Wednesday, December 3, 2014

Braised Lamb Shanks Lagii...

Assalamualaikum w.b.t...meneruskan misi dgn pic lama...tpi braised ni buat kat sni..cuma dah hmpir stngah thun la jgk ni peramnya...mudah sngat sbnarnya nk msak menu omputih ni kan...lebur gtu je lam oben...sblum ni pun dah ada updated skli...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Braised Lamb Shanks by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 2-3 ketul betis kambing/lamb shanks - lumur sikit dengan secubit garam
  • 1 batang lobak merah 
  • 1 batang celery 
  • 1 labu bawang besar - belah 4
  • 2 uals bawang putih - ketuk sekali dengan kulit
  • 1 sudu besar pes tomato
  • 2 helai daun bay
  • 1 kiub pati daging
  • sedikit minyak sayur/miyak zaitun
  • air secukupnya
Cara

1. Panaskan oven suhu 180 C.
2. Dalam periuk panaskan sedikit minyak, masukkan betis kambing dan masak selama 2-3 minit setiap bahagian biar nampak perang. Angkat ketepikan.
3. Kemudian dengan periuk yang sama masukkan bahan lain kecuali air, pes tomato dan kiub pati. Masak hingga sedikit lembut dan wangi.
4. Masukkan pes tomato, kacau sebati. Masukkan air secukupnya (agak-agak la ye, jangan banyak sangat). Masukkan juga kiub pati.
5. Kemudian masukkan kambing tadi dan tutup periuk, masukkan dalam oven dan biar masak selama 2 jam atau sehingga daging lembut. Sekali sekali buka tengok dan tambah air sikit jika perlu.
6. Bila dah masak keluarkan daging dan tapis amik kuahnya nak buat sos/gravy. Dengan periuk yang sama masak kuah  tadi dengan api perlahan dan jika perlu tambah sedikit sos tiram untuk suaikan rasanya dan masak sehingga sos jadi pekat sambil dikacau sekali sekala.
7. Boleh la dihidang bersama kentang putar (rebus kentang dengan sedikit garam hingga lembut, toskan air dan lenyek bersama 3-4 sudu besar susu segar dan 1 sudu kecil mentega).

Alhamdulillah kat sni kamben segar ni stoknya mudah sangat...sampai xlarat nk mkn la org kata...braised ni ala2 menu kat SR atau delifrance...afiq la yg suka sngat...ni pun 2 ketoi dia mknn...

No comments:

Post a Comment