Thursday, April 28, 2016

Sotong Masak Daun Ketumbar

Assalamualaikum w.b.t
'Allahumma ajirni minan nar' (Ya Allah, pelihara aku dari api neraka), sama2 kita amal baca 7x selepas solat subuh sebaik saja bagi salam..semoga Allah Almighty terima all our doa and shower His mercy, Ameen
kembali dgn lauk yg dh sbln lebih jgk ni kejdiannya, utk tghri ni xde plan lgi nk msak apa..sni masih awal lgi, bru pkul 8..bekpes satni mkn sosej 1 dgn air nescafe sikit, masih berdiet lgi la wpun diet xikut peraturan yg betul..kontrol jgk la mkn klu kat rmah tu, ok la selain daun limau purut..maz suka jgk dgn daun ketumbar, kira fanatik jgk la dgn daun ketumbar ni..suka baunya, buat ulam mkn nasi pun sedap tau..biasanya klu sotong ni duk buat masak sambal, ubah selera la skit dri gaya msak yg biasa..goreng dgn daun ketumbar plak, ala2 masakan siam..lauk ringkas yg sedap! sotong pun besar2 jgk, klu bakar pun sedap kan sotong besar ni..beli kat pasaraya yg dh siap dlm paket, tapi sotong frozen la..dh berbln jgk xpergi pasar basah, duk beli kat pasaraya je..terima kasih pada yg sudi singgah dapur kecik ni, semoga ada yg dpt dimanafaat bersama dan mohon maaf atas kekurangan yg ada, Inysaa Allah jmpa lagi..

SOTONG MASAK DAUN KETUMBAR by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 300g sotong
  • 1/2 labu bawang besar bombay *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 2 cm hiris halia *
  • 1/2 labu bawang besar - hiris 
  • 2 biji cili padi - ketuk
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2-3 pokok daun ketumbar - cincang kasar
  • sedikit kicap ikan/nampla
  • sedikit kicap manis
  • sedikit gula, aji jika suka
  • sedikit minyak untuk menumis
Cara

1. Cuci sotong dan buang semua kulit, potong saiz sederhana (maz guna sotong agak besar jugak), toskan.
2. Tumbuk lumat semua bahan bertanda *, panaskan minyak secukupnya, masukkan bahan tumbuk dan tumis hingga naik bau.
3. Masukkan sotong dan cili padi, kacau balik biar sotong bertukar warna, masukkan sos tiram, sedikit kicap manis (untuk gelapkan kuah), kicap ikan, sedikit air, gula dan aji.
4. Masukkan bawang besar dan daun ketumbar cincang, masak sekejap lagi.

sedap bila kunyah daun ketumbar tu, wanginya semerbak..layan dgn nasi panas2 memang sedap! klu ada plak sambal belacan lgi la kan..bleh jgk klu nk masuk sayur jagung muda atau lobak merah ke..

No comments:

Post a Comment