Friday, August 1, 2014

Steam Chicken Rice

Assalamualaikum w.b.t...hri ni ada kelapangan sikit...jdi amik peluang update pic2 lama dulu...bila nk hbis pun xthu la gambar dlm folder tu...hari2 masak kan...mkn beli atau kat luar hari minggu je...tpi skrang ni tgh musim panas...nk kluar rumah pun pkir banyak kli jgk la...sbnarnya kat rumah ni anak bongsu tu peminat tegar nasi ayam ni...klu buat tiap2 minggu pun takpe...kat msia dlu pun memang suka sngat dia dgn nasi ayam ni...dlm puasa hritu pun 3x buat nsi ayam memenuhi selera adik afiq...saja buat steam plak...slalunya masuk oven je...akhir kata mohon maaf atas segala kekurangan yg ada dan semoga jumpa lagi...Insyaa Allah...

Steam Chicken Rice by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 1kg ayam - cuci bersih dengan sedikit air tepung gandum (nak bagi hilang hanyir) dan toskan
  • 2 inci halia - ketuk
  • 2 ulas bawang putih - ketuk sekali dengan kulit
  • 1 helai daun pandan
  • 1 inci halia*
  • 1 ulas bawang putih*
  • secubit serbuk kunyit & garam

Cara

1. Tumbuk lumat bahan * dan sebatikan dengan serbuk kunyit dan garam. Lumur pada ayam termasuk dicelah-celah kulit.
 
2. Didihkan air dalam pengukus, kemudian masukkan halia ketuk, bawang putih ketuk dan daun pandan. 
 
3. Kukus ayam seperti biasa hingga masak dalam 30-35 minit (bergantung pada saiz ayam, maz guna ayam 800g je, sini  ayam semua saiz kecik2 je).
 
4. Bila dan masak potong dan letak dalam pinggan dan tuang air kicap. Boleh la dihidang dengan nasi dan air cili. Untuk resipi nasi, air cili dan air kicap maz buat macam resipi nasi ayam sebelum ni je, cuma untuk air kicap kali ni maz buat cair sesuai dengan ayam steam. Resipi ada kat sini.

sbnarnya nasi ayam ni mudah je nk sedia kan...nmpak je mcm remeh...tukang masak ni mcm selalu la suka klu yg mudah2 ni...ye la 1 lauk je...utk sup tu reneh je skit leher ayam dengan bawang goreng...pastu perasa dgn sedikit garam...

No comments:

Post a Comment