Wednesday, April 13, 2016

Kuew Teow Celup (Daging)

Assalamualaikum w.b.t
'SubhaanAllahi wabihamdihi subhaanAllah hil'azim' (Maha Suci Allah dengan segala puji bagiNya, Maha Suci Allah yang Maha Agung), 2 kalimah yg ringan dilidah, berat ditimbangan Al Mizan (Bukhari & Muslim), sama2 kita amal baca selalu sebagai zikir harian..semoga Allah SWT make us among those who remember Him much, Ameen.
apa kbar semua pagi ni, kat sni bru pkul 7..cuaca pun nyaman je kat luar tu dgn gerimis pagi, mungkin ada yg dh siap msak utk mkn tghri klu kat Msia..klu yg blum ada idea lgi bleh cuba buat kuew teow celup ni atau klu nk lagi cepat singgah je kedai oder 1 mangkuk! skli skala tukar selera dgn nasi, maz memang suka kuew teow celup ni, sedap! ingat lagi masa skolah dulu..pas waktu skolah biasanya akn singgah mkn kuew teow celup ni kat 1 warung seberang jln, skrang ni kena buat sdrik la..mudah je sbnarnya, main lebur je semua..pastu isi je dlm mangkuk! supnya wangi dgn aroma akar pokok ketumbar..puas hati dpt mkn menu pabret ni, bila dh jdi anak rantau ni semua kena belajar homemade..Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas silap yg ada..

KUEW TEOW CELUP (DAGING)  by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1/2kg daging - potong 4
  • 4 ulas bawang putih - ketuk sekali dengan kulit *
  • 1 labu bawang besar bombay - belah 2 sekali dengan kulit *
  • 3-4 tangkai akar pokok ketumbar * 
  • 1 kayu manis *
  • 3 bunga cengkih *
  • 3 biji buah pelaga *
  • 3 kuntum bunga lawang *
  • 5 biji lada putih (white pepper corn) *
  • 5 biji lada hitam *
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu kecil kicap manis
  • 1 sudu kecil kicap ikan (fish sos)
  • sedikit cuka
  • sedikit gula, garam dan aji
  • kuew teow
  • kangkung celur
  • bawang putih goreng/cili flakes/asam limau/daun ketumbar cincang/kacang tanah tumbuk
Cara

1. Dalam periuk tekanan (presure cooker), masukkan air secukupnya (dalam 2 liter), semua bahan bertanda * dan masak hingga mendidih.
2. Masukkan daging, sos tiram, semua jenis kicap dan perasa secukup rasa dengan sedikit garam, gula dan aji, tutup periuk tekanan dengan sempurna dan masak dengan api perlahan selama 40 minit.
3. Bila dah masak, suaikan secukup rasa dengan sedikit cuka, keluarkan daging dan hiris nipis,
4. Boleh la dihidang bersama kuew teow, kangkung celur dan bahan samping yang lain.
5. Untuk buat bawang putih goreng, cincang 2-3 ulas bawang putih dan goreng dengan sedikit minyak sambil dikacau selalu hingga perang, guna api kecil, toskan.

Nota ilhamdapur : kicap manis tu boleh tambah jika warna sup kurang gelap, sukatan air tu biar padan dengan daging dan bahan rempah kalau nak buat banyak.

wpun pemes dgn nama mee celup, tpi xsuka guna mee kuning sbb dri skolah lagi dh biasa dgn kuew teow..klu letak mee rsa lain plak, mcm xkena je dgn sup ni..time blik kmpung dulu, klu pergi rantau panjang..mesti mkn kuew teow celup ni dlm pasar kat bahagian kedai mkn tu, kat situ ada jual mcm2 jgk menu asli thai..dgn lauk pauknya, miang kham daun kadok pun ada jual..kuih muih siam, memang best la..

3 comments:

  1. Macam saya yang akar umbinya dari Kelantan ni, memang favourite la mee / mee hoon atau koay teow celup ni Maz

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  2. Tu la kan en.Rosdi..mna bleh tinggal mknan yg kita dh biasa dri kecik lgik..pahtu mee rebus stail klate yg tumis mudah2 tu pon punya la sdpnya..kita suka mkn mee rebus tu dlm market pasir mas..

    ReplyDelete