Monday, August 22, 2016

Biskut Nutella..Biskut Raya Yang Ketinggalan

 Assalamualaikum w.b.t 
'Rabbana atina fid-dunya hasanatan wa fil 'akhirati hasanatan waqina 'adzaaban-nar' (Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab api neraka) Al Baqarah - 201, doa indah yg penuh dgn makna dan disukai oleh Rasulullah saw (Bukhari & Muslim) dan yg selalu kita amal baca selepas solat atau boleh baca bila-bila masa, semoga Allah SWT give us His mercy and forgiveness on the day we will need, Ameen.
dh nk raya plak bru nk update biskut raya yg kluar SAJI Jun hritu, dkat stngah tahun dh kejadiannya ni..awal bln 3 lgi dh submit semua rspi ke editor saji utk kluaran jun, memula tu rasa malas dh jgk nk update ni..tpi kuatkan jgk semangat, lawan sikit sbb bnyk lgi gmbar lama dlm folder tu..ye la duk masak hri2, makin bertambah la deh..Alhamdulillah atas segala nikmatNya, tkpe la ye dh lama basi ni..sbgai kenangan dan rujukan update la jgk, biskut ni xmuak mcm biskut raya yg biasa kita duk mkn..pas skeping2 nk msuk molot, biskut lemak yg rangup diganding plak dgn nutella, ckup serasi..anak2 mesti suka, skli sekala tukar juadah raya dri koleksi biskut yg biasa duk buat, bleh jgk buat utk Aidiladha nti..nk buat pun mudah je, terima kasih daun keladi pada yg sudi singgah dapur kecik ni..harap dpt dimaafkan segala silap yg ada dan semoga kita tergolong dlm mereka yg sentiasa bersyukur, InysaaAllah jumpa lagi..

cuma biskut gini xleh nk simpan lama la..rya hritu xde buat biskut dh la sbb dh puas mkn yg buat utk Saji ni, stengah biskut tu maz paket kecik2 sruh anak bgi kat cikgu..xlalu jgk nk mkn smua klu dh hri2 duk buat cekut, cuma setiap jenis tu buat sikit2 je la..

BISKUT NUTELLA by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 160g tepung serbaguna
  • 110g mentega tanpa garam - suhu bilik
  • 80g gula kastor
  • 1 kuning telur gred B
  • 1/2 sudu kecil essen vanilla
  • 1/4 sudu kecil garam - abaikan jika guna mentega biasa
  • nutella secukupnya
Cara

1. Panaskan oven 160 C, alas loyang dengan kertas baking.
2. Pukul mentega dan gula hingga berkrim, masukkan telur dan vanilla, sebatikan.
3. Masukkan tepung dan garam, putar biar sebati, kalau rasa lembik masa nak canai tabur tepung sikit.
4. Canai nipis dalam 1cm, tekap dengan acuan dan susun dalam loyang, bakar selama 15-17 minit, sejukkan sepenuhnya.
4. Sapu sedikit nutella dan cantum dengan sekeping biskut lagi.

Nota ilhamdapur : maz guna acuan sama, cuma sebelah lagi tu tekap kat tengahnya dengan tutup botol kecil buat lubang, nak bagi nampak nutella, kalau tak nak buat lubang pun boleh.

ni bru tepek 1 biskut, nk tnggu hbis semua 10 rspi dlm folder tu mau smpai thun depan! tgk yg bekas gigit tu telan ayaq luir la plak..

No comments:

Post a Comment