Friday, July 10, 2015

Nasi Lemak Daun Limau Purut Versi Berlauk

Assalamualaikum w.b.t.."Allahumma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni" (Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yang meminta ampun, maka ampuni lah aku), doa yg Rasulullah saw ajar pada Aisyah r.a jika bertemu dengan malam Lailatulqadar..mlm yg disebut2 tentang kehebatannya..sama2 kita amik peluang keemasan ini utk mencari mlm Lailaitulqadar..

layan nasi lemak la plak deh, sedapp plak dpt nasi lemak waktu berbuka..selera org berpuasa mcm tu la kan..sbnarnya memang dri dlu lgi klu buat nasi lemak jarang tinggal daun limau purut ni, sblum ni pun dh ada n3 nasi lemak versi masuk daun limau ni..membangkitkan aroma nasi dan memang sukaa la bau daun limau purut tu..klu nak tahu ye ke idak..nati kena la cuba ye msuk daun limau bila masak nasi lemak..semerbak kat dapur tu..ni bru kali ke 3 la maz dgn suami mkn nasi berbuka, kalu sahur tu memang mkn cereal atau biskut cicah milo je..pening jgk duk pikir nk masak apa hari2 deh..pasta memang kerap sangat la, sbb suami xnk mkn nasi sangat tu yg buat nasi lemak berlauk gini..makan dgn ayam goreng, begedil dan beef  bulgogi..InysaaAllah semoga bersama lagi dan mohon maaf atas segala khilaf...

Nasi Lemak Daun Limau Purut by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 2 cawan beras basmathi 
  • 1/2 cawan santan
  • 4-5 helai daun limau purut
  • 1 helai daun pandan
  • 2 inci halia - hiris nipis
  • 2 sudu besar minyak sayur 
  • sedikit garam
  • air secukupnya - ikut sukatan beras masing masing
Cara

1. Dalam periuk nasi masukkan beras yang telah dicuci, semua bahan dan sebatikan kemudian masak seperti biasa hingga nasi sedikit kering. Kemudian gemburkan sikit biar nasi masak sekata dan biar nasi masak sepenuhnya.
2. Boleh la dihidang bersama sambal bilis (maz buat sambal kosong je, ikan bilis dah habis stok) dan lauk kegemaran serta timun.

Sambal 
  • 2 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cawan cili kisar - rebus cili kering, kisar
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 keping asam gelugor
  • nise/gula melaka sebesar saiz 3x ibu jari
  • garam, gula secukup rasa dan sedikit aji jika suka
  • minyak untuk menumis secukupnya
Cara

1. Kisar lumat dengan sedikit air 1 labu bawang besar dan bawang putih, 1 labu lagi tu hiris nipis untuk guna kemudian.
2. Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar, kemudian masukkan cili kisar dan tumis biar pecah minyak.
3. Masukkan bawang hiris, nise dan asam keping, masak sambil dikacau sekali sekali biar cili benar-benar masak, tambah air sikit dan masak lagi.
4. Masukkan sos cili, sos tiram dan perasa secukup rasa biar rasa manis lebih sikit, masak biar sambal jadi sedikit pekat.
5. Sejukkan dulu dan boleh la dihidang bersama nasi lemak dan lauk lain, maz makan dengan ayam goreng, beef bulgogi dan begedil kentang.

bila bnyk makanan tambahan ni, nasi sikit tu pun dh cukup, suami kenyang dgn mkn begedil dan meratah lauk..utk nasi maz guna beras basmathi..abangngah dgn afiq pun dh join baba dgn mommy xmkn nasi..gambar pun ala kadar je, xdan nak posing mana bulan puasa ni..

2 comments:

  1. mmg bagi terliur la
    semer akk post nampak sedap....( lap air liur )
    poser poser ..........

    ReplyDelete
  2. saya suka bergedil.. Thanks for sharing

    ReplyDelete