'Astaghfirullah robbal baraya, Astaghfirullah minal khotoya' (Ampuni hambamu ya Allah, Tuhan sekalian makhluk, Ampuni hambamu ya Allah dari segala dosa), semoga Allah swt forgive and show us what the best , Ameen.
bertemu skli lgi, biar cepat surut skit gmbar dlm folder tu..lama sungguh la xbuat kerabu sotong thai ni, tetiba satu hri tu dtg keinginan nk buat kerabu yg sedap ni..klu mkn kedai tomyam mesti oder kerabu stun ni atau pun kerabu mangga, kak long dgn babanya la yg suka sangat kerabu stail siam ni, tpi memang sedap deh! dgn masam, manisnya yg seimbang..bleh ilang la klu pening kepala skit2 tu..stun tu maz beli yg dh siap siang, stun jenis lebar tu..stun ni bnyk sungguh kat sni, sbesar saiz baldi pun ada..klu stun biasa tu susah, ikut musim je bru ada jual..Inysaa Allah jumpa lagi dan harap dpt dimaafkan atas segala khilaf yg ada..
suami meratah je, klu nk layan dgn tomyam pun bleh..maz suka letak daun ketumbar bnyk2, suka dgn daun ni..buat ulam pun sedap daun ketumbar ni..
KERABU SOTONG THAI by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 300g sotong segar
- 1/2 labu bawang besar - hiris nipis
- 2 batang serai - hiris nipis
- 5-6 biji cili padi hijau - potong kecil
- 4 biji cili padi merah - potong kecil
- 2 batang kacang panjang - potong serong
- 8 biji tomato ceri - hiris nipis
- 1 pokok daun ketumbar - cincang kasar
- 1 biji asam limau - amik jusnya
- nisan putih thai secukup rasa @ gula pasir
- sedikit kicap ikan
- sedikit aji
1. Sotong dibuang semua kulitnya, hiris saiz sederhana, celur sekejap, toskan.
2. Dalam lesung, masukkan nisan thai, jus limau dan gesek biar nisan larut, perasa secukup rasa dengan kicap ikan, aji dan satukan semua bahan lain, gaul sebati.
pembuka selera yg ringkas, tpi sedap..klu yg suka pedas bleh letak cili lebih..bleh jgk guna tomato biasa klu xde tomato ceri, kerabu gini kena guna semua yg fresh bru sedap mkn, krup krap gitu..
Rosdipun sama Maz, suka daun ketumbar gak.. sampai jemput2 udang dan ikan bilispun taruk daun ni banyak2, rebus sosej pun sama.. hehehe
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
DeleteOoo bleh jgk ko..kita biasa dlm menu siam nga india je guna daun ketumbar ni..suka dgn daun ni, bau segar..nti bleh la try..slalu buh daun bwang atau kangkung je..
ReplyDelete