Sunday, August 21, 2016

Kerabu Kicap Ayam

 Assalamualaikum w.b.t 
'Astaghfirullah robbal baraya, Astaghfirullah minal khotoya' (Ampuni hambamu ya Allah, Tuhan sekalian makhluk, Ampuni hambamu ya Allah dari segala dosa), semoga Allah swt forgive and show us what the best , Ameen.
mcm pelik je bunyi lauk ni deh..tkpe la ye, main hentam je buh nama gitu sbb rupe ayam dh seakan kerabu..kes nk hbiskan stok dada ayam dlm esbox, jdi kena create buat lauk gini bru mkn..klu masak sektoi gitu xberapa laku la plak, isi ayam tu hiris nipis2 pastu goreng kering dgn sayur dan kicap, lalu jdi la kerabu ayam yg sedap ni..kesinambungan ayam krispy, masa updated ayam krispy tu maz ada mention dh dlm folder ada rspi bru yg guna isi ayam jgk..ni ler! cuma ni versi kerabu dan lagi mudah..kacau je dlm kuali, sbnarnya dh 4-5x rsanya buat kerabu ayam ni..smjak sblum puasa hritu lgi, dlm puasa pun buat jgk..cuma ni bru snap, lauk ringkas yg sedap! nk buat pun mudah sangat, kat rumah ni klu lauk hitam kicap gini memang laku la..dgn kerabu ni jgk maz transform jdikan 1 mnu lgi, ada dlm folder tunggu Q..InysaaAllah jumpa lagi dan maaf atas kekurangan yg ada..

KERABU KICAP AYAM by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 2 keping dada ayam - cuci dan toskan
  • 1/2 labu bawang besar - hiris nipis
  • 1/2 biji lada benggala hijau - hiris panjang
  • 1/2 batang lobak merah - hiris panjang
  • 2-3 biji cili padi - potong serong
  • sedikit kobis - hiris nipis
  • kicap manis secukupnya 
  • sos tiram secukupnya
  • sedikit sos cili
  • sedikit minyak
Cara

1. Potong nipis daging ayam, toskan biar kering.
2. Panaskan 1 sudu kecil minyak dalam kuali biasa, pegang kuali dan pusing biar kuali kena minyak seluruhnya (minyak sikit je, sekadar nak basahkan kuali).
2. Masukkan bawang besar, masak sekejap sekadar naik bau, kemudian tabur ayam secara merata dan biar sekejap dalam 1 minit agar berkerak sikit, kemudian baru kacau dan masak hingga kering air sepenuhnya, kikis-kikis dasar kuali.
3. Masukkan kicap, semua sos secukupnya dan sebatikan, masukkan semua sayur dan masak sekejap lagi sekadar sayur layu, suaikan secukup rasa, jika perlu boleh masukkan secubit gula.
4. Boleh la dihidang bersama nasi putih.

nk lgi menyengat, letak cili padi lebih skit..maz letak 2 biji je sbb anak xtahan pedas, sayur tu masak skjap je bru krup krap gituw..kena sangat dgn nasi panas, klu kat rumah jenis xlaku jgk part dada ayam tu bleh la try buat kerabu ni..

No comments:

Post a Comment