Wednesday, April 20, 2016

Swedish Meatballs Ala Ikea Lagi Dengan Sos Cara Mudah

Assalamualaikum w.b.t
'Allahumma ajirni minan nar' (Ya Allah, pelihara aku dari api neraka), sama2 kita amal baca selepas solat subuh sebaik saja bagi salam..semoga Allah Almighty terima all our doa and shower His mercy, Ameen.
lama jgk dh xupdate meatball pabret anak2 ni, ada jgk duk buat 3-4x dh cuma xsnap je..klu lama xbuat mesti yg bongsu tnya, biasanya klu beli daging kisar tu memang utk buat meatball atau pasta..kli ni maz buat versi mudah je utk gravy tu, hanya guna serbuk mushroom sup yg dlm paket tu..pastu bancuh dgn susu segar, masuk sos tiram sikit, kicap..tpi rasanya seakan sos ikea dh, sedap! ptg2 klu dpt sepinggan sedapnya deh, meatball ni pun kejadian dh sbln..biasa la kena peram dulu dlm folder tu, Insyaa Allah sampai jumpa lagi dan maaf atas khilaf yg ada..

SWEDISH MEATBALLS ALA IKEA LAGI & SOS CARA MUDAH  by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 300g daging kisar segar - bukan yg sejuk beku ye
  • 1 sudu besar mentega
  • 1/2 labu bawang besar bombay - cincang
  • 1/4 cawan serbuk roti - maz buat sendiri, buh roti keping dlm oven pastu kisar @ guna toaster
  • 1/4 susu segar
  • 1/2 sudu besar serbuk sup cendawan - vono, maggie dll - option @ serbuk pati 
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nugmeg)
  • 1/2 sudu kecil serbuka lada hitam
  • sedikit garam
Cara

1. Panaskan mentega, masukkan bawang dan goreng seketika hingga bawang sedikit lembut (2-3 minit), padamkan api.
2. Dalam mangkuk, masukkan bawang goreng, susu segar dan semua bahan lain kecuali daging, kacau sebati, kemudian masukkan daging dan gaul, ramas biar sebati (maz guna tangan).
3. Perap dalam peti selama 2 jam atau lebih, bulatkan dan susun dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit mentega.
4. Masukkan dalam oven selama 18-20 minit dengan suhu 170 C, panaskan dulu oven 10 minit sebelum guna.

Sos (gravy) - boleh buat awal
  • 200ml susu segar
  • 1-2 sudu besar serbuk cendawan dalam pekat - maz guna maggie
  • 1/2 sudu besar sos tiram @ secukupnya
  • secubit gula
  • sedikit kicap manis - utk gelapkan warna sos & pewarna coklat
Cara

1. Dalam periuk, satukan susu segar dan serbuk cendawan, kacau sebati agar tidak berketul.
2. Masak sambil dikacau selalu dengan api sederhana, masukkan semua bahan lain dan perasa secukup rasa biar ada rasa seakan sos meatball ikea, boleh tambah apa yang kurang (sebenarnya maz tak sukat pun, main tuang gituw je), masak biar sos jadi sedikit pekat, kalau rasa pekat sangat boleh tambah susu segar.
3. Sejukkan dan sedia untuk dinikmati bersama bebola daging yang dah siap tadi, lingonberi jam dan kentang goreng atau kentang putar.

kat rmah ni klu dpt tiap2 minggu pun tkpe meatball ni, sni xde ikea..kena la buat sdrik, tpi nk buat mudah sangat je kan! tmbah sos versi segera plak, maz guna daging kisar segar sbb kat sni stok daging mudah sangat..

2 comments:

  1. Assalam Maz,
    meatballs ala ikea ni nampak sedap sangat..
    versi Maz ni nampak lagi senang gitu..goreng lepas tu biarkan dlm fridge then kepal2kan dia..then bakar...
    macam2 versi nak buat meatballs nikan..:)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete