kek kita ni cklat yg meleleh tepi tu dh ala2 air trjun gtuw..xcomel halus mcm kek Kak Meen..tpi bgi kita yg keras tngan ni dh kira ok la tu..hehee..klu sapa2 maleh nk buat..msuk je blog Kak Meen tu..oder jee..lgi senang kan..rspi dri Kak Alma Myresipi..mksih kak..mksih jgk pda yg sdi sngah dpur kita ni..skli lagi mtak maap bnyk2 pda pngnjung2 bru..rsanya bnyk lgi yg kita lum buat jejak kasih..msa xmngizinkan..insyaallah klu ada klpngan kita buat knjungan balas..n3 pun bnyk lgi yg trtngak..huhuu..
Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:
- 250g cream cheese
- 50g butter
- 100 ml susu segar (fresh milk)
- 6 biji kuning telur
- 1 sdb jus lemon
- 1/4 sdk garam
- 60g tepung kek / tepung superfine - xde stok, ganti nga allpurpose flour
- 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
- 6 biji putih telur
- 140g gula (granulated sugar)
- 3/4 sdk jus lemon
Cara-cara
1.Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
2.Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
3.Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
4.Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).
5.Ni kek yg baru siap bakar, ter-over golden brown sket hihi (oven buat hal jap, signal kena beli oven baru kot adehhh kantoiii).
kita bgi smua sbjik kek ni..jdi xde la posing kek yg diptong..klu kita amik pun anak2 bkannya minat sngat kek2 ni..kek ni memang trkenal cdpp dan lembutnya..
adoyaiii...leleh2 lagi..huhu...
ReplyDeletemak oii... comey gilezz kek ni.. mmg serupa mcm kak meen punya dah ni... terliur tgk tambah2 ada stoberi bertenggek2 tu....
ReplyDeletesalam K.maz,
ReplyDeletememang menarik dan tertarik ler kek ni kak...jamu mata jer lah...hehehe
sedap dan canteeekkknyeee... nak sebijik la mcm nii.. bila maz nak balik? semoga selamat sampai ya.. hati2 dijalanraya ooopppp diudara..hehe
ReplyDeletebile nk pandai masak ni uwaaaaa
ReplyDeletejatuh cinta nengok kek tu..
ReplyDeleteminta 1 slice akak....
Maz....dah lama dah dok usha2 cheese kek jenis ni...nanti bole try...kita suke...apa tak cantiknyer Maz..meleleh air ni bila tgk...tambah2 strawberi tu.
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletex tergamak kita nak makan... sayang sbb cantik sangat...
wa wa wa.. cantiknya cis kek ni...teringin nak wat jugak tp anak2 xmau mkn cis kek...:(
ReplyDeleteSalam Maz. Cun dah tu deco nya.... kek nya pun nampak gebush dari celah2 ceklet meleleh tu.
ReplyDeletewa gebunya cake tuh...wajib try recipe ni:)
ReplyDeletesalam kak....klu guna tepung naik sendiri blh x kak? sya budak baru nak blaja ni kak.....klu x blh kene cari la tepung kek ni esok....sbb bahan2 yg lain dah ada.....
ReplyDelete2 Mamamya & dear friends...
ReplyDeleteMama..kita gna allpurpuse flour je..bleh gna tpung gndum biasa..tpi jgn gna tpung naik sdri..pastikan ptih tlur dipkul hngga brtnduk dan kaup blik scara prlahan2..
Mkasih pda smua yg sdi sngah dan tnggalkan komen utk kita...kek ni memang cdppp..lembut dan gebuss sngat...
wushh.. merian dengan stroberi tu yang tahan.. combination warna pun cantek.. terus jadi terliur
ReplyDeleteyummmy sedap betul cheese cake
ReplyDeleteslm kak.
ReplyDeletemcmana nak buat telur tu jd bertanduk? kemudian sy kurangkan gula dari 140 ke 120g. buleh ke?
ini hasilnye sy buat. baru nak blaja2 buat ciskek.huhu
http://www.facebook.com/photo.php?pid=31390280&id=1607023877