Tuesday, November 9, 2010

Kek Lapis Coklat ( Kukus )

Assalamualaikum..dah ada yg jmu ke negok kek je kat dpur kita ni..maap la ye..apa nk buat..dh ni je yg kita msk..lauk2 memang kita jarang msk..kue2 pun mcm tu jgk..anak2 kita bab mkn ni susah skit..sbnarnya kek2 yg kita buat ni bknnya saja2 nk buat utk mkn sdri..memang maleh jgk nk buat sbnarnya pun..heehe..tpi sbb ada tetamu nk mai umah..jdi biasa la kan..membking ler kejenya..kek ni plak kita buat nk bgi pda kwn..smbil2 nk hbiskan stok tlur lam pti..kang klu tngal mcm tu je..blik2 tgk ada anak ayam plak ye..hehee..sma la jgk nga kek surabaya tu..kita buat sbb makcik kita dtg umah hri ahad lepas..bwa datuk dan nenek belah Ma (ibu) kita dtg brjln ke umah kita..jdi kita buat la 2 jnis kek utk mkn bdk2 kan..ok la sbnarnya kek lapis versi cklat ni kita dh prnah buat sblum ni..rspi asal kek kukus hawflakes dari Kak Fida..mksih ye kak..

kli ni pun sma jgk kita buat 1/2 rspi je..elok2 je loyang 4 segi 7x7 inci..kita gna cklat yg skeping2 tu..pastu patah2kan je..ckelat yg tngal pun skit bnor..tu yg xnpak sngat ckelatnya..itu je stok yg ada..malas nk p bli...

Kek Lapis Coklat ( Kukus )
Bahan-bahan ( loyang 4 segi 7x7)
  • 4 biji telur sejuk saiz B @ 3 biji saiz besar (A) (dari petiais)
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan tepung gandum yang berkualiti - maz guna all purpose flour brand MFM
  • 1/2 sudu kecil rata baking powder
  • 1/2 sudu besar ovalette
  • 75 ml susu cair
  • 1/4 sk garam
  • 50 ml minyak sayur atau minyak jagung - maz guna sunflower oil
  • 1/2 sudu kecil vanilla
  • sedikit coklat emulco
  • coklat bar/chip atau atau apa-apa coklat yang sesuai secukupnya
Cara-cara

1. Sediakan pengukus dan sapu sedikit butter pada loyang.

2. Ayak tepung garam dan baking powder, kemudian campur kesemua bahan-bahan di dalam mangkuk mixer kecuali minyak, coklat bar dan eoklat emelco.

3. Pukul selama 3-4 minit (stand mixer) atau 5-7 minit (hand mixer) sehingga adunan menjadi kembang dan ringan. Masukkan minyak dan kaup balik degan senduk kayu atau spatula hingga sebati. (masa ni jangan terlebih kacau je)
4. Tuang adunan coklat dan ratakan keseluruh loyang. Kukus selama 5 minit dalam kukusan yang telah mendidih (tutup loyang kek dengan aluminium foil agar air tidak menitik, cukup sekadar letak gitu je). Kemudian letakkan pula adunan asal (plain) dan susun coklat bar atau coklat chip secara rawak. Buat sampai habis.

5. Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Kemudian sejukkan dulu sebelum dipotong.

11 comments:

  1. Salam Maz,
    Akak pun suka guna resepi K.Fida ni pastu ubah sikit ikut selera sendiri....coklat dan perisa pandan kegemaran akak...akak mmng suka kek yg kukus sbb moist je...cantik lapisan kek tu..

    ReplyDelete
  2. rajin benor adikku ini membaking...kalo dok berjiran nih, mau gumuksss cepat...hehehe
    lapis coklatmu, kemas la maz...timbang ka??

    ReplyDelete
  3. xpe kak maz nk tayang gambo kek byk2,mie lagi suka!!! xleh mkn,tengok pn jadila... dh msk list ni,nnt nk kna buat nih...

    ReplyDelete
  4. nyum nyum ...cedapnya...nampak cantik dan gebus tu ...nak copy resepi boleh tak kak...hehehhe
    http://sweetcakedeco.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. kak maz..wah lapis lagi..suke suke..akak,kalau guna tepung gandum biasa tu apa beza nyer kat kek tu..cam nak try je...

    ReplyDelete
  6. salam kak..nak gak terai...masa kukus tu tutup ke loyang?
    pastu coklat apa yg akak guna tu? cooking choc.leh tak? hihi....
    minyak masak leh gun atak?
    banyak soal ni lom tau bila nak wat..hihi..tp kalo dah tau senang kan..sekian..terima kasih...heeee

    ReplyDelete
  7. salam maz wah dah berpis pulak,mas guna steamer elektrik ke yg biasa?

    ReplyDelete
  8. Wsalam semua..

    ~ kak Yatie..
    btul tu kak..org kata layan tekak ye..hehe..smuanya brgntung pda citarsa msing2 kan..cntik jgk tu lapis pandan..nti leh try tu kak..mceh ye..

    ~ kak meen
    ni kes lepas gian xleh nk baking2 mcm kak ler..xde sapo nk oder..hahaaa..tmbang apa..main kaup guna snduk lauk je kak..kita la org pling mls nk sukat2 ni..hehe..sib baik jdi ye kak..

    ~ mimiey
    sib baik ada adik akak yg sorang ni..ada jgk yg suke ngok kek2 kmaz ye..mceh ye..takpe2 mie cuci mata je ye..nti kmaz plak p cuci mata kat dpur mie..hehe..

    ~ syieda
    memang lembut n moist kek ni..klu nk lgi sdpp..simpan dlu smlman..bru ngapp..lagi best..hehe..silakan syieda..kita pun gna rspi org jgk..mksih ye sdi sngah dpur kcik kita ni..

    ~ izah..
    tu la..asik duk main lapis2 je..nti izah try ye..senang je ni..xde bza sngat pun..cma pastikan tpung tu yg brkuali la..jgn gna tpung yg murah sngat..nti kualiti kek pun xberapa elok..kmaz memang dh biasa duk gna all purpose flour ni..memang jrang sngat bli tpung gndum biasa..tpi rspi asal gna tpung gndum je..yg pnting..kna putar adunan ni shingga btul2 kembang dan ringan..smga kek izah nti cntik mcm izah jgk..

    ~ anna..
    ehh..xde msalah anna nk tnya bnyk mna pun..bknnya kna bayor kan..hehe..kmaz guna cklat bar yg anak2 duk mkn tu..mcm cadbury dsbnya mcm yg btuk duit 50 sen tu pun bleh jgk..lgi cntik kmaz rasa..nti bhgian atas skli pun anna leh susun coklat duit tu..xthu la plak bzanya..tpi kmaz minyak syur mcm sunflowr..canoli ni memang xpernah ptus kat umah..sntiasa ada utk bking2 ni..myak msk biasa tkut rasa kek tu kurang sdp kut..tpi anna leh cba..

    ReplyDelete
  9. ~ chik mimi..
    kita tngek pngukus pusakan Ma kita je tu..klu tgk pun smua gelak kut..hehe..dah hmpir 30 usia pngukus tu..kita amik yg Ma kita pnye..yg bru bli pun ada..cma mls nk bwa kluar..hehe..skejap je kukus kek ni chik mi..senang je..pukul2 je..pastu kukus..sat je siap..

    ReplyDelete
  10. salam Kak maz
    geramnya tengok
    gebu je

    ReplyDelete
  11. salam kak..5 minit setiap kali kukus yer? untuk lapisan terakhir bp mint nk kukus?

    ReplyDelete