Monday, November 8, 2010

Kek Lapis Surabaya

Assalamualaikum..apa kbar smua..ada yg bru blik dri brcti ke tu..Kak Ummi kita ni dh smpai umah ke..amboiii..jln sakan noh..hehe..kmbli nga n3 kek lgi..org lain duk buat kek lapis srwak..tpi kita plak buat kek lapis surabaya..jauh benor peginya tu..mna la si maz ni dpt rspi kek lapis ni kan..hehe..sabar ye..nk crite la ni..ok la sbnarnya baru2 ni kita nga Mama ada p tgk demo masakan kat USJ..demo ye! bkn kelas tau..alah yg jnis Chef msak kat depan..kami smua jdi tukang negok la kan..msa tu Chef (dah lupe nme Chef ) tu buat 3 rspi dan salah satunya dia buat kek lapis surabaya ni yg mngunakan rspi basis sponge kek..tpi rspi chef tu gna readymix tpung keknya ( Tegral Satin Creme Cake )..

tapi oleh krana dri ni nk buat jgk..jdi kita pun godek la guna rspi basis kek span pandan ni..dri sgi bhn2 yg dignakan pun tak bnyk bzanya..dah stelah msk kek lapis surabaya versi kita ni..rupenya memang sbjik sma! betul kan Mama..dri sgi rsa pun lebih kurang je..sdppp!! sma mcm sponge layer kek yg kita buat sblum ni stelah kita ejus2 rspi basis kek span tu jgk..lembutt!! bleh tgk kat SINI ye..cma yg ni 3 lapis..tpi kek lapis yg chef tu buat memang sedppp..Mama pun agree..Cik Mat ni ler rupe kek lapis yg kmaz crte tu..mksih skli lgi Sweet utk rspi basis kek spannya yg telah bagi ILHAM pda kita utk cipta rspi2 kek yg brbeza..inilah ilham dapur namanya kan..hehe..

klu nk kek ni jdi lebih sdppp lgii..biarkan kek yg dah siap diptong dlm bekas kedap udara smlman dlu..esknya lgi moist kek tu..

utk mghasilkan kek lapis surabaya ni..kita hnya gna 1 rspi pnuh je..xde tmbah2..sbb adunan ni bila dipkul dia mnjdi kmbanggg dan ringan shingga 3x gnda (kerja putar2 ni diserahkan pda cik merah kita yg gedebak tu..hehe..)

Kek Lapis Surabaya by ilhamdapur.blogspot (ubahsuai dari resipi asal kek sponge pandan Sweet 4ever)
Bahan-bahan (loyang 4 segi 7@8 inci)

  • 150g tepong super fine/tepung halus (yang dalam kotak tu, mcm brand Blue Key @ MFM)
  • 140g gula kastor
  • 5 biji telor gred A
  • 1 sudu besar ovalette
  • 40ml air
  • 40ml susu cair
  • 80ml minyak canoli @ minyak sayur yang sesuai
  • 1 sudu kecil essen vanilla
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1/4 sudu kecil garam
  • sedikit coklat emelco
  • Rasberi/Strawberi jam @ jam pilihan jam secukupnya (maz guna Puratos rasberi jam) - untuk sapu pada setiap lapisan

Cara

1. Sediakan 2 loyang 7x7 inci yang dialas dengan kertas serap minyak. Panaskan oven 150C.

2. Ayak bersama tepung, serbuk penaik dan garam. Ketepikan.

3. Satukan gula, ovalette dan bahan yang diayak tadi dalam mangkuk adunan. Pukul selama 5 minit dengan kelajuan tinggi sehingga adunan menjadi kembang (2x ganda)

4. Perlahankan kelajuan dan masukkan air dan susu cair, pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 3 minit atau sehingga aduan kek menjadi kembang dan ringan.

5. Tuangkan minyak kedalam adunan dan kaup balik dengan senduk kayu atau spatula sehingga sebati (masa ni jangan terlebih kacau ye)

6. Bahagikan adunan pada 2 bahaian. 1 bahagian yang banyak (2/3) dibiarkan warna asal dan 1 bahagian lagi (1/3) dicampur dengan sedikit coklat emelco, kacau sebati guna spatula atau senduk kayu. Masukkan dalam loyang secara berasingan.

7. Bakar dengan sudu 150C selama 25-30 minit atau bergantung pada oven masing-masing.

8. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan atas redai kek lebih kurang 5 minit.

9. Belah 2 sama ketebalannya untuk kek yang asal, kemudian sapukan jam secukupnya pada 1 permukaan kek saja, satu bahagian lagi ketepikan dulu, kemudian amik kek yang coklat tadi letak atas kek yang telah disapu dengan jam. Sapu pula jam secukupnya pada kek coklat dan letak 1 lagi kek yang diketepiakn tadi, tekan-tekan sikit agar bercantum elok.

11. Boleh lah dipotong (guna pisau yang bermata nipis dan tajam agar kek tidak berderai). Sedia untuk dinikmati.Sedapp..

Catatan : Untuk mendapatkan rasa kek yang lebih sedap lagi, biarkan kek yang telah siap dipotong dalam bekas kedap udara semalaman, kek jadi lebih moist.

11 comments:

  1. salam maz,seb baik maz tak tabur2 gula icing atas kek tu,kalo tak dah sah2 akak kata kek ni ni kena abu gunung berapi..haha....
    ada lagi kek ni?bak mai 3 potong..
    ni confirm masuk list..maceh ya maz.

    ReplyDelete
  2. salam kak maz, cantik la kek lapis tu....elok jer jadinya...

    ReplyDelete
  3. Salam Maz,
    Tngk pun dah tau mmng sedap kek ni...nak tanya sikit ni...bakar asing2 ya warna tu...pastu sapu jem kegemaran....gitu ke...dah tak sabar nak wat ni....hi3...

    ReplyDelete
  4. Waaa..kak maz..ishh ini boleh mendatangkan jelesssssssssss..aduh, kena buat gak nihh..

    ReplyDelete
  5. kak maz,sgt menggoda jiwa...tengok lapisnye tu xtahan,macam nk mintak setengah loyang terus,hehhehehe....

    ReplyDelete
  6. salam Maz..pekaba..lama tak jenguk sini..bz skitlah...cantik kek lapis tu...nak skit blih..he he buat minum petang...

    ReplyDelete
  7. Wsalam semua..

    ~ kak anim..kita pun tkut nk letak lava tu kak..nti tkut mnis sngat..hehe..nti kak cba ye..sodapp...

    ~ nti mas sba buat ye..msti jdi cntik jgk tu..yg pnting sedappp..hehe..

    ~ kak yatie..memang sdppp kak..tpi mcm kita ckp tu la..klu nk sdp lgi..smpan dlu smlman dlm bks kedap udara..lgi sdp kak..moist sngat..a ah kak..kita bkar brasingan..pastu bru sapu jam..nti kak cba ye..

    ~ cik mat..mana pding laici kmaznye..hehe..cpat2 p blik godek ye..pastu antor stngah loyang..sdppppp..hehe...

    ~ mimiey..nk bgi 1 loyang pun bleh mie..tpi loyang ksong je..isinya smua dh hbis..hehe..anak buah kmaz suke sngat2..nti kmaz buat yg lain utk mie ye..

    ~ kerull..loyang pun hd cuci ni kerull..takpe2 nti kita buat lgi ye..ramai yg nk tu..hehe...

    ReplyDelete
  8. sedapnya kak maz...t'ingin nak buat tp lia x der 'cik merah' tue.... :)

    ReplyDelete
  9. salam ziarah,salam kenal

    menarik sungguh kek itu :)

    ReplyDelete
  10. salam maz amboi jauhnya nak makan kek ni kena p surabay ye maz heheheh

    ReplyDelete
  11. ~ lia
    .. memang sdp lia..nti leh cba ye..nk buat pun xde susah mana..tkpe xde cik merah pun..janji mixer tu leh putar..klu mixer kcik..lia buat 1/2 rspi je..tkut dia xleh nk putar btul2 utk 1 rspi pnuh..

    ~ peri pia
    ..slm kenal jgk buat pia..mksih ye sdi sngah dpur kcik kita ni...smga enjoy slalu..hehee..

    ~ chik mimi..
    ..dok dh chik mi..xyah p jauh2..leh buat sdri..dh ada rspi ni..hehee..

    ReplyDelete