vanilla. ( baya hanya guna spatula aja) - maz guna hand mixer

2. Masukkan tepung satu pesatu, mula tepung jagung, tepung kastard dan susu tepung. Gaul sebati. Masukkan tepung gandum. Gaul sebati.

3. Lepas tu masukkan dalam acuan tart golung tekan keluar, letak jem dan gulong.
Bakar 350F selama 17-19 minute.

Nota : Jika adunan nie masih melekit dekat tangan kena masuk skit skit tepung rasanya tak banyak dalam 10 gram aja. Jika adunan kering pula kena masukkan butter tak banyak skit aja jika kering pun. Adunan mesti dapat seperti gambar dibawah. Baya sentiasa tutup adunan nie dengan tuala atau tissue paper atau cling sepaya adunan nie tak kering. Cuba tekan dengan adunan jika ia keluar elok dan tak putus putus adunan tu elok, seeloknya dicuba terus . Tekan sekeping lepas tu letak jem try gulung kalau tak merekah maknanya adunan tu dah ok. Last sapukan kuning telor.

6 comments:

  1. slm akk...minta resepi ye..nk try lah..tq

    ReplyDelete
  2. Salam kak Maz,
    Hu... rasa nak nangis ni bila tengok kak maz mengetart... sana-sini org mengetart. saya dah adun tepung tu. nak nguli jap lagi. huhu. tahan jerla tekan acuan tu. kikiki....

    ReplyDelete
  3. Maz...ni biskut pujaan ida gak ni..kalau kat m'sia,ada jual jem yg dah siap...gamaknya tak t'buat la kut...maz buat sendiri ke jem tu

    ReplyDelete
  4. Kak Maz...
    Favorite ida ni ... mesti sedap Kak Maz buat

    ReplyDelete
  5. terimakasih la kerana sudi melayan kerenah akka...
    aritu makan tak puas la..
    akak ni hantu tat nenas..

    jasamu tetap ku kenang sampai kehujung nyawa...

    ReplyDelete