Monday, April 11, 2016

Pad Thai

Assalamualaikum w.b.t.
'Astaghfirullah 3x, Allahumma antas salam wa minkas salam tabrakta ya zal jala'li wal ikram'..sama2 kita amal zikir ni selepas solat fardhu, sunnah Rasulullah saw (sahih Muslim), semoga Allah swt bless us all and guide us to the right path, Ameen
bertemu skli lagi, apa kbar semua..pepagi ni klu dpt sepingan pad thai ni sedapnya! klu kat Msia nk lunch dah atau bleh buat utk mkn ptg nti, tpi tgh diet ni segala jenis yg berkarbohidrat ni kena tinggal dlu skjap..ni kejadian bln 2 lgik! satu hritu tu tetiba rsa nk buat pad thai sbb selalu sngat duk tgk depan kedainya kat mall..sni semua mall yg ada foodcourt akn ada la dapur Thai nama 'Pad Thai', dan ada jual pad thai ni, somtam, tomyam, noodle dan bnyk jgk la menu thai yg lain..tpi mkn yg beli rsa xckup syarat je..tukang yg masaknya pinoy atau bangladesh! buat sdrik jgk puas hati, bleh guna isi ayam atau makanan lauk..kebetulan sotong yg lebih buat takoyaki pon ada 2 ekor, tu yg masuk je la..suami dgn anak2 xckup..sedapp, komen umat kat rmah ni, Inysaa Allah jumpa lagi dan terima kasih pada yg sudi singgah dapur kecik ni..semoga dpt dimaafkan mana yg tidak sempurna..

pad dlm bahasa thai 'kacau goreng', nk buat pun simple sangat..dan sedap! utk dptkan rasa pad thai yg sedap mcm kedai, mcm ada bau hangus gitu..kena buat sikit2, jgn goreng 1 kuali terus..maz pun buat spingan ni je, pastu goreng plak..

PAD THAI by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 mangkuk kecil kuew teow
  • 1 ulas bawang putih - ketuk
  • 2 ekor sotong - potong
  • 5 ekor udang - buang kepala
  • 1 biji telur - kocok dengan garfu
  • sedikit isi ayam
  • sedikit kicap ikan/fish sos
  • sedikit kicap manis
  • sedikit sos tiram
  • secubit gula
  • sedikit minyak sayur/masak
  • sedikit daun bawang/taugeh
Cara

1. Panaskan sedikit minyak (dalam 1 sudu besar), masukkan bawang putih, isi ayam dan biar masak atau sedikit perang baru kacau, masa ni guna api besar sekejap, kemudian masukkan sotong dan udang, kacau biar masak sekata dan kuali jadi sedikit berkerak, angkat dan ketepikan.
2. Dengan kuali yang sama, panaskan sedikit minyak lagi, masukkan telur dan biar seketika baru kacau, kemudian masukkan kuew teow, semua jenis sos, kicap, lauk tadi dan secubit gula, kacau sebati (guna senduk besi ye) dan guna api besar sambil kacau dan suaikan rasa. 
3. Kecilkan api, masukkan daun bawang dan terus kacau sambil kikis kerak didasar kuali, padamkan api, sedia untuk dihidang ketika masih panas, tabur sedikit bawang goreng jika suka.

Nota ilhamdapur : sukatan yg maz buat tu untuk 1 pinggan tu je, jadi kena masak 2-3x klu nak buat banyk agar dapat masak pad thai dengan sempurna, kerak-kerak didasar kuali tu la yang buat pad thai ni sedap, ada mcm bau hangus gitu sikit, semua jenis sos tu masuk sikit-sikit je sebab sukatan kecik, maz pun masak 2x untuk 2 pinggan, minyak jangan banyk ye nanti tak jadi berkerak.

bgi maz pad thai ni sedap lgi dri kuew teow goreng sbb xmasuk cili kisar, rsanya agak light gitu..rencahnya pun xperlu letak bnyk, klu juew teow goreng tu agak berminyak skit kan..maz guna daun bawang je sbb xde stok taugeh..

3 comments:

  1. Masakkan stir fry mcm ni memang menyelerakan..senang nak sediakan sebab individual punya serving..

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  2. kena goreng skit2 mcm kat kedai tu bru sedap mkn kan en.rosdi..kena rajin lebih la skit deh..

    ReplyDelete