Assalamualikum..ni pun lauk yg dh lama jgkk..nk hbiskan tnggiri yg bli 2 ekor hritu..ni yg lebih guna buat kuah laksa nga gulai lemak sblum ni..pstu msak kari pun ada jgk..yg bakinya 5 kping ni kita pnggang je..pastu buat air asam..layan nga ulaman..prtnenya kita buat msk lemak kbis+petola skit..sdpppnya mkn nsi hri tu..kat umah ni kurang skit mnu2 ikan ni..anak2 xsuka ikan..mkn pun sbb kna paksa..msak mcm ni lgi la..sorang pun xmkn..kita nga suami je yg hbiskan..sbb tu la klu kat msia kita jrang msk..sbb msalah pemakanan mcm ni la..stkat utk sdri tu kita bli je klu tringin sngat..
yg ni susun dlu duk diam2 lam pngan sblum kejadian siram menyiram..
Bahan-bahan
- 5 keping ikan tenggiri - cuci dan toskan
- 1 biji buah tomato ranum - dadu
- 5-6 biji cili burung hijau dan merah - potong kecik (suka pedas tambah lagi)
- 1/2 labu bawang besar - hiris nipis
- sedikit budu
- sedikit kicap manis
- sedikit sos tiram
- daun ketumbar secukupnya - dihiris
- jus limau secukupnya - guna limau kasturi lagi sedap, sni xde, maz guna lemon je
- sedikit garam, gula dan aji (jika suka)
- sedikit air
Cara
1. Taburkan sedikit garam (buat syarat je) pada ikan dan panggang sampai masak - maz guna grill pan. Panggang sampai habis dan ketepikan.
2. Satukan semua bahan untuk air asam (agak2 la ye) dan perasakan secukup rasa ikut selera. Susun ikan dalam pinggan dan boleh la disiran dengan air asam. Sedia untuk dihidangkan.
lgi live dri kuali..hehee..pnggang atas grill pan je..senang guna yg mcm ni..skjap je bleh mkn..kmben pun duk grill atas ni jgk..
salam maz,menu sehat ni..i likeeee sgt2..makan gitu je dgn nasi panas sejemput..perghh sedapnyaaaa..
ReplyDeletesukeeeeenya ,nak pulak si pemanggang tu heheheh cantik aje bersilang
ReplyDeletekak maz cyng!! wahhh dah lunch ke? sedapnya menu kak maz ni....pepagi dah terjah dapur akak tau...simpan skit yer nk lunch jap lagi...hehe
ReplyDeletetq yer kak resepi lamb stew tu memang sedap..buat semlm ratah gitu pun sodap..mr.hubby pun suka sebab dia peminat lamb:)
Maz,akak datang lambat sket,dah petang mesti dah habis tu ikan nyersedapnyer panggang2 gini.ciciah air asam perghhhhh....
ReplyDeletesalam Maz..dtg bawak pinggan nie,nk tapau ikan tenggiri seketui :D
ReplyDeleteAslmkum Maz
ReplyDeletekalau lauk ikan bakar mkn dgn air asam....kena pula nasi putih panas...lauk lain dah tak pandang....menyelerakan.
cantik warna hijau roti jala Maz kat bawah tu....
sedapnye kak maz.. buat pedas2 ni mmg laju la tun makan. kalau ada sambal belacan ni lg sedap nih. hehe
ReplyDeletemaz~my friends..
ReplyDeletemksih ye sdi sngah dpur kita tgk ikan trgolek2 tu..memang sdpp lauk mc ni kan..mkn smpai xhingat priuk dh ksong sblah..hehee..