Monday, December 26, 2011

Cioppino

Assalamualikum..apa khbar smua..ada yg msih brcti lgi ke..adoiii..brapa hri je lgi nk msuk thun bru..cpat sngguh msa brlalu..sdar2 dh nk buka skolah..jntung ni pun dh mula kncangg..cti pun tngal smgu je lgiii..huhuu..ok la ni mnu sblum christmas aritu..sni time omptih nk raya bnyk sngat la cfood import msuk..kbtulan p care4 hri jumaat lepas jdi bli la mussel nga ketam skit..udg dh memang sntiasa ada lam pti tu..mrayau sakan hritu..smpai2 umah dh ptg..sibaik bkn time summer..klu dak sah msak lam bonet kreta cfood kita ni..tpi kan sdih pun ada bila p psaraya2 smua duk sbuk nga raya omptih ni..xrsa mcm kat tanah arab..sgala kperluan dri sgi klengkapan umah hingga la ke mknan utk prayaan christmas ni pnuh kat psaraya..smpaikan kat dging..cheese dan mcm2 lagi la smua ada stker santa claus..ni la arab bahrainnn..kat ngara kita xde la dibri prhatian sngat utk prayaan ni wpun ngara kita brbilang bangsa kan..cioppini ni ala2 stew gituw..nk buat pun senang sngat..kita ni jnis nk cpat je..jdi kena sngat la nga rspi2 mcm ni..

tuang mnyak zaitun bnyk2 msa nk mkn tuu..walaaa enakkknya..tpi omptih memang xtngal mnyak zaitun ni kan..dlm sup ke..salad msti msuk mnyk zaitun..

Cioppino by ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 400-500g makanan laut  - maz guna kupang/ketam/udang
  • 1 biji buah tomato ranum - didadu
  • 1/2 labu bawang besar - didadu/cincang
  • 1 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 sudu besar tomato puri
  • 1/2 kiub pati ayam
  • sedikit lemon - potong kecil-kecil bersama kulit (optional)
  • 1  sudu kecil italian herb/seasoning (dry thyme/rosemary/basil/oregano) - maz guna yg dah siap campur dlm 1 botol
  • 1/2 sudu kecil cili flakes (optional)
  • 1/4 sudu kecil serbuk lada hitam kasar
  • daun ketumbar secukupnya - dicincang
  • sedikit garam & gula - jika perlu
  • extra virgin minyak zaitun secukupnya

Cara

1. Bersihkan makanan lauk dan toskan, untuk udang belah belakang dan buang urat belakangnya.

2. Panaskan 3 sudu besar minyak zaitun, masukkan bawang putih dan bawang besar. Masak sehingga bawang sedikit layu. Kemudian masukkan buah tomato, lemon dan tomato puri, biar seketika sehingga buah sedikit lembut.

3. Masukkan cili flakes, serbuk lada hitam dan dry herb. Kacau sebati, masukkan air dan kiub pati ayam. Biar sehingga mendidih seketika.

4. Kemudian masukkan makanan laut dan balikkan agar masak sekata. Perasakan dengan secukup rasa dengan sedikit garam dan gula jika perlu.

5. Siap..taburkan sedikit daun ketumbar dan tuang minyak zaitun dan terus hidang semasa masih panas dan boleh la dihidangkan bersama roti.

cioppino ni kita wak mkn nga roti perancis..sdpppp weii..smpai 2x kita buat..biasa la umah ni xleh nk wak bnyk2 terus..ada mcm2 jnis rspi cioppino ni..tpi biasa la klu rspi omptih msti msuk wine klu msk cfood ni..jdi kita buat cra sdri je..jnji kna nga slera kan..

5 comments:

  1. Maaaaazzzz...balik cepat sini...budak nak sekolah dah...hehe.. Weeey tu menu susahnya akak nak sebut...ko ni macam2 la, kretip sungguh masak2 ongputisss ni... ^___^

    ReplyDelete
  2. wah..nama pun dah buat org terliur ni..hehe

    ReplyDelete
  3. Maz....

    Kat sini pown same....hik3...ada snow merata kat mall....kat lulu...mak aiiiii penuh! Anyway bila balik? Ayu mid jan kot....:)

    ReplyDelete
  4. Maz

    syok nya tengok ketam tu...akak rasa mcm nk cekup aja....mlm2 buat terliur pulak pandang siketam nie...hehehe.

    ReplyDelete
  5. maz~my friends..
    kita pun ni la pstime mkn menda mcm ni..hehee..tpi ramai plak la yg sukee..sbb mkn nga rti kut..tu yg jdi sdppp..klu mkn nga nsi rsanya xkena kutt..mksih ye pda msua sdi singah dpur kita ni..

    ReplyDelete