Assalamualaikum w.b.t
'Allahumma innii zhalamtu nafsii zhulman kat'siiran wala yagh'firudzunuu'ba illa anta, fagh'firlii maghfiratan min in'dika warhamnii innaka'an tal'ghafuur ru'rahim'
(Ya Allah, aku melakukan kezaliman yang banyak atas diriku sendiri dan tiada yang mengampuni dosa selain Engkau, maka berilah aku keampunan dari sisiMu dan rahmatilah aku. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyanyang), doa yang cukup indah yg diajar oleh Rasulullah saw kepada sahabat yg paling disayangi baginda, Sayyidina Abu Bakar As Siddeq R.A, sahabat yang telah dijanjikan syurga, sama2 kita amal baca selalu, semoga Allah swt have mercy on us and accept our doa, Ameen.
berkesempatan bertemu skli lgi dri dapur maya ni, bila rasa ada kerajinan dan masa lapang skit ni update je lah dlu mna yg bleh..tkut nti tetiba menyerang plak mood M sprti sblum ni bersawang plak lah blog usang ni. Ok lah cerita psal menu kat atas tu la deh, pelik je bunyi acar timur tengah ada ke?sbnarnya ilham ni dtg dri apa yg ada kat sini, memang bnyk dan mcm2 jenis pickle atau jeruk sayur dan buah org arab ni..lalu dri situlah lahirnya acar mentah sayuran ni, tu yg bgi nama acar timur tengah. Sebenarnya sblum ni dh ada buat skli yg versi masak, bleh tgk kat SINI..lebih kurang je bahan2 tu cuma yg ni buat acar mentah plak, mcm acar timun biasa tu je..kami memang suka mkn sayur, krup krap la dgn capsikum 3 wrna tu..
pasangannya mkn dgn nasi tomato, klu dh acar gini kena la dgn nasi set kan..tpi bleh je klu mkn dgn putih, pastu buat kari telur sbb dh ada lauk daging masak sambal ni..Alhamdulillah sprti selalu lah klu nsi set gini memang pabret umat kat rumah ni la.
pasangannya mkn dgn nasi tomato, klu dh acar gini kena la dgn nasi set kan..tpi bleh je klu mkn dgn putih, pastu buat kari telur sbb dh ada lauk daging masak sambal ni..Alhamdulillah sprti selalu lah klu nsi set gini memang pabret umat kat rumah ni la.
Acar Timur Tengah II by https://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1/2 labu bawang besar - maz guna bawang bombay - potong nipis
- 1/2 biji lada bengala hijau, kuning dan merah - potong panjang
- 1/2 batang timun jepun - potong serong
- 1/2 cawan buah zaitun jeruk - optional
- 2 biji cili hijau (maz guna lada solok) - potong
- 2-3 biji cili padi merah - potong kecil
- cuka, gula, garam dan aji jika suka
- sedikit air
Cara
1. Dalam mangkuk satukan bawang besar, cili padi, cuka, garam, gula, aji dan sedikit air. Kacau sebati dan suaikan biar ada rasa masam yg sedikit menyerlah dan seimbang dgn rasa manis.
2. Masukkan semua bahan sayur, sebatikan dan biar 1-2 jam sebelum dihidangkan.
selain lada benggala 3 wrna tu, guna lada solok yg bolat2 ni lah..rangup la buat ulam mentah pon sedap sbb xpedas, 1 dinar sekilo..skrang ni tgh meriah la dgn sayur2 local yg fresh dri kebun..
acar timur tengah tu ilham dri pickle2 yg ada kat sni lah..ni bru skit je, ada segala jenis jeruk..
acar ni sedia awal2 dlu biar rasa cuka tu sebati dan meresap dlm sayuran, jdi bila mkn tu terasa masam manisnya dan sayur pon xkeras sangat..
No comments:
Post a Comment