Monday, August 25, 2014

Sambal Kering Tempe & Bilis

Assalamualaikum w.b.t...msa kat msia dlu jeling2 je kat tempe ni...jarang sngat beli...loni bru la thu betapa berharganya...kat asian store dkat rumah ni ada jual tempe...tpi harga 10x ganda la dgn tempe msia...yg ni dri indonesia...beli utk buat sambal ni je...klu buat lauk lain xmkn la plak...sambal kering ni pabret aiman dan adik afiq...suka sngat dgn sambal ni...sepket tempe tu dpt la 1 btol biskut yg kecik tu...kadang2 tu buat hri ni..esok lusa dh hbis...pakat ratah gitu je 2 beradik tu...nk kata ada keturanan jawa pun bukan...keturanan budu ye la...sblum ni xmkn pun tempe ni...tpi slepas buat sambal kering ni...semua suke la plak...klu hbis je mintak sruh buat lgi...Insyaa allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...
 
Sambal Kering Tempe & Bilis by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 250g tempe - hiris nipis & kecil
  • 1/3 cawan ikan bilis tanpa kepala - dibelah-belah
  • 1/3 cawan cili kisar - rebus cili kering kisar
  • 1 labu kecil bawang besar purple
  • 1 ulas bwang putih
  • garam & gula secukup rasa
  • sedikit air asam jawa
  • 1/4 cawan bawang goreng
  • minyak untuk mengoreng

Cara

1. Tumbuk/kisar bawang besar & bawang putih
 
2. Panaskan minyak baru secukupnya dan goreng tempe hingga betul-betul garing. Angkat dan toskan. Goreng sampai habis.
 
3. Kemudian goreng ikan bilis pula sampai garing. Angkat dan toskan.
 
4. Dengan minyak yang sama (tinggalkan dalam 1/3 cawan) tumis bawang hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
 
5. Masukkan sedikit air asam jawa dan gula serta sedikit garam. Masak biar sambal benar-benar masak (kalau nampak minyak banyak sangat, sudu keluarkan sikit).
 
6. Kemudian masukkan tempe dan ikan bilis, kacau biar sebati. Masukkan bawang goreng dan masak guna api kecil sambil dikacau selalu hingga kering dan bunyi macam goreng kacang gituw sebab sambal ni rangup sikit.
 
7. Bila dah kering sepenuhnya, padamkan api dan terus balik sekali sekala hingga sambal sejuk. Biar sejuk sepenuhnya baru simpan dalam bekas/botol kedap udara.
 
Nota ilhamdapur : maz buat tak sukat, resepi kat atas tu anggaran je ye. Jadi kena pastikan sambal tu cukup-cukup je dengan bahan goreng tadi sebab kalau terlebih sambal nanti tidak rangup dan tak jadi kering. Kalau nampak sambal banyak masa masak tu, keluarkan sikit. Kalau rasa tak cukup bila dah masukkan bahan goreng boleh tambah sikit-sikit.

memang sedapp mkn nga nsi putih atau nsi lemak...xyah lauk lain pun tkpe...lauk kecemasan utk sahur dalam puasa hritu jgk...stok sambal ni memang xputus...dah bnyk kli buat...ni pun yg buat lama dah...bru rzkinya nk kluar kat sni...yg baru buat plak mnggu lepas pun ada dh lam folder tu...

No comments:

Post a Comment