Assalamualaikum w.b.t
'Allahumma innii zhalamtu nafsii zhulman kat'siiran wala yagh'firudzunuu'ba illa anta, fagh'firlii maghfiratan min in'dika warhamnii innaka'an tal'ghafuur ru'rahim' (Ya Allah, aku melakukan kezaliman yang banyak atas diriku sendiri dan tiada yang mengampuni dosa selain Engkau, maka berilah aku keampunan dari sisiMu dan rahmatilah aku. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyanyang), doa yang cukup indah yg diajar oleh Rasulullah saw kepada sahabat yg paling disayangi baginda, Sayyidina Abu Bakar As Siddeq R.A, sahabat yang telah dijanjikan syurga.
apa kbar semua, balik dgn menu diet..sup pun kerap jgk la duk buat sbb suami memang suka hirup jenis kuah2 gini..kli ni try buat lain skit dri sup yg biasa duk msak, sup kambing ala india..masuk rempah serbuk dan xguna rempah sup bunjut, wangi semerbak..terasa rempahnya, sedapp la! klu nk mkn dgn nasi pun bleh..jenis berdiet on wdays je, klu hri minggu tu memang sah terbabasnya, sbb xlekat kat rmah..dgn donat la, eskrimnya, fastdood..adoiii! tu yg lambat nk dpt archive target..Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas khilaf yg ada..
Bahan-bahan
- 1kg kambing dengan tulang
- 1 labu bawang besar bombay - cincang
- 1 ulas bawang putih - tumbuk lumat
- 1/2 inci halia - tumbuk lumat
- 1 biji tomato - cincang
- 1/2 sudu besar serbuk ketumbar
- 1/4 sudu kecil jintan manis (fennel seed)
- 2 helai daun bay
- 2 biji cili hijau - potong
- 1 biji lada benggala (capsikum)
- 1 kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga cengkih
- garam dan gula
- sedikit minyak sayur untuk menumis
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk tekanan (kalau nak guna periuk biasa pun boleh), masukkan kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan daun bay, tumis sekejap.
2. Masukkan bawang besar, masak biar bawang lembut dan naik bau, kemudian masukkan halia dan bawang putih, masuk serbuk ketumbar dan jintan manis, tumis sekejap.
3. Masukkan kambing, tomato dan cili, masak sekejap biar daging sebati dengan bahan rempah dan keluar air.
4. Masukkan air secukupnya (ikut selera la ye nak sup cair atau pekat sikit), garam dan gula, tutup periuk dengan sempurna dan masak dengan api perlahan selama 30 minit.
5. Padamkan api, buka periuk tekanan dan masukkan lada benggala, masak sekejap lagi dalam 5 minit biar sayur lembut.
sayur tu main buh je apa stok yg ada, sedap plak letak lada benggala hirup skli dgn kuah..pastu saja masak biar lembik skit sayur tu..
No comments:
Post a Comment