Tuesday, May 12, 2015

Maggie Tomyam Udang

Assalamualaikum w.b.t..'Subhanallah walhamdulillah wala ilaha illallah wallahu akhbar'..apa kbar semua, terima kasih sekli lagi pada yg sudi singgah dapur kecik ni..sebenarnya mood nk bersara tu mcm makin tebal dah...sejak kebelakangan ni rsa berat je nk update blog..tpi dibila kenangkan gambar lama banyk lgi dlm folder tu...Inysaa Allah akn cuba update jgk wpun xsekerap selalu...ok la layan maggie dlu la pagi ni...bila xde idea nk masak apa, ditambah pula dgn sifat M yg lebih maka ni la jdinya...mee maggie cepat dimasak, sedapp dimkn...rspi sma je mcm yg duk buat selalu, syarat wajibnya mesti kena ada santan dan daun ketumbar...baru khaww gitu tomyamnya, sedapppp..kena cuba dlu la baru thu ye, pes tu guna pes tomyam yg dri thai...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala khilaf...

sebenarnya dh selalu jgk duk buat maggie tomyam ni, cuma xrajin nk snap je...menu express yg enakk...kat rumah ni klu tomyam memang terlalu kerap sangat...bleh kata tiap2 minggu mesti ada tomyam ni...

Maggie Tomyam Udang by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 8 ekor udang saiz besar @ apa saiz - belah belakang dan buang urat hitam
  • 2-3 sudu besar pes tomyam (maz guna pes tomyam dari thai)
  • 1/2 cawan santan 
  • 2 inci lengkuas - ketuk
  • 1-2 batang serai - ketuk
  • 1 batang salery - potong serong
  • 6-8 daun limau purut - koyak sikit
  • 1 labu bawang besar - belah 10
  • 3-4 biji cili padi - ketuk
  • 2-3 tangkai sawi/pak chow
  • daun ketumbar secukupnya
  • garam ,gula secukup rasa dan aji jika suka
  • 2 paket maggie - celur sekejap
Cara

1. Dalam periuk masukkan tomyam pes, lengkuas, serai, salery dan air dalam 2-3 cawan atau biar padan dengan bahan sos.
2. Masukkan santan dan masak biar mendidih sambil dikacau sekali sekala hingga salery lembut sikit.
3. Masukkan bawang, daun limau, sawi, udang dan perasa secukup rasa.
4. Masak sekejap lagi biar udang masak dan sawi sedikit lembut, padamkan api.
5. Dalam mangkuk masukkan maggie dan tomyam secukupnya, tabur sedikit daun ketumbar dan cili padi secukup rasa.

suami la yg palinggg minat dgn tomyam ni...kena buat pedas2 gitu...sampai berair hidung...

4 comments:

  1. sedap... kecur air liur tgk gambar je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. maggie kari curah air panas je pun dh sedap Adda..klu dpt yg tomyam gini lagi la kan...

      Delete
  2. Maz ... jangan bersara dulu. Tempat rujukan dan inspirasi ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. terharu la plak Lily...ada jgk peminat dpur sepi kita ni...Inysaa Allah klu masa mengizinkan kita update apa yg termampu...tkpe bnyk lgi blog masakan lain yg hebat kan...

      Delete