Sumebr Resipi : Baya ( resipi.net )
Bahan-bahan
- 1 cawan butter ( 226 gram) at room temp) bukan butter cair atau lembik.
- 1 biji kuning telor.
- 1 suduteh asen vanilla.
- 20 gram gula. - maz buh 40g, manisnya elok2 je
- 40 gram tepung jagung,
- 50 gram tepung kastard.
- 20 gram susu tepung (boleh tukar ke coffemate powder pun ok)
- 240 gram tepung gandum - maz guna tepung superfine sebanyak 140g
- 1 biji kuning telor + beberapa titik pewarna kuning telor untuk sapuan.
Cara cara
1. Sebatikan telor, butter, gula dan asen vanilla. ( baya hanya guna spatula aja)
2. Masukkan tepung satu pesatu, mula tepung jagung, tepung kastard dan susu tepung. Gaul sebati. Masukkan tepung gandum. Gaul sebati.
3. Lepas tu masukkan dalam acuan tart golung tekan keluar, letak jem dan gulong.
Bakar 350F selama 17-19 minute.
Nota : Jika adunan nie masih melekit dekat tangan kena masuk skit skit tepung rasanya tak banyak dalam 10 gram aja. Jika adunan kering pula kena masukkan butter tak banyak skit aja jika kering pun. Adunan mesti dapat seperti gambar dibawah. Baya sentiasa tutup adunan nie dengan tuala atau tissue paper atau cling sepaya adunan nie tak kering. Cuba tekan dengan adunan jika ia keluar elok dan tak putus putus adunan tu elok, seeloknya dicuba terus . Tekan sekeping lepas tu letak jem try gulung kalau tak merekah maknanya adunan tu dah ok. Last sapukan kuning telor.
Nak juga!!! Maz...hantar sebalang@!!
ReplyDeletealamak maz... my all time favorite nih
ReplyDeletesalam maz
ReplyDeletewah..dah lembut2kan jari adik sorang ni ..hehe bolelah akak menempah sekut raya nanti ek..
Tart nenas dalam family k yan dah jd tradisi..tak leh tinggal. Kami pakai jem buat sendiri lagi..Kan Pontian tpt pengeluar nenas..
ReplyDeleteRaya tak lengkap tanpa tart nenas..
ting tong ting tong
ReplyDeleteada umah tak minta sebotol bawa ke dato keramat..hikhik..free punya tau ahakss..nak kenee nie..hehe
Wah...ada resepi kuih tat...raya dah nak dekat ni...zures exchange link ye
ReplyDeletekat sini ye
http://akudanblog-zures.blogspot.com