Tuesday, February 24, 2015

Sekali Lagi..Talam Lapis Ubi Kayu

Assalamualaikum w.b.t..'Hasbunallah wa ni'mal wakil'..tentu ada yg sedang sbuk kat dpur siapkan menu tghri deh..kat sni msih awal lgi...bru pkul 7 pgi...laut pun tenang je...hari2 terakhir kat rmah ni sblum pindah...lagi kuih pabret...sukaa sungguh klu kuih ubi kayu ni...memula rsa dan kenal kuih ni msa kat msia dirumah kwn msa dia buat solat hajat...ada seorang dri kalangan jemputannya yg bawa...pastu tnya dia order kat mna...rupenya dkat sngat dngan rmah pun...pastu msa buat jmuan sblum nk dtg sni dlu...maz pun order la jgk 2 talam...memula dlu cuba rspi kak fida dri myresipi...pastu  maz cuba buat sdrik guna kaedah kisar je dlm blander dan masuk santan sikit...yg buat dlu ada kat sini...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

dh acap kli jgk buat kuih ni...lembut dan kenyal manja gitu teksturnya...memangg sedapp la...dgn lemaknya seckup rsa...pastu nk buat pun mudah sngat...

Kuih Talam Lapis Ubi Kayu Lagi by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1/2kg ubi kayu - buang urat tengah dan potong saiz kecil
  • 3/4 cawan air - untuk kisar ubi
  • 1/2 cawan + 2 sudu besar gula halus
  • 120ml santan cair
  • secubit garam
  • sedikit pewarna merah, hijau & kuning
  • kelapa parut secukupnya - gaul dengan sedikit garam
Cara

1. Didihkan air dalam pengukus.
2. Kisar ubi kayu dengan air biar sedikit halus macam pasir gitu, jangan lumat berkrim ye. Kemudian tuang dalam penapis biar air sejat sikit (tak perlu tekan, letak gitu je sekejap pastu terus masuk dalam bekas).
3. Sebatikan dengan santan dan gula, kemudian bahagia 3 dan masukkan pewarna. Tuang dalam bekas/tware yang telah disapu dengan sedikit minyak lapisan pertama merah.
4. Kukus selama 5-7 minit dan tuang pula lapisan kuning dan kukus balik 5-7 minit. Kemudian lapisan akhir dan kukus selama 20-25 minit (bungkus penutup pengukus dengan tuala/kain. Bila masak sejukkan sepenuhnya.
5. Bila dah sejuk potong dan golek dalam kelapa.

meja akan berseri dgn warna warninya klu buat utk jamuan...rasa pun sedappp...smjak msuk thun bru ni xde buat kuih tradisional lgi rsanya...yg ni buat bln 12 hritu...

No comments:

Post a Comment